Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Sute de magazine amendate de ANPC: nereguli la vânzarea apei minerale și a apei de izvor. Ce au descoperit comisarii

Publicat

Sute de magazine din țară au fost amendate de ANPC pentru nereguli la vânzarea și depozitarea apei minerale și a apei de izvor. Sancțiuni au fost date și în urma controalelor la furnizori și distribuitori.

Acțiunile Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-au derulat în prima jumătate a lunii iulie. Amenzile au fost în valoare totală de circa 2 milioane lei.

ANPC a desfăşurat la nivelul întregii ţări o serie de acţiuni de control privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor.

Sute de magazine amendate de ANPC. Amenzi

Au fost controlaţi 705 operatori economici (72 distribuitori, 8 producători, 618 magazine şi 7 staţii de distribuţie carburanţi) care comercializează produsele vizate. Au fost constatate abateri la 583 dintre aceştia, potrivit Agerpres.

A fost verificată o cantitate de circa 1,2 milioane litri apă minerală naturală şi apă de izvor. Aproximativ 200.000 litri nu respectau prevederile legale în vigoare.

În urma deficienţelor constatate, comisarii au aplicat 427 de amenzi contravenţionale însumând circa 2 milioane lei şi au dat 220 de avertismente.

De asemenea, inspectorii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 150.000 litri de apă minerală naturală şi apă de izvor îmbuteliată în valoare de 330.000 lei. A mai fost oprită temporar de la vânzare cantitatea de 7.500 litri apă minerală naturală şi apă de izvor până la remedierea neconformităţilor constatate.

“Recomand consumatorilor să evite achiziţionarea produselor ambalate în recipiente de plastic expuse la vânzare în soare şi, de asemenea, să manifeste atenţie sporită la temperatura la care acestea urmează a fi depozitate după cumpărare (să nu fie lăsate, pe perioade îndelungate, în maşini sau alte locaţii în care temperatura poate fi mare şi poate deteriora produsele)”, a afirmat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC, potrivit sursei citate.

Sute de magazine amendate de ANPC. Nereguli la vânzarea apei minerale și de izvor

Printre cele mai frecvente abateri sunt amintite:

  • depozitarea produselor sub acţiunea razelor solare, la temperatura mediului ambiant, contrar menţiunilor producătorilor de pe eticheta de produs (păstrarea într-un mediu uscat şi răcoros)
  • depozitarea produselor direct pe paviment
  • folosirea unor spaţii frigorifice neigienizate pentru depozitare, cu depuneri de praf, resturi alimentare, mizerie
  • expunerea la vânzare a produselor la temperaturi mai mari decât cele indicate de producător pe etichetă
  • comercializarea unor ape minerale naturale cu data durabilităţii minimale depăşită
  • comercializarea de apă minerală naturală şi/sau apa de izvor care prezenta deficienţe de informare (înscrisuri incomplete sau incorecte, lipsa traducerii etichetelor în limba română, la produsele din import etc.)
  • comercializarea unor ape minerale naturale în ambalaje deformate, deteriorate
  • lipsa afişării preţului de vânzare şi/sau a preţului pe unitatea de măsură sau neafişarea acestora în mod vizibil
  • nerespectarea regimului promoţiilor şi lipsa autorizaţiilor de funcţionare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate