Connect with us
Publicitate

AIUD

Tânăr, condamnat după ce a ucis cu brutalitate un cal pe o pășune din Alba. Ce pedeapsă i-au dat judecătorii

Publicat

cal

Un tânăr care a ucis o iapă ce aparținea unui cetățean din localitatea Sânbenedic, județul Alba, a fost condamnat la o pedeapsă modică. 

Deși fapta s-a petrecut în urmă cu aproape cinci ani, pe când tânărul avea 15 ani, magistrații Judecătoriei Aiud l-au condamnat pe tânăr abia în 2021. 

În august 2017, tânărul era cioban și se afla cu oile pe o pășune lângă grădina unui bărbat din localitate. Potrivit tânărului, bărbatul i-ar fi adresat mai multe cuvinte urâte de-a lungul timpului și drept urmare ar fi vrut să se răzbune pe acesta, rănindu-i iapa.

În 27 august, a observat iapa și s-a hotărât să o bată, a susținut tânărul.

În timpul anchetei, inculpatul a încercat să ofere o altă variantă, diferită de realiate, în care a susținut că a omorât iapa din greșeală, însă anchetatorii au demonstrat că fapta s-a produs cu intenție și, mai mult de atât, moartea animalului a fost una brutală.

Varianta tânărului

Potrivit motivării instanței, tânărul a declarat că a luat iapa din locul în care era priponită, a legat-o de un prun și, cu priponul de fier, a lovit-o peste picioare, pentru ca aceasta să nu mai meargă și să nu mai fie înhămată la căruță.

Tânărul a mai susținut că ar fi fost influențat să bată iapa și de proprietarul animalelor pe care le avea în grijă.

De asemenea, a mai declarat că, în timp ce lovea iapa, animalul s-ar fi mișcat și că din greșeală ar fi înțepat-o de mai multe ori cu priponul în zona abdomenului.

Apoi ar fi plecat din zonă.

Varianta autorităților

Tânărul a fost audiat de anchetatori și dus chiar să reconstituie fapta.

Mai mult de atât, din fotografiile în care apăreau rănile animalului a rezultat fără nici un dubiu că intenția tânărului a fost directă, iar varianta că a înjunghiat de mai multe ori iapa din greșeală nu poate fi luată în calcul.

Raportul medicului veterniar a arătat faptul că ”animalul a decedat din cauza peritonitei generalizate, în urma înțepăturilor în cavitatea abdominală în cinci locuri, cu un obiect contondent – trei înțepături pe partea stângă și două pe partea dreaptă, iar, la aparatul locomotor, iapa prezenta un membru posterior stâng umflat în urma legării animalului – constatare ce denotă că inculpatul nu a lovit peste picioare animalul, cum a declarat, ci dimpotrivă, l-a legat strâns pentru a nu scăpa din strânsoare și a putea să comită fapta, respectiv să împungă animalul în abdomen cu priponul de fier, de mai multe ori, acțiune ce a condus la decesul calului”, se arată în motivarea instanței.

De asemenea, anchetatorii au vrut să îl supună pe tânărul care nu recunoștea fapta testului poligraf, însă magistrații au respins varianta.

Într-un final, pe parcursul anchetei, tânărul a recunoscut fapta comisă.

Ce pedeapsă a primit

Pentru uciderea unui animal cu cinci lovituri de obiect ascuțit, magistrații Judecătoriei Aiud l-au condamnat pe tânăr la ”măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de cinci luni”. Adică trebuie să țină legătura cu ofițerul de probațiune din localitatea de care aparține.

De asemenea, a mai fost obligat să plătească daune materiale (cât valora iapa) de 6000 de lei, persoanei vătămate (proprietarul animalului).

Mai mult de atât, maigstrații au mai scris în motivarea instanței că: ”inculpatul nu are antecedente penale, însă a comis, între timp, tot în stare de minorat, – ulterior faptelor prezente – o altă infracțiune gravă, de furt calificat, a fost arestat preventiv în dosarul (…) Judecătoriei Aiud, apoi plasat în supravegherea serviciului de probațiune conform sentinței penale nr. 259/2020 pentru executarea măsurii asistării zilnice stabilite în sarcina sa. Pe durata suravegherii (finalizată la momentul prezent), conform celor expuse de serviciul de probațiune, inculpatul a respectat în mare măsurile dispuse în sarcina sa, respectiv a reușit să conștientizeze consecințele unui comportament infrcațional, respectiv și-a întemeiat o familie și „s-a maturizat”, conform datelor expuse în referatul de evaluare”.

Sentința a fost dată de magistrații Judecătoriei Aiud în data de 14 iulie 2021.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax