Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sute de mii de angajați din România s-ar putea trezi din 2019 cu salariile scăzute

bani lei monede

Publicat

Peste 150.000 de angajați din zona IT, cercetare și dezvoltare, ar putea avea salarii mai mici de la începutul anului 2019. Scăderea salariului s-ar produce dacă guvernul nu va mai suporta o parte din contribuțiile la sănătate, măsură luată după trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Ordonanța de urgență prin care statul suportă o partea a contribuției la sănătate va expira la sfârșitul anului 2018.

Angajaţii din IT, cercetare şi dezvoltare ar putea avea salarii mai mici începând cu prima zi din 2019. Acum, Guvernul este cel care suportă o parte din contribuţiile la sănătate tocmai pentru ca în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat salariile din aceste sectoare să nu scadă. Doar că măsura este valabilă până pe 31 decembrie, ceea ce ar putea duce la tăierea salariilor din aceste sectoare.

După ce Guvernul şi-a dat seama la începutul anului că salariile angajaţilor din IT, dar şi din domeniul cercetării şi dezvoltării, ar urma să scadă din cauza trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, a venit cu o soluţie provizorie. O ordonanţă de urgenţă care prevede suportare unei părţi a contribuţiilor de sănătate până la finalul anului 2018. Doar că oferta statului expiră în câteva luni.

De la 1 ianuarie 2019, 150-200.000 de angajaţi din zona IT, dezvoltare-cercetare, ar putea avea salarii mai mici cu 7 procente, dacă patronii nu vor majora salariul brut cu 7%. Mai exact, la un salariu de 5.000 de lei o scădere de 7% înseamnă un salariu mai mic cu 350 de lei în fiecare lună.

Deocamdată, la ministerul Finanţelor se fac calcule pentru a se vedea dacă mai sunt bani pentru ca aceste compensări să fie continuate şi în 2019. Dacă nu, atunci angajatorii ar trebui să suporte majorarea dacă vor să nu îşi piardă angajaţii, notează A1.

Sursă: româniatv.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate