Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: După 90 de ani, Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria va fi repusă în scenă la Alba Iulia

Publicat


Cea de-a 90 a aniversare a încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria va fi marcată cu fast, în acest an, la Alba Iulia. Potrivit unor surse, conducerea Primăriei Alba Iulia, a Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Alba doresc să reînvie acest moment care a marcat istoria României, prin reconstituirea scenei încoronării.

Data de 15 octombrie 1922 reprezintă un moment de referinţă în istoria poporului român. Atunci, în Catedrala Reîntregirii au păşit Regele Ferdinand şi Regina Maria, pentru a fi încoronaţi ca suverani ai României Mari.

În amintirea acestui act istoric, albaiulienii vor avea parte de reconstituirea scenei încoronării regilor, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 90 de ani, căci, în Cetatea Marii Uniri vor fi aduse coroanele regale,  mantia regală, sceptrul, cărți poștale, monede dar şi alte obiecte de valoare istorică, reprezentative pentru marele moment.

Se pare că inițiativa a venit din partea Primăriei Alba Iulia care timp de 2 luni, a făcut demersuri pentru a-i putea aduce în orașul nostru pe reprezentanții Casei Regale a României. Iar pentru ca translația în timp să fie completă, se dorește și aducerea trenului regal. Participarea Casei Regale a României la eveniment ar fi, totuși, condiționată: aceștia nu doresc asocierea cu niciun candidat la alegerile parlamentare și nu vor ca evenimentul să devină un festin politic.

Deşi încă neconfirmată oficial, intenţia organizării scenei menţionate a fost amintită şi de vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, care a postat pe pagina sa de Facebook informaţii privind transportul obiectelor regale: „ Astăzi am obţinut acceptul unei societăţi de asigurări din România care va susţine financiar asigurarea de circa 10.000 de euro pentru transportul la Alba Iulia, cu ocazia zilei de 15 octombrie, când aniversam încoronarea de la Alba Iulia, a mantiei regale, a sceptrului şi a altor obiecte extrem de preţioase din patrimoniul naţional al României. Ele sunt păstrate în custodia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. Speram să avem parte de un eveniment deosebit”.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ORIONIDELE: Fenomen spectaculos pe cerul României. 25 de stele căzătoare pe oră, în medie, în această noapte

Publicat

În noaptea de luni spre marți este maximul curentului de meteori Orionide. Vor putea fi observate circa 20 de stele căzătoare, într-o oră. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Intervenție a pompierilor cu autoscara, în centrul orașului Alba Iulia, după apel la 112

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemați să intervină, luni seara, în centrul orașului, la Blocul 280. Din primele date, o persoană în vârstă nu răspundea la telefon, astfel că salvatorii au intervenit cu o autoscară. La fața locului s-au deplasat și echipaje de ambulanță și descarcerare. Potrivit IPJ Alba, sesizarea a venit în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Mamele vor putea câștiga bani în concediul de creștere a copilului, ca bone

Publicat

Femeile care se află în concediu de creștere a copilului vor putea câștiga bani din meseria de bonă. Dacă aleg să îngrijească și alt copil, pe lângă al lor, vor putea să-și majoreze veniturile. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat. Potrivit proiectului, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum operează Darkhotel, gruparea care extrage date confidențiale prin wifi, de la victime cazate în hoteluri de lux

Publicat

DarkHotel este o grupare apărută în 2014, deşi se pare că ameninţarea îşi avea rădăcinile cu cel puţin patru ani în urmă, potrivit reprezentanților Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), care citează Agerpres. La momentul anunţului, Kaspersky şi Interpol semnează un pact de colaborare la acest caz. Din investigaţia realizată de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate