Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Suspendarea preşedintelui: Traian Băsescu, la şedinţa din Parlament. Vezi declaraţii


Publicat

Procedurile de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu sunt în desfăşurare. În prezenţa acestuia la Parlament, a fost citită solicitarea de suspendare, la care preşedintele şi-a prezentat punctul de vedere, cu menţiunea că intenţionează să participe şi la şedinţa de dezbatere a acesteia.

La şedinţă participă şi parlamentari PDL, în total fiind prezenţi 306 aleşi, iar solicitarea de suspendare a fost citită de senatorul PSD Toni Greblă.

Printre motivele invocate în solicitare sunt: „Preşedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului şi s-a substituit în atributiile constituţionale ale Guvernului”, „Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie”, „Preşedintele a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei”, „Preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală”, „Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le vizite înaintea unor decizii importante”, „Preşedintele a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate”, „Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative”.

Citeşte mai multe despre textul solicitării aici.

UPDATE, Ora 10.57: Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în Parlament, după citirea cererii de suspendare:

– am primit documentul doar miercuri seara la ora 19.00 şi nu am avut suficient timp să pregătească o prezentare punct cu punct;

– intenţionez să revin în plen, la dezbaterea cererii;

– nu doresc să contest dreptul constituţional al Parlamentului de a cere suspendarea din funcţie

– în ce priveşte documentul care mi-a fost adus la cunoştinţă aseară, are patru mari obiective, dintre care 3 de fond şi unul conjunctural: Primul e punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului şi justiţiei. Al doilea obiectiv – subordonarea tuturor instituţiilor statului către partid prin încălcarea gravă a Constituţiei şi legilor. Al treilea obiectiv – legat de nepunerea in aplicare a refeendumului din noiembrie 2009 prin care poporul, în numele căruia PNL şi PSD afirmă că au declanşat suspendarea, a votat cu 85%pentru Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Acestea sunt motivele de fond pentru care doriţi suspendarea preşedintelui. Aveţi şi unul conjunctural: premierul furnizat e deja recunoscut în toată Europa şi dincolo de Ocean, ca prim-ministru copy Copy.Paste

– Mulţi dintre dvs credeţi că instituţiile statului mai sunt ca în anul 2004, vă înşelaţi amarnic. Sunt 8 ani de când, cu migală, cu perseverenţă, s-a construit independenţa justiţiei faţă de politic. Tentativa Dvs. de a acapara toate funcţiile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de justitie e greşită, poate să eşueze la referendum.

– şi eu sunt la fel de liber ca orice parlamentar să fac declaraţii. Declaraţiile mele au fost expresia parteneriatului cu coalitia de guvernare, în momente extreme de criză. Mulţumesc românilor că şi-au salvat ţara de la o puternică criză, prin propriile sacrificii

– La referendumul de suspendare mi-aş dori mult să fiu votat de pensionarii care n-au pierdut nimic sau le-a crscut pensia în timpul mandatelor mele

– Am văzut că v-aţi asumat o imensă provocare. Mi-o asum alături de Dvs. Provocarea asumată e aceea ca un politician, fie el şi preşedinte, care a refuzat să-i mintă pe români pe timp de criză e trimis în faţa electoratului să fie validat sau invalidat. S-ar putea ca referendumul să confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii

– nimeni nu va veni să ne facă ordine în România, nici Bruxelles, nici Wasghinton, nici Beijing sau Moscova. Avem obligaţia să ne facem noi ordine în funcţionarea instituţiilor statului, iar prin procedurile prin care guvernul şi majoritatea parlamentară le-au aplicat în ultimele 45 zile arată că sunt dispuşi să dea lovituri consistente funcţionării instituţiilor statului român: fie desfiinţarea instituţiilor, transformarea monitorului oficial în gazeta de perete a USL, toate sunt lucrurui grave

– Fac apel: finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun reproş, vă voi spune mulţumesc, mi-aţi creat condiţiile legale să merg în faţa poporului

– n-aţi vrea, cu ocazia referendumului de validare sau invalidare a preşedintelui, să organizaţi şi referendumul pentru parlament unicameral şi validarea noii constituţii, în care să introduceţi unicameral şi 300 parlamentari?

UPDATE, Ora 11.15: Dezbaterea cererii de suspendare a preşedintelui va fi organizată după primirea avizului consultativ din partea Curţii Constituţionale, reprezentanţii USL solicitând ca acesta să fie transmis până vineri, la ora 12.00, pentru a putea fi primit de toate părţile implicate.

Potrivit Constituţiei României – Art. 95:

„(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Dacă majoritatea parlamentarilor votează suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, legea va fi promulgată de preşedintele interimar al României, respectiv şeful Senatului – Crin Antonescu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Adolescenții din România se pot vaccina anti-COVID cu Moderna, de luni. Trebuie să fie însoțiți de un părinte

Publicat

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna începând de luni, 2 august.

Este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Sursă: Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Hai hui în 2: Doi vloggeri foarte cunoscuți au descoperit frumusețile Cetății Alba Carolina și înghețata Lazăr

Publicat

Andreia și Ionuț sunt doi dintre cei mai cunoscuți vloggeri de turism din România și sunt fondatorii ”Hai hui în 2”. Cei doi au vizitat aproape toate continentele. Au fost și la Alba Iulia și au rămas impresionați de ceea ce au descoperit. 

Filmul despre Alba Iulia, postat pe contul lor de youtube a adunat, într-o singură zi, peste 32.000 de vizualizări.

Povestea Hai hui în 2

Ea lucra de aproape 9 ani în departamentul HR al unui mare retailer, iar el lucra în media. Acum 10 ani au ieșit pentru prima data din țară într-o vacanță la Santorini, iar de atunci au urmat city break-uri și vacanțe pe patru continente: Europa, Asia, Africa și America.

Ca orice cuplu, s-au căsătorit și și-au luat o casă. Ce le mai lipsea? Teoretic nimic, practic totul.

Și-au dat seama că nu și-au luat o casă ci doar o datorie pe viață și nu asta și-au dorit. Și-au vândut apartamentul, au achitat datoria la bancă, au semnat cererea de concediu fără plată timp de un an și au plecat în lume cu bilete one way și cu visuri mărețe.

Primul lucru pe care l-au făcut a fost un proiect de blogging și vlogging de travel, Hai hui în doi.

Povestea lor a fost detaliată de life.ro și viva.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Cheile Vălișoarei (Aiudului), minunățiile din Munții Trascău. Creste din calcar și peisaje care îți taie respirația

Publicat

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii sunt o bijuterie a naturii ce impresionează prin numărul mare de specii rare de plante, ocrotite prin lege, care se ascund în crăpăturile versanților săpați în calcare mezozoice (jurasice).

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, la circa 14 km nord-vest de municipiul Aiud și circa 15 km de satul Buru, comuna Iara (județul Cluj).

Cheile sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație complexă, geomorfologică și botanică, unde verticalitatea pereților de stâncă de 200 – 400 metri domină peisajul limitrof.

Cheile sunt săpate în calcare jurasice, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purității și masivității lor.

Cheile au o lungime de 1.000 metri și o lăţime de 25 – 150 metri şi o înălţime de 100 – 150 metri. Pereții cheilor, pe ambii versanți, adăpostesc 27 de peșteri de dimensiuni reduse cu forme carstice superficiale: lapiezuri, bolți, arcade, cea mai mare având 134 metri. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Spre exemplu, Peștera Puculea a oferit, de-a lungul veacurilor, în vremuri grele, adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului.

Fereastra laterală a peșterii a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.

Deși predomină stânca, ceea ce presupune o redusă acoperire vegetală, aici au fost identificate 12 asociații vegetale care reflectă diverstatea condițiilor de relief.  Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus.

Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria) – specii rare și protejate de lege, dar și brândușa, pălămida, iarba surzilor, coada iepurelui, irisul sălbatic, laleaua pestriță, cuibul pământului, mătăciunea etc.

Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut, devenind un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare.

Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară.

Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu, potrivit cheileinalba.ro.

Traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului) oferă priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică).

Căi de acces:

Accesul se face pe DJ 107 M modernizat Aiud – Buru până la km 14, de unde pe circa doi kilometri drumul traversează sectorul de chei.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Program de studii postuniversitare și angajări la SRI. Dosarele se pot depune până în 8 august. Condiții și proceduri

Publicat

SRI a lansat un program de studii postuniversitare de educație permanentă dedicate formării ofiţerilor de informaţii. Cei care vor fi declarați admiși, vor fi angajați în structurile instituției. 

Porivit reprezentanților SRI, acest program este similar ca structură şi curriculă programului de master profesional şi se adresează atât absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă cât şi persoanelor absolvente de studii de master care își doresc o carieră în Serviciul Român de Informații.

Candidaţii vor parcurge un proces de selecție, iar cei declaraţi admişi în urma concursului vor fi încadrați ca ofițeri operativi sau ofițeri analiști.

Pentru anul universitar 2021-2022, Serviciul Român de Informaţii selecţionează candidaţi pentru studii postuniversitare de educație permanentă dedicate formării ofiţerilor de informaţii, la următoarele specializări:

Pentru formarea ofițerilor operativi – specializarea Introducere în activitatea de informații pentru securitatea națională

Pentru formarea ofițerilor analiști – specializarea Introducere în analiza de intelligence.

Candidații interesați se pot înscrie în procesul de selecție, prin transmiterea unui CV la adresa hr@sri.ro (cu titlul „CPU ANIMV Nume și prenume”) şi cu precizarea, în corpul e-mail-ului, a localităţii unde le este mai facilă contactarea de către un reprezentant HR al SRI, până la data de 08.08.2021.

În urma promovării tuturor etapelor de selecție, candidații vor fi validați pentru a participa la concursul de admitere la studii postuniversitare.

Detalii privind organizarea și desfăşurarea concursului de admitere la studiile postuniversitare se găsesc pe site-ul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”.

Toate detalii pot fi vizualizate în acest DOCUMENT.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate