Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Mircea Hava și-a negociat locul la europarlamentare. Cine ar putea fi următorul primar la Alba Iulia. SONDAJ


Publicat

Cu toate că nu a declarat niciodată oficial că va candida la europarlamentare, se pare totuși că primarul Mircea Hava este decis să lase admninistrația locală de la Alba Iulia pentru Bruxelles. Potrivit unor surse, primarul ar fi ajuns la o înțelegere cu Orban pentru un loc eligibil pe lista liberalilor, asta după ce în presa națională s-a vehiculat faptul că primarul nu va fi între primii cinci pe listă.

Cărțile încă se joacă în PNL pentru lista de la europarlamentare, iar tensiunile din interiorul partidului au ajuns la cote maxime. Mai mulți lideri, printre care și Mircea Hava, vor să fie pe poziții eligibile la alegerile de anul viitor. Scandalul din PNL este împărțit în momentul de față în două tabere. Cei care s-au înțeles cu actualul președinte și cei nemulțumiți de modul în care se prezintă partidul. Cei din urmă iau în calcul convocarea Consiliului Național, unde se încearcă un puci. În ambele situații, Hava are asigurat locul la eligibil pe lista de la europarlamentare, dacă este decis să plece. Pe de-o parte, are înțelegerea cu Orban, iar pe cealaltă parte, dacă președintele este demis, s-ar putea ca propunerea pentru noua conducere să fie Vasile Blaga, situaţie de asemenea favorabilă edilului din Alba Iulia.

Astfel, Primăria Alba Iulia este sub semnul întrebării. Cine ar putea fi noul primar?

Lupta pentru candidatură este una aprigă în PNL. Potrivit unor surse, în momentul de față liberalii au pe listă trei nume. Deputatul Florin Roman, despre care se știe de mult că-și dorește primăria, city-managerul orașului, Nicolaie Moldovan și viceprimarul Gabriel Pleșa.

Pe baza unei concurențe slabe din partea celorlalte partide, oricare din cele trei variante are șanse să câștige alegerile anticipate.

Totuși, niciunul nu este suficient de puternic încât să egaleze performanțele electorale ale lui Mircea Hava, iar asta va pune liberalii în dificultate în formarea majorității în Consiliului Local pentru alegerile din 2020, unde PNL s-ar putea să piardă supremația pe care o deține de mai bine de 20 de ani.

PNL va trebui să cântărească foarte bine situația, pentru că o decizie luată greșit ar putea afecta viitorul partidului și mai ales viitoarele alegeri.

Singura variantă care le-ar putea asigura liniștea liberalilor, atât în prezent cât și la alegerile viitoare, și ar putea evita dezbinarea organizației, este Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, ale cărui performanțe electorale sunt apropiate de cele ale primarului Mircea Hava.

Cine ar fi cel mai potrivit PNL-ist pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia în cazul în care Mirca Hava pleacă în Parlamentul European?

Loading ... Loading ...

În acest mod PNL, și-a putea păstra majoritatea în CL Alba Iulia în viitoarele alegeri, iar conducerea Consiliului Județean nu va fi afectată, dat fiind faptul că viitorul președinte pentru mandatul până în 2020 va fi ales din actuala componență a consiliului, unde liberalii dețin majoritatea la ora actuală.

Un mandat scurt, un an şi jumătate până la viitorul scrutin, l-ar putea antrena pe Dumitrel pentru alegerile din 2020 la care PNL și-ar putea păstra atât conducerea municipiului reședință de județ, cât și cea a Consiliului Județean – în varianta Ion Dumitrel primar, Gheorghe Rotar (primarul municipiului Blaj, unul dintre cei mai puternici liberali de la nivel județean), candidat pentru funcția de președinte al CJ Alba.

Oricare altă variantă ar putea coborî partidul în procente, mai ales dacă partidele din opoziție ar găsi contracandidați puternici.

PSD ar putea ieși la anticipate cu Ioan Dîrzu, Daniel Breaz (care nu se arată interesat), prefectul Dănuț Hălălai sau Daniel Zdrânc. De asemenea, un alt contracandidat la anticipate ar putea fi independentul Mircea Trifu, care la alegerile din 2016 a reușit să câștige suficiente voturi încât să se claseze pe locul trei, peste partide ca ALDE sau PMP și să intre în Consiliul Local Alba Iulia.

Care este candidatul PSD Alba cel mai potrivit pentru posibilele alegeri anticipate la primăria Alba Iulia

Loading ... Loading ...ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. Marius Rusu

  luni, 16.07.2018 at 14:51

  A lua: eu iau, tu iei, el/ea iau! Greu!

  • Andreea Mezei

   luni, 16.07.2018 at 15:00

   Multumim pentru sesizare!

  • Un cititor

   luni, 16.07.2018 at 17:03

   Domnule Marius Rusu: Eu iau. Tu iei. El/ea ia! Noi luăm. Voi luați. Ei/ele iau! E așa greu să conjugi verbul”a lua”? Se pare că pentru unii e greu. Ai ratat lecția de gramatică dar niciodată nu e târziu să înveți!

  • Max

   luni, 16.07.2018 at 19:49

   “El/Ea iau”. Greu, Marius Rusu. Daca tot e sa fii grammar nazi fa-o ca lumea, man!

 2. pilu

  luni, 16.07.2018 at 22:58

  Mai, ce comentarii de bibilica faceti !! Tema e alta. Voi nu vedeti ce p******e se inghesuie la cascaval ? Ziceti ceva.

 3. Paun

  joi, 19.07.2018 at 10:49

  Eu zic Danuț Halalai e cel care ar duce inainte acest oraș. Omul e foarte implicat …. a fost in strada atunci cand au fost probleme , de la zapada la inundatii etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

ANAF a suplimentat documentele acceptate pentru aprobarea înregistrării de la distanță, în SPV

Publicat

anaf

ANAF anunță că a extins seria documentelor acceptate pentru aprobarea înregistrării în Spațiul Privat Virtual (SPV), serviciu destinat atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice sau entităţilor fără personalitate juridică.

Aprobarea înrolării în mediul electronic în Spațiul Privat Virtual a persoanelor fizice, care se înregistrează cu nume utilizator și parolă, se realizează prin identificarea cu numerele atribuite următoarelor noi documente:

1. Notificarea privind destinația sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult (emise începând cu data de 05.03.2018)

2. Notificare privind nedepunerea în termen a Declarației privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (emise începând cu data de 09.10.2017)

3. Notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi de către persoana fizică sosită în România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând cu data de 07.04.2020)

4. Notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi de către persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând cu data de 07.04.2020)

5. Notificare privind nedepunerea în termen a declarației de venit (emise începând cu data de 09.01.2017)

6. Notificare privind nedepunerea la termen a declarației de impunere (emise începând cu data de 09.01.2017).

Rămân valabile și următoarele documente:

a) decizie de impunere – emisă începând cu anul 2013

b) decizie referitoare la obligaţii de plată accesorii – emisă începând cu anul 2013

c) somație – emisă începând cu data de 01.01.2015.

d) numărul scrisorii primită în anul 2018 de la Ministerul Finanțelor Publice, referitoare la înrolarea în acest serviciu.

Serviciul Spaţiul Privat Virtual poate fi direct din site-ul www.anaf.ro și este gratuit.

SPV permite obţinerea informaţiilor privind situaţia fiscală, depunerea electronică a declaraţiilor fiscale şi primirea electronică a documentelor şi a actelor administrativ fiscale. Documentele comunicate prin Spaţiul Privat Virtual au aceeaşi putere juridică, asemenea celor comunicate prin poştă sau la ghişeu, precizează ANAF.

Contribuabilii, persoane fizice sau juridice, care dețin certificat digital calificat pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV.

Persoanele fizice, care nu dețin un certificat digital calificat, pot solicita înregistrarea și pe bază de nume de utilizator și parolă. Acestea, pentru a se înregistra în Spațiul Privat Virtual fără a mai fi necesară deplasarea pentru autentificare la sediile  ANAF, au posibilitatea de a opta ca autentificarea să se realizeze în mediul electronic, în baza unor documente emise de Ministerul Finanțelor Publice și/sau ANAF.

Obligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanță prin intermediul Spatiului Privat Virtual (pentru depunerea declarațiilor și obținerea de informații), iar plata poate fi efectuată prin internet banking sau ghiseul.ro.

Informații generale în domeniul fiscal și IT se pot obține prin apelarea Call-center-ului, la numărul de telefon 031.403.91.60. De asemenea, contribuabilii care nu sunt  înrolați în Spațiul Privat Virtual pot utiliza Formularul de contact de pe site-ul Agenției pentru a obține informații generale în domeniul fiscal și IT.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

APIA: Termen limită 15 iunie pentru depunerea cererilor unice de plată, fără penalități

Publicat

terenuri agricole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020.

APIA primește cererile unice de plată prin mijloace electronice (telecomunicații). Până marți, au fost depuse 746.625 cereri, pentru o suprafață de 7.277.670,64 ha.

Completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând link-ul aplicației IPA-Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat la butonul Asistență, transmite APIA.

Documentele care se atașează la dosarul Cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit de către fermieri, prin mijloace electronice, către Centrele județene/locale APIA de care aparțin.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: ACCIDENT RUTIER pe DN 1, între Sântimbru și Teiuș, provocat de un tânăr de 25 de ani din Aiud

Publicat

politie noaptea

Un accident rutier a avut loc marți seara, în jurul orei 21.20, pe DN 1, sensul de mers Sântimbru-Teiuș, la kilometrul 389+800. Traficul este îngreunat în zona accidentului. 

UPDATE 21.50: Traficul a fost reluat, informează reprezentanții IPJ Alba.

UPDATE 21.30: Un tânăr de 26 de ani, din Aiud, ar fi intrat în depășire și a ajuns pe contrasens, și a intrat în coliziune cu un autotren care vinea din sens opus. Potrivit IPJ Alba, în urma incidentului s-au înregistrat doar pagube materiale.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi la pescuit: 10 metri distanță între pescari, iar consumul de alcool și gratarele sunt interzise

Publicat

Pescarii amatori sunt nevoiți să respecte o serie de reguli când ies la pescuit, potrivit noilor reglementări, pe toată perioada stării de alertă. 

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, pescarii trebuie să păstreze o distanța de 10 metri între ei, nu au voie să facă gratare sau să consume băuturi alcoolice.

Mai mult, la intrarea în zona de pescuit acestora li se va lua temperatura.

Ce reguli trebuie să respecte pescarii dar și administratorii zonelor de pescuit

asigurarea unui flux de deplasare care să respecte distanțarea socială;

măsurarea temperaturii la intrarea pe baltă;

asigurarea de măști de protecție și substanțe dezinfectante pentru mâini și echipamentul de pescuit;

sunt interzise grătarele și consumul de băuturi alcoolice; cel mult două persoane pe același stand de pescuit cu o distanță de 10 metri între pescari;

pontoanele vor fi dezinfectate de administratori;

pescarii sunt obligați să poarte masca până la locul de pescuit;

pescarii nu au voie să socializeze între ei;

după purtare, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi sau spațiu destinat în acest sens, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor.

sursă: liberatatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate