Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: După 90 de ani, Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria va fi repusă în scenă la Alba Iulia

Publicat

Cea de-a 90 a aniversare a încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria va fi marcată cu fast, în acest an, la Alba Iulia. Potrivit unor surse, conducerea Primăriei Alba Iulia, a Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Alba doresc să reînvie acest moment care a marcat istoria României, prin reconstituirea scenei încoronării.

Data de 15 octombrie 1922 reprezintă un moment de referinţă în istoria poporului român. Atunci, în Catedrala Reîntregirii au păşit Regele Ferdinand şi Regina Maria, pentru a fi încoronaţi ca suverani ai României Mari.

În amintirea acestui act istoric, albaiulienii vor avea parte de reconstituirea scenei încoronării regilor, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 90 de ani, căci, în Cetatea Marii Uniri vor fi aduse coroanele regale,  mantia regală, sceptrul, cărți poștale, monede dar şi alte obiecte de valoare istorică, reprezentative pentru marele moment.

Se pare că inițiativa a venit din partea Primăriei Alba Iulia care timp de 2 luni, a făcut demersuri pentru a-i putea aduce în orașul nostru pe reprezentanții Casei Regale a României. Iar pentru ca translația în timp să fie completă, se dorește și aducerea trenului regal. Participarea Casei Regale a României la eveniment ar fi, totuși, condiționată: aceștia nu doresc asocierea cu niciun candidat la alegerile parlamentare și nu vor ca evenimentul să devină un festin politic.

Deşi încă neconfirmată oficial, intenţia organizării scenei menţionate a fost amintită şi de vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, care a postat pe pagina sa de Facebook informaţii privind transportul obiectelor regale: „ Astăzi am obţinut acceptul unei societăţi de asigurări din România care va susţine financiar asigurarea de circa 10.000 de euro pentru transportul la Alba Iulia, cu ocazia zilei de 15 octombrie, când aniversam încoronarea de la Alba Iulia, a mantiei regale, a sceptrului şi a altor obiecte extrem de preţioase din patrimoniul naţional al României. Ele sunt păstrate în custodia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. Speram să avem parte de un eveniment deosebit”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax