Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tăblițele de la Tărtăria și alte obiecte inedite descoperite în județul Alba vor fi expuse la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Publicat

O colecție de obiecte curioase, din care fac parte și câteva artefacte inedite descoperite pe teritoriul județului Alba, vor fi expuse în Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Expoziţia temporară se numește „Wunderkammer – Cabinetul de curiozităţi” și va putea fi vizitată până în data de 1 octombrie.

Cabinetele de curiozități grupau obiecte considerate de către colecţionarii europeni drept curioase, exotice sau inedite. Pornind de la interesul exprimat de-a lungul timpului atât de specialişti cât şi de publicul larg faţă de anumite piese aflate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Întreaga expoziţie a fost gândită în jurul a cinci obiecte principale: un obiect metalic descoperit în zona municipiului Aiud, tăbliţele de la Tărtăria, o aplică medievală cu simboluri alchimice descoperită la Vinţu de Jos, două obiecte romane de sticlă (gutti) şi două amulete egiptene (stâlpi Djed).

Piesele pot fi considerate drept curiozităţi din mai multe motive, cum ar fi contextul incert de descoperire, datarea controversată, funcţii şi materiale de realizare incerte sau interpretarea discutabilă a diferitelor reprezentări pe care acestea le poartă. Pe lângă obiectele menţionate vor mai fi expuse şi alte obiecte originale din colecţiile muzeului.

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 1 octombrie 2013.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax