Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sute de cadre didactice din România, Moldova, Ucraina și Serbia, reunite într-un congres la Alba Iulia

Publicat

Câteva sute educatoare, învățători, profesori de gimnaziu sau liceu din România, Moldova, Ucraina şi Serbia participă, în perioada 6-9 august, la Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare găzduit, în Anul Centenarului Marii Uniri, de Alba Iulia, a informat Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo).

Adunarea festivă va avea loc miercuri, 8 august, ora 10.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Activitățile vor include dezbateri, cursuri și ateliere.

La cel de-al 41-lea congres al AGIRo vor fi prezente câteva sute de persoane din România, Moldova, regiunile Cernăuţi şi Odessa, din Ucraina, şi dintre Timoc şi Morava, din Serbia.

Participanții vor semna o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova și un apel pentru respectarea în acte normative și în practică a acelorași standarde care există în România în ceea ce privește dreptul la educație în limba maternă în Ucraina și Serbia.

„Vor fi și oaspeți de seamă fiindcă la congresele AGIRo (primul ținut în 1898) nu au lipsit președintele țării, președinți ai academiei române, miniștri, rectori. Monarhul țării spunea la unul dintre aceste congrese că <dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt aș fi fost învățător>. Și-a anunțat prezența și maestrul Nicolae Furdui Iancu, cel care a fost 10 ani învățător în Alba-Iulia.

Ca întotdeauna, vor fi susţinute numeroase cursuri şi ateliere (cu adeverinţe corespunzătoare) şi vor fi invitaţi speciali din mediul didactic şi cultural. Se vor putea face înscrieri şi la un curs cu credite. Edituri prestigioase îşi vor prezenta noutăţile şi vor distribui pachete gratuite participanţilor”, se arată în comunicatul AGIRo, semnat de către preşedintele asociaţiei, Viorel Dolha.

În cadrul forumului, se va vorbi și despre rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii.

„La 1 Decembrie 1918 au participat ca delegaţi de drept câte 2 delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătoreşti din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş şi câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile româneşti. Cadre didactice au mai participat atunci şi ca delegaţi aleşi în cercurile electorale româneşti, dar şi delegaţi reprezentând societăţi culturale sau secţiuni comitatense ale gărzii naţionale. Pe lângă aceşti învăţători şi profesori cu drept de vot au mai fost prezente la Marea Adunare Naţională alte sute de cadre didactice, însoţind sătenii români din toate zările Transilvaniei”, se menţionează în comunicatul citat.

AGIRo este o asociaţie nonguvernamentală, continuatoare, potrivit celor menţionate pe site-ul său, a Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România cu statut autentificat în 1927 şi a cărei activitate a fost abuziv întreruptă în 1945, reactivată prin hotărârea celui de al 28-lea Congres Naţional al Învăţătorilor din România şi a Învăţătorilor Români de peste Hotare de la Arad, în octombrie 2006.

Foto: Facebook (AGIRo)

sursa: invatatori.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax