Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Documente medievale, legate de Alba Iulia, disponibile online. Episcopul Transilvaniei, la 1493: ”Vin turcii!”

Publicat

invazie

Sute de documente din perioada medievală, legate de Alba Iulia și de alte locuri din județul Alba, pot fi accesate online pe arhivamedievala.ro, grație unui proiect de digitalizare a manuscriselor vechi din artivele românești.

Platforma este foarte ușor de utilizat și conține inclusiv cea mai veche scrisoare în limba română. Arhiva deosebit de bogată privitoare la Alba Iulia ține de importanța deosebită a regiunii pe parcursul Evului Mediu.

frate

Se pot consulta documente ale unor procese, bule papale transmise bisericilor din Transilvania, înțelegeri comerciale sau chiar indicații cu privire la invaziile turcești. Toate fac parte din prima bază de date digitalizată din România, având la bază documente din Arhivele Naţionale.

De exemplu, un document din 1493 emis de Ladislau Gereb, episcopul Transilvaniei, comunică conducătorilor locali și tuturor locuitorilor veștile primite despre pregătirea unei invazii de către turci și cere ca informația să fie răspândită pentru ca toată lumea să se poată pregăti.

Un alt document din 1314 are ca subiect ”zălogirea unei părți din moșia Galfalua pentru răscumpărarea omorului lui Ștefan, fratele comitelui Gal”. ”Capitlul din Alba-Iulia adeverește zălogirea unei părți din moșia Galfalua, de către Simon și Iacob, fiii lui Laurențiu de Galfalua, comitelui Gal, fiul lui Ștefan, pentru douăzeci de mărci pe care le datorează ca răscumparare a uciderii lui Ștefam fratele lui Gal. Rascumpărarea trebuia plătită în două tranșe, una până la octavele sărbătorii Sfântului Gheorghe, cealaltă până la următoarele octave ale sărbătorii Botezului Domnului” se arată în document.

executie

În 1557, Isabela, regina Ungariei, și-a dat acordul pentru amânarea  execuției lui Gheorghe Pielarul din cauza vechiului obicei de a nu face execuții în săptămâna ”Passionsi Christi” – săptămâna mare.

Acestea sunt doar câteva exemple, arhiva fiind plină de documente ale vieții de zi cu zi, dar și ale evenimentelor excepționale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax