Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sute de dascăli din România și din străinătate, la Alba Iulia, în perioada 6-8 august, la un forum educațional

Publicat

Sute de educatoare, învăţători şi profesori din România, Moldova, Ucraina şi Serbia vor participa, în perioada 6-9 august, la un congres care se află la cea de-a 41 ediție și care va fi găzduit anul acesta de Alba Iulia.

La Congresul Cadrelor Didactice din România şi al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, al 41-lea congres al AGIRo, vor fi prezente câteva sute de persoane din România, Moldova, regiunile Cernăuţi şi Odessa, din Ucraina, şi dintre Timoc şi Morava, din Serbia.

„Vor fi și oaspeți de seamă fiindcă la congresele AGIRo (primul ținut în 1898) nu au lipsit președintele țării, președinți ai academiei române, miniștri, rectori. Monarhul țării spunea la unul dintre aceste congrese că ‘dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt aș fi fost învățător’. Și-a anunțat prezența și maestrul Nicolae Furdui Iancu, cel care a fost 10 ani învățător în Alba-Iulia” se arată în cominicat.

În cadrul forumului, va fi evocat şi rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii. „La 1 Decembrie 1918 au participat ca delegaţi de drept câte 2 delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătoreşti din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş şi câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile româneşti. Cadre didactice au mai participat atunci şi ca delegaţi aleşi în cercurile electorale româneşti, dar şi delegaţi reprezentând societăţi culturale sau secţiuni comitatense ale gărzii naţionale. Pe lângă aceşti învăţători şi profesori cu drept de vot au mai fost prezente la Marea Adunare Naţională alte sute de cadre didactice, însoţind sătenii români din toate zările Transilvaniei”, se menţionează în comunicatul citat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax