Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

CJ Alba va depune la Ministerul Dezvoltării 113 proiecte pentru finanțarea lucrărilor din infrastructură

Publicat

dumitrel

Consiliul Judeţean (CJ) Alba va depune 113 proiecte la Ministerul Dezvoltării şi Turismului (MDT), valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 100 milioane de euro. Finanţarea urmează să fie obţinută în cadrul  programului naţional de dezvoltare a infrastructurii.

Proiectele CJ Alba au fost prezentate de administratorul public al judeţului, Ion Dumitrel, iar acestea urmează să fie depuse în această săptămână, la minister.

CJ Alba a inclus în proiectele sale programe de reabilitare a infrastructurii drumurilor, sisteme de canalizare şi epurare a apelor, alimentarea cu apă a localităţii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru locuitorii din mediul rural.

În cadrul subprogramului “Reabilitarea şi modernizarea a 10.000 de kilometri de drumuri de interes judeţean şi interes local”, CJ Alba va depune documentaţii pentru reabilitarea a 256 de kilometri de drumuri, în valoare de 228.600 lei.

Pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru populaţia rurală, au fost elaborate 23 de documentații în valoare de 130.500 lei. Acestea se referă construcţia sau reabilitarea unor săli și baze de sport, reabilitări de cămine culturale, dispensare și instituții de învățământ, reabilitări de primării și realizarea de case mortuare conform prevederilor impuse de Uniunea Europeană.

Alte 15 proiecte vizează programul de alimentare cu apă a localităţilor, iar, pentru sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate, vor fi depuse la minister 13 proiecte.

Perioada de implementare a proiectelor va cuprinde anii 2011, 2012 şi 2013.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că majoritatea administraţiilor locale din Alba au depus până astăzi proiectele la sediul Consiliul Judeţean, excepţie făcând câteva localităţi din Alba care au obţinut finanţare pe Programul 322, pe Ordonanţa 7 sau au lucrări de infrastructură în desfăşurare. Este vorba despre comunele Poşaga, Albac, Bistra, Roşia de Secaş, Râmeţ, Rimetea, Ohaba şi Scărişoara.

Totodată, toate administraţiile publice locale orăşeneşti şi municipale au depus proiecte pentru infrastructură, în acest an.

Preşedintele CJ Alba a declarat că se aştepta ca primăriile să realizeze mai multe planuri pentru infrastructură, având în vedere insistenţele CJ asupra acestora de a realiza proiecte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

BLAJ

Tezaurul dacic de la Jidvei, lăsat în pădure aproape o lună de la descoperire. Poliția a deschis dosar penal după o postare online

Publicat

Un tezaur dacic, descoperit întâmplător într-o pădure de pe raza comunei Jidvei (Alba) a rămas acolo timp de aproximativ o lună, în mod inexplicabil. Este vorba despre un tezaur monetar vechi de aproximativ 2.000 de ani. Situația este acum cercetată de Poliție. 

Deși cel care a făcut descoperirea inițială în august, un tânăr de 27 de ani din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, a anunțat autoritățile, acestea au ajuns la fața locului abia peste o lună, respectiv în 19 septembrie.

Acesta a anunțat în termenul legal Primăria Jidvei în legătură cu comoara găsită pe teritoriul comunei.

În data de 13 septembrie, la multe zile după ce a anunțat descoperirea, tânărul a postat online fotografii cu câteva monede găsite și atunci s-a sesizat poliția și au fost recuperate cele 116 obiecte de patrimoniu, de o valoare extraordinară.

Conform legii în vigoare, primăria avea la dispoziție 72 de ore pentru a informa Direcția Județeană de Cultură și 10 zile pentru a preda obiectele.

În continuare, DJC ar fi trebuit să transmită obiectele muzeului județean și să fie demarată cercetarea arheologică, într-un regim de urgență, fiind vorba despre piese rămase în pământ.

Doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că angajații primăriei nu ar fi cunoscut legea.

Dosar penal

Situația a fost rezolvată, involuntar, tot de detectorist. Acesta a oferit câteva detalii despre descoperire și despre interacțiunea cu autoritățile, într-o postare pe un grup dedicat detectoriștilor.

Monedă descoperită în Tezurul de la Jidvei. Foto: tânărul care a făcut descoperirea

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială, mai ales datorită diversității monedelor găsite.

”Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm.

Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor.

Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”, a transmis tânărul din Mureș, pe un grup dedicat posesorilor de detectoare.

Polițiștii au văzut postarea și au mers pe fir, deschizând și un dosar penal.

Unul dintre arheologi l-a lăudat pe detectorist spunând că ”nu s-a lăcomit” și că s-a purtat responsabil, anunțând descoperirea fără să scoată toate monedele din pământ.

Descoperirea nu a fost făcută într-un sit, iar detectoristul ar fi putut scoate toate monedele și apoi să ceară recompensa pentru ele, însă nu a făcut-o.

Comunicatul Poliției:

La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Citiți detalii aici: FOTO: Tezaur dacic de o valoare deosebită, descoperit într-o pădure din Alba. Polițiștii și istoricii, ajutați de un detectorist

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

Precizăm faptul că persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Din Alba Iulia la ambasada României în China, în SUA la ONU și expert în cyber security al statului Chile: Cine este Felix Staicu

Publicat

Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918”, master în Danemarca, internship la Ambasada României în China, internship în New York, Misiunea României la ONU, iar acum se ocupă de cybersecuritatea din Chile și este profesor la facultatea de Drept din Concepción: foarte pe scurt, cartea de vizită a lui Felix Staicu, un tânăr din Alba Iulia. 

Este cofondatorul Cyber Dacians, o firmă care se ocupă securitatea cibernetică în mediul online, dar este specializat și pe partea de analiză politică, mai exact pe analiza războaielor moderne. De fapt, Felix este absolvent de Drept al Universității din Alba Iulia, însă, între timp, a devenit interesat de securitatea internetului.

Felix este omul care poate povesti despre experiența sa de viață ore întregi, ore în care să îți spună ce a făcut și ce a văzut până acum. 

Am stat de vorbă cu el și am încercat să fac un rezumat al poveștii de până acum, deoarece ar fi mult de vorbit și de scris despre ceea ce face el. În linii mari, Felix este pasionat de aventură: aventura vieții.

De la Alba Iulia în Danemarca, iar apoi în China

După ce a terminat Colegiul Național ”HCC”, a făcut Facultatea de Drept a Universității UAB, iar apoi a mers la un master în Danemarca. Însă de acolo a aplicat la un internship al Ambasadei României în China, unde a fost acceptat.

Și-a luat două valize și a plecat în China. Alt univers, altă societate. A ajuns cu cele două valize într-o țară total diferită de România, total diferită de Europa.

A stat timp de șase luni ca intern al ambasadei. Între timp, își continua masterul din Danemarca.

Intern la New York, la Misiunea României la ONU

A mai aplicat la un internship, de data asta la New York, SUA. A mers timp de câteva luni la Misiunea României la ONU, unde a devenit interesat de cyber security sau securitatea cibernetică.

Un subiect vast, despre care vom vorbi cu Felix cu altă ocazie. În linii mari, securitatea cibernetică este domeniul care se ocupă de siguranța internetului, a utilizatorului.

Experții în securitate cibernetică identifică probleme, posibile probleme, slăbiciuni ale unui site sau ale unui domeniu și încearcă să le remedieze sau să întărească slăbiciunea pentru ca ea să nu fie folosită de hackeri.

Firma de securitate cibernetică

Alături de colegul său, Mihai Bârloiu, a fondat Cyber Dacians, o firmă specializată în securitatea cibernetică. În jur de patru ani a lucrat din Londra. O altă parte a echipei lucra din New York. Între timp, și-a deschis și o agenție care activează în domeniul luptei cu dezinformarea de pe internet.

Și-a găsit dragostea în Thailanda, dar era din Chile

Am ajuns și la partea de unde am plecat inițial când am pornit discuția cu Felix: cum a ajuns din Alba Iulia în Chile. Ca în majoritatea poveștilor, totul pleacă de la o femeie.

Mai exact, Felix a întâlnit în Thailanda o tânără, care este din Chile: s-a îndrăgostit de ea și a vizitat-o de câteva ori în țara natală. Apoi, înainte de pandemie, a spus că se mută pentru câteva luni în Chile, dar pandemia de COVID-19, a făcut ca planul său de câteva luni să se transforme în câțiva ani.

A luat-o, iar, de la capăt, a învățat cultura sud-americană, istoria și obiceiurile. Dar mai mult de atât, a trebuit să învețe și spaniola pentru a putea discuta cu cei din jurul său.

Co-lider al echipei care se ocupă de dezvoltarea strategiei securității cibernetice a statului Chile

A fost remarcat rapid de cei din Chile și, grație cunoștințelor sale în cyber security, a fost invitat să lucreze ca expert în Senatul din Chile, în domeniul securității internetului.

Este vorba despre Agenția pentru Cybersecurity a Republicii Chile.

În poza de mai sus apare alături de Floricel Paul Mocanu, ambasadorul României în Chile și senatorul Keneth Pugh Olavarria, membru al Comisiei pentru Apărare al țării gazdă.

Mai exact, Felix este expert pe partea de luptă împotriva dezinformării pe internet.

Profesor la facultatea de Drept din Concepción

De fapt, de aici a plecat ideea unui interviu cu Felix. O postare pe Facebook în care anunța că va preda cybersecuritatea, studenților din anul V ai facultății de Drept din Concepcion.

La scurt timp după ce a fost invitat să se ocupe de strategia de securitate pe internet a statului, acesta a fost invitat să fie și profesor la universitate.

Va preda strategii de securitate cibernetică, dar și cum tehnologiile disruptive afectează mediul virtual și viața celor din secolul 21.

În doar câteva cuvinte, acesta este parcursul lui Felix Staicu, un tânăr din Alba Iulia care a ajuns la cel mai înalt nivel într-o țară îndepărtată.

El a rezumat totul în două cuvinte: ambiție și curiozitate.

sursă foto: Felix Staicu arhiva personală, Facebook, santiagodechile.mae.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Restricții de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda, până LUNI, pentru lucrări la rosturile de dilatație. Zona vizată

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat restricții de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda și pe alte autostrăzi din țară.

Restricții de circulație:

  • pe sensul către Turda al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, pe tronsonul kilometric 45+500 de metri – 46+500 de metri, în zona municipiului Aiud, județul Alba: se efectuează lucrări de remediere a rostului de dilatație. Restricțiile sunt de astăzi până luni, 3 octombrie, pe prima bandă și banda de urgență

Alte restricții:

  • pe sensul către Deva al autostrăzii A1 Deva-Nădlac, pe tronsonul kilometric 542 – 537, în zona municipiului Arad, se efectuează lucrări de reparații a părții carosabile, până la ora 19.00, astfel că prima bandă și banda de urgență sunt restricționate
  • pe sensul către Capitală al autostrăzii A1 București-Pitești, pe tronsonul kilometric 115 – 114, în zona municipiului Pitești, se efectuează lucrări de reparații a bordurii de lângă glisiera mediană, până la ora 18.00, astfel că a doua bandă este restricționată;
  • pe sensul către București al autostrăzii A2 București – Constanța, pe tronsonul kilometric 60+500 de metri – 59,  localitatea Lehliu Gară, jud. Călărași, este restricționată a doua bandă pentru a permite colectarea nisipului din zona mediană, până la ora 16.00
  • pentru lucrări de cosit mecanizat, traficul este restricționat pe autostrada A2 București – Constanța, pe tronsonul kilometric 30 – 36 (calea 1) și pe tronsonul kilometric 36 – 24 (calea 2),  până la ora 16.00

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să reducă viteza în zona lucrărilor şi să semnalizeze orice intenţie de schimbare a benzii de circulaţie.

sursă: politiaromana.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Carburanții s-au ieftinit cu o zi înainte ca Guvernul să dezbată prelungirea subvenției de 50 de bani pe litru

Publicat

Prețul motorinei a scăzut  miercuri sub 8 lei pe litru, pentru prima oară în ultimele şase luni. România are în acest moment al șaselea cel mai mic preț din Uniunea Europeană, informează Radio România Actualități.

Trendul descendent urmează linia pe care s-a înscris deja și prețul la benzină, ajuns la 7,15 lei pe litru, în scădere cu aproape 12 % față de maximul atins în luna iulie a acestui an.

Guvernul va analiza, joi, ordonanţa de urgenţă care va prelungi de la 1 octombrie până la 31 decembrie compensarea cu 50 de bani a preţului pentru benzină şi pentru motorină.

Subvenţionarea preţurilor la carburanţi este în vigoare de trei luni şi urmează să expire pe 30 septembrie. Impactul bugetar pe această perioadă a fost de 900 de milioane de lei, după cum au anunţat autorităţile.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că este nevoie de prelungirea acestei compensări pentru a contracara efectele negative ale creşterii preţurilor la benzină şi motorină asupra nivelului de trai al populaţiei şi aupra operatorilor economici.

Pentru a intra în vigoare de la 1 octombrie, actul normativ trebuie adoptat zilele acestea în Guvern, transmite redactorul RRA, Andrei Şerban.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax