Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALERTĂ LA OCNA MUREȘ: Supermarketul PLUS, înghițit de crater. Surparea s-a extins


Publicat

UPDATE: Miercuri, Ora 21. 25 – Pământul pare să se liniştească la Ocna Mureş. Zona surpării este monitorizată, sub lumină de reflector, montat pe un stâlp din apropiere de locul unde a fost magazinul „Plus”.

UPDATE:  Miecuri, Ora 20.00 – Locuitorii din trei blocuri apropiate de zona afectată îşi evacuau, în jurul orei 18.30, bunurile din locuinţe şi le depozitau în sala de sport, potrivit ocna-mureş.info. Autorităţile susţin că fenomenul de extindere a surpării a încetinit, însă continuă monitorizarea şi starea de alertă, pentru a interveni în caz de nevoie.

[media id=147 width=320 height=240]

COMUNICAT ISU: În urma datelor comunicate din teren evoluţia fenomenelor din oraşul Ocna Mureş este următoarea:

 • au fost evacuate 19 persoane şi bunurile din: casa parohială a Bisericii Ortodoxe din Ocna Mureş, trezoreria Ocna Mureş, din 2 cabinete medicale şi 1 magazin. Acţiunea de evacuare continuă, iar fenomenul de surpare a terenului continuă.
 • Magazinul Plus a fost distrus în totalitate, fiind prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 %, iar o casă de locuit are un perete distrus.

 • există fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei Ocna Mureş, la 2 case de locuit, la 1 magazin şi la 2 cabinete medicale din care unul de radiologie dentară.

 • Str. Nicolae Iorga este surpată pe o distanţă de aproximativ 200 m.

 • suprafaţa craterului este de aproximativ 1800 mp (teren pe care se afla Magazinul Plus şi parcarea acestuia) .

 • alimentarea cu gaz este întreruptă fiind afectaţi un număr de 1500 persoane.

 • alimentarea cu energie electrică şi apă este întreruptă numai în zona evenimentului.

Forţe şi mijloace care intervin

– I.S.U. Alba – forţe : 8 ofiţeri, 59 de subofiţeri, 1 P.C.

– mijloace: 4 autoturisme, 1 APCA, 3 autocamioane, 1 ambulanţă SMURD, 1 Mp remorcabilă, 1 barcă pneumatică, 1 autospecială pentru descarcerări grele;

– I.J.J. – 1 autocamion, 3 autoturisme, 4 ofiţeri şi 18 subofiţeri;

– I.P.J. – 4 autoturisme şi 25 de cadre;

– M.Ap.N – U.M. 01684 – 10 cadre şi 1 autocamion;

– CLSU şi SVSU Ocna Mureş – acţionează cu 30 de persoane şi 1 autospecială şi mijloace de transport;

– câte o echipă de la E-on gaz, Electrica şi APA CTTA.

– CJSU Alba – 23 de membrii şi 8 autoturisme.

Crucea Roşie Filiala Alba a distribuit 120 de pături şi 20 de paturi pliante.

Măsuri întreprinse

În urma şedinţei CJSU Alba care a avut loc la ora 13.00 la sediul Primăriei Ocna Mureş s-au dispus măsuri pentru:

 • avertizarea populaţiei din zonă şi pregătirea pentru evacuare dacă situaţia impune.

 • întreruperea alimentării cu gaz, apă şi energie electrică a zonei;

 • efectuarea în regim de urgenţă a unui studiu geotehnic;

 • marcarea perimetrului afectat şi interzicerea accesului în zona respectivă;

 • monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenului şi indentificarea zonelor posibil a fi afectate având în vedere că fenomenul de surpare continuă;

 • asigurarea ordinii şi liniştii publice în oraşul Ocna Mureş;

 • asigurarea pazei bunurilor materiale evacuate;
 • interzicerea circulaţiei rutiere în zonă;

 • asigurarea iluminatului cu proiectoare şi generatoare în zonă pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizarea fenomenului pe timpul nopţii.

UPDATE: Miercuri, Ora 18.15 – Situaţie tensionată, în continuare, la Ocna Mureş. Potrivit prefectului de Alba, Ştefan Bardan, forţele de ordine sunt pe poziţii şi monitorizează zona afectată de alunecări. Din păcate, autorităţile nu ştiu cât va mai evolua acest fenomen.

„Pe mine mă interesează la ora aceasta să salvăm vieţile omeneşti şi bunuri. Fenomenul se produce, nu s-a încheiat şi nu ştim cât va mai evolua. Suntem pregătiţi să intervenim să evacuăm alte persoane şi să salvăm bunuri, asta este prioritatea zero. Vom vedea pe urmă ce se întâmplă. Se va face monitorizarea şi pe timp de noapte, rămân  în alertă forţele de ordine: armată, ISU, jandarmii şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Se monitorizează în permanenţă, se păzeşte perimetrul. Avem aici camioane, avem forţa, dacă este cazul, la orice oră se poate interveni pentru evacuare”, a spus prefectul, pentru Alba24.ro.

O fisură s-a apropiat de un bloc, dar nu a evoluat. Prefectul a spus că vor interveni pentru evacuare, dacă va fi necesar.

UPDATE: Ora 17.30 Potrivit reprezentanţilor ISU Alba, până la această oră au fost evacuate 19 persoane. De asemenea, au fost evacuate bunuri din Casa parohială a Bisericii Ortodoxe din Ocna Mureş, Trezoreria Ocna Mureş, două cabinete medicale şi un magazin. Acţiunea de evacuare continuă, pentru că fenomenul de surpare se extinde. Magazinul Plus a fost distrus în totalitate, fiind prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70%, iar o casă de locuit avea un perete distrus. Până la această oră, existau fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei Ocna Mureş, la două case de locuit, la un magazin şi la două cabinete medicale, din care unul de radiologie dentară.

Suprafaţa craterului era de aproximativ 1800 mp (teren pe care se afla Magazinul „Plus” şi parcarea acestuia). Întreruperea alimentării cu gaz a afectat 1.500 persoane, în timp ce alimentarea cu energie electrică şi apă era întreruptă numai în zona evenimentului.

Crucea Roşie Filiala Alba a distribuit 120 de pături şi 20 de paturi pliante.

Autorităţile locale au decis luarea unor măsuri, în urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, printre care: efectuarea în regim de urgenţă a unui studiu geotehnic, asigurarea iluminatului cu proiectoare şi generatoare în zonă pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizarea fenomenului pe timpul nopţii, pregătirea pentru evacuare dacă situaţia impune, marcarea perimetrului afectat şi interzicerea accesului în zona respectivă, monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenului, asigurarea ordinii şi liniştii publice în oraşul Ocna Mureş, asigurarea pazei bunurilor materiale evacuate.

În zonă au fost mobilizate forţe ale Armatei – 10 cadre, 53 de membri ale comitetelor de urgenţă, 67 de ofiţeri şi subofiţeri ISU Alba, 22 de cadre de la Jandarmi, 25 de la IPJ Alba, echipe E.on Gaz, Apa CTTA şi Electrica, toate dotate cu echipamente de intervenţie.

UPDATE: Ora 15,50 Primarul orașului Ocna Mureș a declarat de puţin timp că magazinul Plus s-a prăbuşit, este afectat şi un drum din zonă, circulaţia rutieră este întreruptă, iar un număr de 10 persoane au fost evacuate din case.  O locuinţă este afectată de alunecările de teren, având mai multe fisuri pe ziduri. Din Parohia locală, au fost evacuate şase persoane şi mutate în locuinţe private.

Alimentarea cu gaz metan, energie electrică și apă a fost întreruptă total în cartierul afectat. Pe strada Nicolae Iorga, pământul s-a surpat pe o distanță de 200 metri. Tot personalul din Primăria Ocna Mureș a fost evacuat, iar alte 5 persoane dintr-o casă și un magazin aflat în zona respectivă au fost mutate în alte locații. De asemenea, au fost mutaţi şi angajaţii Administraţiei Financiare şi scoase mai multe bunuri din locuinţele apropiate de zona afectată.

Au fost salvate câteva bunuri materiale din magazinul Plus, însă prioritatea este salvarea oamenilor, după cum a spus edilul din Ocna Mureş.


UPDATE: Ora 13.15 Până la această oră, au fost evacuate două case din zonele cu pericol de surpare. Primarul din Ocna Mureş, Augustin Iosif Drăguţ, este îngrijorat de situaţia actuală din Ocna Mureş. Acesta a precizat, pentru Alba24.ro, că, acum 2000 de ani, în zonă s-au făcut exploatări de sare în dezordine, fără să se urmeze un plan.

„Sunt îngrijorat, deoarece aici s-a exploatat sare şi acum 2000 de ani, nu au fost nici planuri de exploatare, nici proiecte şi nu se exploata în mod raţional. Mai există şi alte probleme actuale, raportat la canalul de gardă, care trebuia să fie pregătit pentru masivul de sare, sunt multe aspecte. Urmează să vină imediat o echipă de specialişti de la Cluj şi o să aflăm care este perimetrul de surpare, care sunt problemele. La ora 13.00, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Albă se întâlneşte într-o şedinţă şi o să vedem, o să discutăm lucruri la concret”, a declarat primarul. Edilul şef a precizat că există un plan a situaţiilor de urgenţă, pentru a preveni un dezastru care să ducă la pierderi de vieţi omeneşti şi pentru reducerea pagubelor materiale.

UPDATE: Ora 13.00 Surse din Ocna Mureș ne-au transmis că, în zona respectivă, pământul continua să se surpe, afectând o parte din clădirea supermarket-ului PLUS. Tot personalul a fost evacuat.

UPDATE: Ora 12.30 Astăzi, la ora 13.00, reprezentanţii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, inclusiv prefectul Ştefan Bardan se vor afla la Ocna Mureş, pentru a verifica situaţia la faţa locului. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că se va deplasa şi el la Ocna Mureş.

Miercuri dimineață, în apropierea magazinului PLUS din Ocna Mureș, a fost descoperită o groapă de 10 metri diametru, formată probabil prin surparea terenului. Zona respectivă este străbătută de o reţea de galerii subterane provenite de la fosta mină de sare, care acum sunt pline cu apă. Magazinul PLUS a fost închis şi deconectat de la utilităţi. Și în alte zone ale orașului Ocna Mureș a fost semnalată apariția unor fisuri. Una dintre acestea se află în apropiere de clădirea Administrației Financiare, iar alta a afectat un sens giratoriu. Situaţia este monitorizată și analizată de reprezentanţii Inspectoratului penntru Situații de Urgență.

Comunicat ISU

În urma raportului operativ primit de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş, s-a anunţat producerea unei surpări de teren cu diametru de 7-8 m, aceasta producându-se în apropierea unui magazin din Ocna Mureş.

Fenomenul se datorează apei sub presiune provenită de la o sondă aparţinând S.C. Salina R.A. din oraşul Ocna Mureş, care a ajuns la suprafaţă. Sonda se află la o distanţă de aproximativ 100 m distanţă, iar craterul se află la aproximativ 10 m de magazin. Craterul care în prezent are un diametru de 7-8 m tinde să se mărească din cauza apei sub presiune, care a ajuns la suprafaţă şi spală marginile acestuia.

La această oră intervin specialişti ai S.C. Salina R.A. pentru depresurizarea sondei. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş a luat măsuri pentru evacuarea magazinului, interzicerea accesului în zonă şi monitorizarea evoluţiei fenomenului prin amplasarea de ţăruşi martor.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a dispus deplasarea în teren a unei comisii formate din personal de la ISU Alba, ANIF Alba, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Alba, pentru stabilirea măsurilor care se impun“.

Sursa: Ocna-Mures.info, ISU AlbaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Pingback: RĂZBUNAREA (NEPĂ)SĂRII: Ocna Mureş, oraşul care se scufundă | alba24

 2. Pingback: Primăria Ocna Mureş repară drumul din zona unde s-a prăbușit magazinul “Plus”. Lucrări de 175.000 de lei pentru amenajarea terenului | Alba24

 3. Pingback: OcnaMuresOnline.ro: Au început reparațiile la drumul distrus de craterul de la supermarketul Plus. Lucrările vor dura șase luni | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Moduri de a vă îmbunătăți regimul alimentar, fără legătură cu dietele pentru slăbit. Regula celor 5 legume și fructe

Publicat

Nu este nevoie să începem neapărat o dietă pentru slăbit, pentru a mânca sănătos. Trebuie să o facem în fiecare zi și să ne amintim de regula care spune că zilnic trebuie să consumăm minimum 5 alimente și fructe diferite. 

Alimentele fermentate, care au fost transformate de activitatea microorganismelor vii, inclusiv bacterii, drojdie și mucegaiuri, sunt considerate de către oamenii de știință bune pentru sănătatea noastră.

Acestea includ iaurt, chefir și câteva brânzeturi. Unii dintre acești microbi, atunci când sunt ingerați ca parte a alimentelor fermentate, călătoresc prin tractul digestiv pentru a susține trilioanele de microbi care trăiesc deja în intestin, conform cercetărilor.

Studiile au legat o compoziție sănătoasă a microbilor intestinali de funcționarea sistemului imunitar, funcțiile metabolice ale corpului și multe alte aspecte ale sănătății.

Cu toate acestea, nu toate alimentele fermentate conțin microorganisme vii, deci este important să verificați eticheta.

De exemplu, varza murată sau alte murături pot fi preparate cu oțet sau pasteurizate, proces care ucide bacteriile.

Experimentați și altfel de cumpărături

Mâncăm un număr relativ mic de alimente, doar 15 plante furnizând 90% din caloriile lumii, chiar dacă există mai mult de 7.000 de specii de plante comestibile.

Consumul unei game largi de alimente pe bază de plante este considerat a fi bun și pentru microbii intestinali.

Jumătate din aportul de legume din lume este alcătuit din mazăre, roșii (din punct de vedere tehnic un fruct), ceapă și morcovi, potrivit The British Nutrition Foundation.

Aceste patru legume sunt forte bune când vine vorba de nutrienți, dar diferite legume oferă cantități diferite și combinații de nutrienți, deci varietatea este importantă.

Orezul ca tăiței și paste este indicat. Dar orzul perlat și quinoa sunt, de asemenea, ușor de gătit.

Mulți oameni nu mănâncă cele două porții recomandate de pește pe săptămână, dintre care una ar trebui să fie pește gras.

Peștele oferă nu numai proteine ​​și mai multe vitamine și minerale, dar peștele gras – inclusiv somonul, stavridul, sardinele și tonul proaspăt – conțin acizi grași omega-3 cu lanț lung, ceea ce cercetările sugerează că sunt importante pentru funcția creierului.

Este o idee bună să vă modificați și gustările. Nucile sunt o opțiune bogată în proteine, bogată în nutrienți, care vă va face să vă simțiți mai plini pentru mai mult timp.

Gătiți acasă, mai mult decât aveți nevoie pentru o masă

Este ușor să dublați ingredientele atunci când gătiți un curry, supă, tocană, ardei iute, lasagna sau plăcintă. Surplusul din această mâncare îl puteți congela.

Dar asigurați-vă că etichetați totul înainte de al pune în congelator, astfel încât să știți ce dezghețați.

Economisiți timp, iar mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă.

Regula celor cinci fructe și legume diferite, pe zi

Mai puțin de o treime din adulți consumă cinci fructe și legume pe zi, cum spune regula unei alimentații sănătoase.

O porție are aproximativ 80g – o mână de legume mai grele, cum ar fi broccoli și roșii, sau două mână de frunze, cum ar fi spanacul și varza.

Puteți combina diferite fructe și legume pentru a face o singură porție, deci merită să includeți cantități mici în mese ușoare și gustări.

Fasolea și leguminoasele, în orice cantitate, ele nu se pun la socoteală mai mult de o porție deoarece, deși sunt o sursă bună de fibre, conțin mai puțini nutrienți decât alte fructe și legume.

Fructele uscate contribuie la consumul de cinci fructe și legume pe zi, deoarece conține o mulțime de fibre, dar porția recomandată este de 30g datorită densității caloriilor și a zahărului.

O porție (150 ml) de suc de fructe sau de smoothie contează, de asemenea, dar oricât ai bea, nu contează niciodată mai mult decât o singură porție, deoarece are un conținut scăzut de fibre și un conținut ridicat de zahăr.

Cartofii nu contează, din cauza conținutului lor de amidon, deși conțin substanțe nutritive.

Cu toate acestea, cartofii dulci sunt recomandați.

Gătiți de la zero

Mai mult de jumătate din alimentele cumpărate dinsupermarket sunt ultra procesate, potrivit unui raport publicat de Cambridge University Press.

Este mult mai bine să nu utilizați alimente semi-preparate, deși acestea necesită mai puțin timp de gătire.

Sursă: BBC.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Culorile anului 2021: ”combinaţia care subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, de a le fi ascultată vocea”

Publicat

Două nuanţe de gri şi galben au fost alese de Pantone pentru a forma culoarea anului 2021. Ultimate Grey şi Illuminating, două nuanţe independente care subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susţine reciproc, exprimă cel mai bine starea din 2021, relatează News.ro.

Practic şi solid, dar în acelaşi timp cald şi optimist, aşa este descrisă uniunea creată de Pantone. Este una care emană putere şi pozitivism. Combinaţia dă oamenilor speranţă, spun experţii institutului. „Avem nevoie să simţim că totul va deveni mai luminos – este esenţial pentru spiritul uman”.

Pantone 13-0647 Illuminating este un galben vesel, luminos, impregnat cu putere solară. Pantone 17-5104 Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, de încredere, nemuritoare şi care oferă o bază fermă.

Încurajând spiritul, combinaţia subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, vizibili, recunoscuţi, de a le fi ascultată vocea.

Experţii Pantone aleg de peste 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul perioadei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Norvegia recomandă utilizarea cu prudență a vaccinului de la Pfizer- BioNTech pentru o anumită categorie de persoane

Publicat

Norvegia și-a schimbat politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer și ia în considerare excluderea bolnavilor în fază terminală, în urma rapoartelor privind decesele la pacienții considerați fragili după administrarea serului, a relatat Reuters.

„Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au modificat recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali pe o scală de fragilitate clinică 8 sau mai mare”, arată un comunicat al BioNTech.

După ce 23 de pacienți în vârstă au murit în Norvegia după imunizarea cu vaccinul antiCovid produs de Pfizer-BioNTech, țara a lansat o anchetă detaliată, relatează The Guardian și Business Insider.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare utilizat pe scară largă în îngrijirea persoanelor în vârstă, care definește pacienții în stadiul 8 drept în stadiu terminal și, de obicei, incapabili „să se recupereze chiar și după o boală minoră”, conform Reuters.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a informat că „reacțiile adverse frecvente ar putea fi responsabile pentru o evoluție severă la persoanele în vârstă care sunt fragile”.

Din 14 ianuarie, 23 de rapoarte referitoare la decese suspecte au fost depuse la registrul sanitar norvegian.

„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.

Anunțul autorităților norvegiene vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene a Medicamentului, pe 15 ianuarie: Nu suntem alarmaţi sau îngrijoraţi, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare şi au loc la pacienţii foarte fragili, cu boli foarte grave.

”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”

Agenția a anchetat 13 decese până acum și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

”Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Sursa: Libertatea

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată trenul care atinge viteze de 620 de kilometri pe oră. Prototipul Maglev, lansat recent în China

Publicat

China a lansat un prototip al unui tren de mare viteză, ce are capacitatea de a atinge până la 620 de kilometri pe oră. Trenul Maglev a fost testat recent și face parte din planul chinezilor de a asigura transport rapid între marile orașe. 

Trenul funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă (HTS), ceea ce îl face să arate ca și cum ar levita de-a lungul căilor ferate magnetizate. În operare, trenul va „levita” la 0,1 cm deasupra șinelor. Prototipul este unul elegant, are 21 de metri lungime și 3 metri lățime și a fost dezvăluit presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie. Oamenii de știință au construit și 165 de metri de cale ferată pentru a face și o demonstrație publică cu noul prototip, anunță agențiile de presă chineze, citate de CNN.

Chinezii susțin că acest tip de tren ar putea deveni un mijloc de transport mai rapid și decât avionul, inclusiv pe distanțe ce depășesc 1.000 de kilometri. China a investit masiv în transporturi în ultimii ani, îndeosebi în aceste trenuri cu levitație magnetică și a fost prima țară care a avut un tren Maglev pentru uz comercial, Transrapid Shanghai, care atinge 430 de kilometri pe oră.

Profesorul He Chuan, vicepreședinte al Universității Southwest Jiaotong, care a lucrat la prototip, a declarat că trenul ar putea fi „operațional” în decurs de 3 până la 10 ani.

China găzduiește cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, care se întinde pe peste 37.000 de kilometri, și cel mai rapid tren care operează comercial, Shanghai Maglev. Primul tren Maglev de mare viteză a început să funcționeze încă din 2003.

China vrea să aducă îmbunătățiri infrastructurii înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate