Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Surse: Liderii PSD, PNL și UDMR au decis cine va conduce Guvernul. Ciolacu și Cîțu, premieri prin rotație. Cine va fi primul

Publicat

Liderii PNL s-au reunit marți seară în ședința Biroului Executiv (BEX) pentru a stabili numele candidatului de premierul și varianta finală de program de guvernare convenit cu PSD.

Liderii celor trei partide care negociază viitorul guvern au stabilit, luni seară, la Palatul Victoria, că formula pe care vor merge în privința premierului va fi rotația între PSD și PNL.

Surse din conducerea celor trei formațiuni au declarat pentru Digi24.ro că va fi rotație de premieri fără UDMR. Kelemen Hunor nu va putea fi desemnat  premier.

Un lucru care va mai rămâne de discutat este durata mandatului de premier prin rotație – un an și jumătate sau doi.

Ciolacu primul premier, PNL trebuie să voteze

Potrivit informațiilor Digi24 Florin Cîțu dorește ca rotația să înceapă cu Marcel Ciolacu, propunerea PSD pentru postul de prim-ministru.

Marți seară, Biroul Executiv al PNL trebuie să voteze această propunere cu care Florin Cîțu se va prezenta în fața partidului.

Manevra este menită să îi taie lui Nicolae Ciucă drumul către funcția de premier, știut fiind faptul că Florin Cîțu se teme că nominalizarea lui Ciucă i-ar sabota autoritatea în partid.

PNL ia decizia finală în BEX, marți la ora 19,00

Liderii PNL se vor reuni marți seară în ședința Biroului Executiv (BEX) pentru a stabili numele candidatului de premierul și varianta finală de program de guvernare convenit cu PSD.

Pe lângă Florin Cîțu, care este și președintele partidului, în discuțiile interne din PNL a reapărut numele lui Nicolae Ciucă, potrivit surselor G4Media.

În aceste condiții, liderii PNL vor discuta marți de la ora 19.00 dacă să schimbe propunerea de premier, astfel încât aceasta să fie acceptată și de PSD – condiție esențială pentru realizarea unei coaliții de guvernare.

După ce partidele aprobă variantele, urmează consultările cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, cel mai probabil la finalul săptămânii.

Rareș Bogdan: Noi în momentul acesta nu avem adoptat de către PNL sistemul de rotativă

UPDATE: Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a afirmat luni seara că varianta rotativei premierilor la guvernare între social-democraţi şi liberali nu a fost trecută prin forurile statuare ale PNL, iar subiectul ar trebui discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Nu s-a pus problema, în cadrul negocierilor, ca PNL să cedeze poziţia de premier (…). Primul lucru pe care va trebui (…) este să punem în discuţie acest scenariu al rotativei, pe care Biroul Permanent Naţional să-l voteze sau nu. (…)

În cazul în care se opun (liberalii – n.r.) rotativei, înseamnă ieşirea, practic, din negocieri cu PSD, iar chestiunea premierului, prima dată în eventuala rotativă (…) să fie un premier PSD, indiferent de numele acestuia (…) nu cred că vreun lider al PNL, de la preşedintele partidului la altcineva, are măcar curajul să intre în BPN şi să propună aşa ceva”, a declarat Bogdan, luni seara, la Digi 24.

El a precizat că varianta rotativei „nu este o idee care să fi fost trecută prin forul statutar al PNL”.

Prim-vicepreşedintele liberal a mai spus că această soluţie va trebui prezentată înainte şi preşedintelui de către cei trei lideri de partid – PNL, PSD şi UDMR.

„La ultima discuţie (cu şeful statului – n.r.) nu s-a propus problema rotativei, aşa că eu cred că cei trei lideri de partid sau delegaţiile, echipele de negociere, înainte de a propune sistemul rotativă vor trebui să stea de vorbă şi cu preşedintele României care, potrivit Constituţiei, are apanajul desemnării premierului”, a opinat Rareş Bogdan.

surse: digi24.ro, g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Interesul

    marți, 16.11.2021 at 07:31

    Astia vor modifica constitutia, tara va deveni parlamentara, iar cel care se vrea prim ministru va avea puterea decizionala. Cine va fi ala ? Chiar nu banuiti ?

  2. pilu

    marți, 16.11.2021 at 16:43

    OMUL SISTEMULUI !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate