Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Suspendarea taxei auto pe 2012, oficială: Proprietarii de maşini mai vechi de cinci ani îşi vor primi banii înapoi

Publicat

De la publicarea în Monitorul Oficial, din 25 octombrie, a intrat în vigoare Legea privind suspendarea plăţii taxei de poluare pentru autovehicule mai vechi de cinci ani (an fabricaţie anterior 2007), precum şi pentru restituirea taxei deja achitate. Suspendarea este valabilă până pe 31 decembrie 2012.

Prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului /OUG/ nr.1/ 2012 pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii ale Legii nr.9/ 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi pentru restituirea taxei achitate în conformitate cu prevederile legale, sunt aplicate începând cu data de 31 ianuarie 2012.

În prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr.9/ 2012 şi data intrării în vigoare a Ordonanţe de urgenţă a Guvernului nr.1/ 2012, taxa de primă înmatriculare pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate şi pentru cei care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012, iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege.

De asemenea, o valoare reziduală se restituie şi în cazul contribuabililor care au plătit taxa şi, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional şi pentru cei care, în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei judecătoreşti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Cererile privind restituirea diferenţelor de taxă pot fi descărcate de pe pagina de Internet www.anaf.ro. Acestea se vor depune la administraţia fiscală teritorială în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite şi taxe.

Din declaraţiile ministrul Mediului, Rovana Plumb, noua formă a taxei auto va intra în vigoare din ianuarie 2013, iar banii colectaţi vor ajunge la Fondul de Mediu, pentru a putea dezvolta în continuare programe investiţionale verzi. Totodată, cele 400 de milioane de euro, reprezentând taxă încasată ilegal, va fi restituită de la bugetul de stat către cei care au formulat solicitări în acest sens.

Sursa: Realitatea.net


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax