Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Suspiciuni de manipulare a pieței în cazul unor furnizori de energie. ANRE face verificări

Publicat

Anumite achiziţii ale furnizorilor de energie au condus la apariţia unor posibile suspiciuni de manipulare a pieţei, anunță ANRE. Autoritatea verifică și determină sumele care se cuvin spre decontare de la bugetul statului prin intermediul bugetului Ministerului Energiei, conform OUG nr. 118/2021.

În cadrul ANRE a fost constituit un Grup de lucru, în vederea desfăşurării activităţii de colectare, verificare date, întocmire fișe de analiză și determinarea respectivelor sume.

Grupul de lucru este format astăzi din 31 de experţi şi 3 experţi IT, coordonaţi de către Direcţia Generală Monitorizare şi Investigaţii.

Fiecare expert are alocaţi, în medie, 3-4 operatori cu care comunică în mod direct cu privire la datele încărcate în Platformă IT pusă la dispoziţie de către ANRE în vederea aplicării prevederilor Ordonanței de Urgență temenționată.

În cazul în care constată deficienţe sau incorectitudini cu privire la datele încărcate, aceștia încearcă să remedieze situația în cel mai scurt timp.

Pe parcursul verificărilor au fost constatate situaţii în care unii operatori au încărcat, în vederea stabilirii eligibilităţii, doar contracte de achiziţie a energiei electrice/gazelor naturale cu preţul cel mai mare.

Experţii ANRE au sesizat acest aspect, iar operatorii au procedat la remedierea și îndreptarea acestor situaţii, încărcând toate contractele de achiziţii ce asigurau livrarea de energie electrică sau gaze naturale în vederea acoperirii consumului clienților finali pe perioada aplicării OUG nr. 118/2021.

Posibile suspiciuni de manipulare a pieței. Sesizări la Direcţia de Investigaţii

De asemenea, experţii au mai sesizat că anumite achiziţii au condus la apariţia unor posibile suspiciuni de manipulare a pieţei.

În acest sens, conform Regulamentului de funcţionare al Grupului de lucru şi a procedurilor interne precum şi a legislaţiei incidente, au fost întocmite note de sesizare către Direcţia de Investigaţii din cadrul Direcţiei Generale Monitorizare şi Investigaţii.

Aceasta din urmă a preluat sesizările, ele aflându-se astăzi în diferite faze de analiză. În situaţia în care se vor constata încălcări ale legislaţiei specifice, se vor aplica sancţiunile prevăzute de lege.

În momentul rămânerii definitive a sentinţelor judecătoreşti ce vor consfinţi cele constatate de către Direcţia de Investigaţii, aceste cazuri vor fi date publicităţii.

Pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022, ANRE a înregistrat 250 de cereri de la 66 de companii, din care au fost apro ate 61 de cereri, iar 38 au fost declarate neeligibile.

Suma totală transmisă către Ministerul Energiei este de 100.080.578,08 lei, valoarea totală a cererilor neeligibile este de 3.442.428,91 lei, iar valoarea totală solicitată este de 103.523.006,99 lei.

Diferența de 151 de cereri depuse pentru decontare, se află în diferite stadii de analiză, precizează instituția.

sursă: Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax