Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Mircea Hava și-a negociat locul la europarlamentare. Cine ar putea fi următorul primar la Alba Iulia. SONDAJ

Publicat

Cu toate că nu a declarat niciodată oficial că va candida la europarlamentare, se pare totuși că primarul Mircea Hava este decis să lase admninistrația locală de la Alba Iulia pentru Bruxelles. Potrivit unor surse, primarul ar fi ajuns la o înțelegere cu Orban pentru un loc eligibil pe lista liberalilor, asta după ce în presa națională s-a vehiculat faptul că primarul nu va fi între primii cinci pe listă.

Cărțile încă se joacă în PNL pentru lista de la europarlamentare, iar tensiunile din interiorul partidului au ajuns la cote maxime. Mai mulți lideri, printre care și Mircea Hava, vor să fie pe poziții eligibile la alegerile de anul viitor. Scandalul din PNL este împărțit în momentul de față în două tabere. Cei care s-au înțeles cu actualul președinte și cei nemulțumiți de modul în care se prezintă partidul. Cei din urmă iau în calcul convocarea Consiliului Național, unde se încearcă un puci. În ambele situații, Hava are asigurat locul la eligibil pe lista de la europarlamentare, dacă este decis să plece. Pe de-o parte, are înțelegerea cu Orban, iar pe cealaltă parte, dacă președintele este demis, s-ar putea ca propunerea pentru noua conducere să fie Vasile Blaga, situaţie de asemenea favorabilă edilului din Alba Iulia.

Astfel, Primăria Alba Iulia este sub semnul întrebării. Cine ar putea fi noul primar?

Lupta pentru candidatură este una aprigă în PNL. Potrivit unor surse, în momentul de față liberalii au pe listă trei nume. Deputatul Florin Roman, despre care se știe de mult că-și dorește primăria, city-managerul orașului, Nicolaie Moldovan și viceprimarul Gabriel Pleșa.

Pe baza unei concurențe slabe din partea celorlalte partide, oricare din cele trei variante are șanse să câștige alegerile anticipate.

Totuși, niciunul nu este suficient de puternic încât să egaleze performanțele electorale ale lui Mircea Hava, iar asta va pune liberalii în dificultate în formarea majorității în Consiliului Local pentru alegerile din 2020, unde PNL s-ar putea să piardă supremația pe care o deține de mai bine de 20 de ani.

PNL va trebui să cântărească foarte bine situația, pentru că o decizie luată greșit ar putea afecta viitorul partidului și mai ales viitoarele alegeri.

Singura variantă care le-ar putea asigura liniștea liberalilor, atât în prezent cât și la alegerile viitoare, și ar putea evita dezbinarea organizației, este Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, ale cărui performanțe electorale sunt apropiate de cele ale primarului Mircea Hava.

Cine ar fi cel mai potrivit PNL-ist pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia în cazul în care Mirca Hava pleacă în Parlamentul European?

Loading ... Loading ...

În acest mod PNL, și-a putea păstra majoritatea în CL Alba Iulia în viitoarele alegeri, iar conducerea Consiliului Județean nu va fi afectată, dat fiind faptul că viitorul președinte pentru mandatul până în 2020 va fi ales din actuala componență a consiliului, unde liberalii dețin majoritatea la ora actuală.

Un mandat scurt, un an şi jumătate până la viitorul scrutin, l-ar putea antrena pe Dumitrel pentru alegerile din 2020 la care PNL și-ar putea păstra atât conducerea municipiului reședință de județ, cât și cea a Consiliului Județean – în varianta Ion Dumitrel primar, Gheorghe Rotar (primarul municipiului Blaj, unul dintre cei mai puternici liberali de la nivel județean), candidat pentru funcția de președinte al CJ Alba.

Oricare altă variantă ar putea coborî partidul în procente, mai ales dacă partidele din opoziție ar găsi contracandidați puternici.

PSD ar putea ieși la anticipate cu Ioan Dîrzu, Daniel Breaz (care nu se arată interesat), prefectul Dănuț Hălălai sau Daniel Zdrânc. De asemenea, un alt contracandidat la anticipate ar putea fi independentul Mircea Trifu, care la alegerile din 2016 a reușit să câștige suficiente voturi încât să se claseze pe locul trei, peste partide ca ALDE sau PMP și să intre în Consiliul Local Alba Iulia.

Care este candidatul PSD Alba cel mai potrivit pentru posibilele alegeri anticipate la primăria Alba Iulia

Loading ... Loading ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Marius Rusu

    luni, 16.07.2018 at 14:51

    A lua: eu iau, tu iei, el/ea iau! Greu!

    • Andreea Mezei

      luni, 16.07.2018 at 15:00

      Multumim pentru sesizare!

    • Un cititor

      luni, 16.07.2018 at 17:03

      Domnule Marius Rusu: Eu iau. Tu iei. El/ea ia! Noi luăm. Voi luați. Ei/ele iau! E așa greu să conjugi verbul”a lua”? Se pare că pentru unii e greu. Ai ratat lecția de gramatică dar niciodată nu e târziu să înveți!

    • Max

      luni, 16.07.2018 at 19:49

      “El/Ea iau”. Greu, Marius Rusu. Daca tot e sa fii grammar nazi fa-o ca lumea, man!

  2. pilu

    luni, 16.07.2018 at 22:58

    Mai, ce comentarii de bibilica faceti !! Tema e alta. Voi nu vedeti ce p******e se inghesuie la cascaval ? Ziceti ceva.

  3. Paun

    joi, 19.07.2018 at 10:49

    Eu zic Danuț Halalai e cel care ar duce inainte acest oraș. Omul e foarte implicat …. a fost in strada atunci cand au fost probleme , de la zapada la inundatii etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax