Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Guvernul ia în calcul o nouă compensare a prețului la carburanți, din februarie 2023

Publicat

Guvernul ia în calcul reintroducerea compensării la benzină și motorină. Măsura ar putea intra în vigoare în săptămâna 6-10 februarie, potrivit unor surse Alba24. 

Motivul este acela al scumpirii carburanților în perioda de după ce s-a renunțat la compensarea de 50 de bani pe litrul de carburant.

Deocamdată nu s-a stabilit valoarea subvenției pe litru, dar cel mai probabil va fi menținută suma de 50 de bani.

Deocamdată executivul nu a anunțat oficial măsura, care este la nivelul discuțiilor.

În cea de-a doua jumătate a anului 2022, Guvernul a compensat cu 25 de bani prețul pe litrul de motorină sau benzină, în timp ce companiile din domeniu au suportat alți 25 de bani.

Măsura a funcționat timp de câteva luni, pe fondul prețurilor foarte mari la pompă.

Ce spune ministrul de Finanțe despre compensarea prețului la carburanți

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a precizat că se ia în calcul această compensare doar în momentul în care „lucrurile intră într-o zonă mult prea volatilă sau o zonă care nu poate fi sustenabilă pentru economie și cetățeni”.

Adrian Câciu a declarat că Guvernul României a intervenit în momentul în care lucrurile au ajuns la limită. El a precizat că Guvernul va interveni și de această dată dacă va fi nevoie.

„Dacă vă aduceți aminte la începutul lunii februarie, când a crescut prețul la combustibil, s-a intervenit atunci când lucrurile au ajuns la o limită de suportabilitate.

Pot să vă spun un singur lucru, că acest Guvern va interveni dacă lucrurile intră într-o zonă mult prea volatilă sau o zonă care să nu poată fi sustenabilă pentru economie și cetățeni. În acest, lucrurile nu sunt în acea zonă”, a spus ministrul de Finanțe.

De asemenea, ministrul de Finanțe a mai spus că există mari comparații între luna februarie a anului 2022 și luna ianuarie a acestui an.

„Putem să ne uităm, am văzut, comparaţiile se fac cu începutul anului, hai să ne uităm să facem comparaţii cu luna februarie 2022, să avem un termen de comparaţie când au început preţurile să crească foarte sus”, a mai adăugat el.

Adrian Câciu: se vor găsi soluții pentru a interveni

Întrebat dacă există bani în bugetul României pentru susținerea reintroducerii compensării prețurilor la carburanți pe o perioadă de trei sau șase luni, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat că „se vor găsi soluții pentru a interveni”.

La sfârșitul lunii decembrie 2022, Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat că această decizie este doar una de suspendare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax