Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALERTĂ LA OCNA MUREȘ: Supermarketul PLUS, înghițit de crater. Surparea s-a extins

Publicat

UPDATE: Miercuri, Ora 21. 25 – Pământul pare să se liniştească la Ocna Mureş. Zona surpării este monitorizată, sub lumină de reflector, montat pe un stâlp din apropiere de locul unde a fost magazinul „Plus”.

UPDATE:  Miecuri, Ora 20.00 – Locuitorii din trei blocuri apropiate de zona afectată îşi evacuau, în jurul orei 18.30, bunurile din locuinţe şi le depozitau în sala de sport, potrivit ocna-mureş.info. Autorităţile susţin că fenomenul de extindere a surpării a încetinit, însă continuă monitorizarea şi starea de alertă, pentru a interveni în caz de nevoie.

[media id=147 width=320 height=240]

COMUNICAT ISU: În urma datelor comunicate din teren evoluţia fenomenelor din oraşul Ocna Mureş este următoarea:

  • au fost evacuate 19 persoane şi bunurile din: casa parohială a Bisericii Ortodoxe din Ocna Mureş, trezoreria Ocna Mureş, din 2 cabinete medicale şi 1 magazin. Acţiunea de evacuare continuă, iar fenomenul de surpare a terenului continuă.
  • Magazinul Plus a fost distrus în totalitate, fiind prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 %, iar o casă de locuit are un perete distrus.

  • există fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei Ocna Mureş, la 2 case de locuit, la 1 magazin şi la 2 cabinete medicale din care unul de radiologie dentară.

  • Str. Nicolae Iorga este surpată pe o distanţă de aproximativ 200 m.

  • suprafaţa craterului este de aproximativ 1800 mp (teren pe care se afla Magazinul Plus şi parcarea acestuia) .

  • alimentarea cu gaz este întreruptă fiind afectaţi un număr de 1500 persoane.

  • alimentarea cu energie electrică şi apă este întreruptă numai în zona evenimentului.

Forţe şi mijloace care intervin

– I.S.U. Alba – forţe : 8 ofiţeri, 59 de subofiţeri, 1 P.C.

– mijloace: 4 autoturisme, 1 APCA, 3 autocamioane, 1 ambulanţă SMURD, 1 Mp remorcabilă, 1 barcă pneumatică, 1 autospecială pentru descarcerări grele;

– I.J.J. – 1 autocamion, 3 autoturisme, 4 ofiţeri şi 18 subofiţeri;

– I.P.J. – 4 autoturisme şi 25 de cadre;

– M.Ap.N – U.M. 01684 – 10 cadre şi 1 autocamion;

– CLSU şi SVSU Ocna Mureş – acţionează cu 30 de persoane şi 1 autospecială şi mijloace de transport;

– câte o echipă de la E-on gaz, Electrica şi APA CTTA.

– CJSU Alba – 23 de membrii şi 8 autoturisme.

Crucea Roşie Filiala Alba a distribuit 120 de pături şi 20 de paturi pliante.

Măsuri întreprinse

În urma şedinţei CJSU Alba care a avut loc la ora 13.00 la sediul Primăriei Ocna Mureş s-au dispus măsuri pentru:

  • avertizarea populaţiei din zonă şi pregătirea pentru evacuare dacă situaţia impune.

  • întreruperea alimentării cu gaz, apă şi energie electrică a zonei;

  • efectuarea în regim de urgenţă a unui studiu geotehnic;

  • marcarea perimetrului afectat şi interzicerea accesului în zona respectivă;

  • monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenului şi indentificarea zonelor posibil a fi afectate având în vedere că fenomenul de surpare continuă;

  • asigurarea ordinii şi liniştii publice în oraşul Ocna Mureş;

  • asigurarea pazei bunurilor materiale evacuate;
  • interzicerea circulaţiei rutiere în zonă;

  • asigurarea iluminatului cu proiectoare şi generatoare în zonă pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizarea fenomenului pe timpul nopţii.

UPDATE: Miercuri, Ora 18.15 – Situaţie tensionată, în continuare, la Ocna Mureş. Potrivit prefectului de Alba, Ştefan Bardan, forţele de ordine sunt pe poziţii şi monitorizează zona afectată de alunecări. Din păcate, autorităţile nu ştiu cât va mai evolua acest fenomen.

„Pe mine mă interesează la ora aceasta să salvăm vieţile omeneşti şi bunuri. Fenomenul se produce, nu s-a încheiat şi nu ştim cât va mai evolua. Suntem pregătiţi să intervenim să evacuăm alte persoane şi să salvăm bunuri, asta este prioritatea zero. Vom vedea pe urmă ce se întâmplă. Se va face monitorizarea şi pe timp de noapte, rămân  în alertă forţele de ordine: armată, ISU, jandarmii şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Se monitorizează în permanenţă, se păzeşte perimetrul. Avem aici camioane, avem forţa, dacă este cazul, la orice oră se poate interveni pentru evacuare”, a spus prefectul, pentru Alba24.ro.

O fisură s-a apropiat de un bloc, dar nu a evoluat. Prefectul a spus că vor interveni pentru evacuare, dacă va fi necesar.

UPDATE: Ora 17.30 Potrivit reprezentanţilor ISU Alba, până la această oră au fost evacuate 19 persoane. De asemenea, au fost evacuate bunuri din Casa parohială a Bisericii Ortodoxe din Ocna Mureş, Trezoreria Ocna Mureş, două cabinete medicale şi un magazin. Acţiunea de evacuare continuă, pentru că fenomenul de surpare se extinde. Magazinul Plus a fost distrus în totalitate, fiind prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70%, iar o casă de locuit avea un perete distrus. Până la această oră, existau fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei Ocna Mureş, la două case de locuit, la un magazin şi la două cabinete medicale, din care unul de radiologie dentară.

Suprafaţa craterului era de aproximativ 1800 mp (teren pe care se afla Magazinul „Plus” şi parcarea acestuia). Întreruperea alimentării cu gaz a afectat 1.500 persoane, în timp ce alimentarea cu energie electrică şi apă era întreruptă numai în zona evenimentului.

Crucea Roşie Filiala Alba a distribuit 120 de pături şi 20 de paturi pliante.

Autorităţile locale au decis luarea unor măsuri, în urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, printre care: efectuarea în regim de urgenţă a unui studiu geotehnic, asigurarea iluminatului cu proiectoare şi generatoare în zonă pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizarea fenomenului pe timpul nopţii, pregătirea pentru evacuare dacă situaţia impune, marcarea perimetrului afectat şi interzicerea accesului în zona respectivă, monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenului, asigurarea ordinii şi liniştii publice în oraşul Ocna Mureş, asigurarea pazei bunurilor materiale evacuate.

În zonă au fost mobilizate forţe ale Armatei – 10 cadre, 53 de membri ale comitetelor de urgenţă, 67 de ofiţeri şi subofiţeri ISU Alba, 22 de cadre de la Jandarmi, 25 de la IPJ Alba, echipe E.on Gaz, Apa CTTA şi Electrica, toate dotate cu echipamente de intervenţie.

UPDATE: Ora 15,50 Primarul orașului Ocna Mureș a declarat de puţin timp că magazinul Plus s-a prăbuşit, este afectat şi un drum din zonă, circulaţia rutieră este întreruptă, iar un număr de 10 persoane au fost evacuate din case.  O locuinţă este afectată de alunecările de teren, având mai multe fisuri pe ziduri. Din Parohia locală, au fost evacuate şase persoane şi mutate în locuinţe private.

Alimentarea cu gaz metan, energie electrică și apă a fost întreruptă total în cartierul afectat. Pe strada Nicolae Iorga, pământul s-a surpat pe o distanță de 200 metri. Tot personalul din Primăria Ocna Mureș a fost evacuat, iar alte 5 persoane dintr-o casă și un magazin aflat în zona respectivă au fost mutate în alte locații. De asemenea, au fost mutaţi şi angajaţii Administraţiei Financiare şi scoase mai multe bunuri din locuinţele apropiate de zona afectată.

Au fost salvate câteva bunuri materiale din magazinul Plus, însă prioritatea este salvarea oamenilor, după cum a spus edilul din Ocna Mureş.


UPDATE: Ora 13.15 Până la această oră, au fost evacuate două case din zonele cu pericol de surpare. Primarul din Ocna Mureş, Augustin Iosif Drăguţ, este îngrijorat de situaţia actuală din Ocna Mureş. Acesta a precizat, pentru Alba24.ro, că, acum 2000 de ani, în zonă s-au făcut exploatări de sare în dezordine, fără să se urmeze un plan.

„Sunt îngrijorat, deoarece aici s-a exploatat sare şi acum 2000 de ani, nu au fost nici planuri de exploatare, nici proiecte şi nu se exploata în mod raţional. Mai există şi alte probleme actuale, raportat la canalul de gardă, care trebuia să fie pregătit pentru masivul de sare, sunt multe aspecte. Urmează să vină imediat o echipă de specialişti de la Cluj şi o să aflăm care este perimetrul de surpare, care sunt problemele. La ora 13.00, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Albă se întâlneşte într-o şedinţă şi o să vedem, o să discutăm lucruri la concret”, a declarat primarul. Edilul şef a precizat că există un plan a situaţiilor de urgenţă, pentru a preveni un dezastru care să ducă la pierderi de vieţi omeneşti şi pentru reducerea pagubelor materiale.

UPDATE: Ora 13.00 Surse din Ocna Mureș ne-au transmis că, în zona respectivă, pământul continua să se surpe, afectând o parte din clădirea supermarket-ului PLUS. Tot personalul a fost evacuat.

UPDATE: Ora 12.30 Astăzi, la ora 13.00, reprezentanţii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, inclusiv prefectul Ştefan Bardan se vor afla la Ocna Mureş, pentru a verifica situaţia la faţa locului. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că se va deplasa şi el la Ocna Mureş.

Miercuri dimineață, în apropierea magazinului PLUS din Ocna Mureș, a fost descoperită o groapă de 10 metri diametru, formată probabil prin surparea terenului. Zona respectivă este străbătută de o reţea de galerii subterane provenite de la fosta mină de sare, care acum sunt pline cu apă. Magazinul PLUS a fost închis şi deconectat de la utilităţi. Și în alte zone ale orașului Ocna Mureș a fost semnalată apariția unor fisuri. Una dintre acestea se află în apropiere de clădirea Administrației Financiare, iar alta a afectat un sens giratoriu. Situaţia este monitorizată și analizată de reprezentanţii Inspectoratului penntru Situații de Urgență.

Comunicat ISU

În urma raportului operativ primit de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş, s-a anunţat producerea unei surpări de teren cu diametru de 7-8 m, aceasta producându-se în apropierea unui magazin din Ocna Mureş.

Fenomenul se datorează apei sub presiune provenită de la o sondă aparţinând S.C. Salina R.A. din oraşul Ocna Mureş, care a ajuns la suprafaţă. Sonda se află la o distanţă de aproximativ 100 m distanţă, iar craterul se află la aproximativ 10 m de magazin. Craterul care în prezent are un diametru de 7-8 m tinde să se mărească din cauza apei sub presiune, care a ajuns la suprafaţă şi spală marginile acestuia.

La această oră intervin specialişti ai S.C. Salina R.A. pentru depresurizarea sondei. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş a luat măsuri pentru evacuarea magazinului, interzicerea accesului în zonă şi monitorizarea evoluţiei fenomenului prin amplasarea de ţăruşi martor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a dispus deplasarea în teren a unei comisii formate din personal de la ISU Alba, ANIF Alba, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Alba, pentru stabilirea măsurilor care se impun“.

Sursa: Ocna-Mures.info, ISU Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pingback: RĂZBUNAREA (NEPĂ)SĂRII: Ocna Mureş, oraşul care se scufundă | alba24

  2. Pingback: Primăria Ocna Mureş repară drumul din zona unde s-a prăbușit magazinul “Plus”. Lucrări de 175.000 de lei pentru amenajarea terenului | Alba24

  3. Pingback: OcnaMuresOnline.ro: Au început reparațiile la drumul distrus de craterul de la supermarketul Plus. Lucrările vor dura șase luni | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax