Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, condamnat la ani grei de pușcărie, pentru trafic de droguri și infracțiuni cu violență

Publicat

tribunal-justitie-decizie-instanta-e

Decizie finală pentru un bărbat din Alba Iulia condamnat pentru o „listă” impresionantă de infracţiuni pe care le-a săvârşit în România şi Spania. Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat definitiv pe Raul Alexandru Simedru, un tânăr de 25 de ani din Alba Iulia, la 8 ani, 2 luni și o zi de închisoare cu executare pentru vătămare corporală, furt calificat, deţinere, oferire şi vânzare de droguri de risc. De asemenea va avea de plătit peste 17.000 de lei cheltuieli de judecată.

Raul Alexandru Simendru un tânăr de 25 de ani din Alba Iulia, a fost condamnat definitiv la 8 ani, 2 luni și o zi de închisoare cu executare pentru vătămare corporală, furt calificat și trafic de droguri.

În primă instanță Tribunalului Alba l-a condamnat pe tânăr în data de 16 aprilie 2018, la 8 ani și cinci luni de închisoare.

Miercuri 31 octombrie, magistrații Curții de Apel Alba Iulia, l-au condamnat definitiv pe tânăr.

”Admite apelul declarat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba împotriva sentinţei penale nr. 58 pronunţată la data de 16 aprilie 2018 de Tribunalul Alba în dosarul penal nr. 3590/107/2015.
Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată numai sub aspectul aplicării legii penale  mai favorabile privind concursul de infracţiuni şi a omisiunii de a se dispune anularea celor două suspendări condiționate dispuse de instanțele spaniole, și procedând la rejudecarea  cauzei în aceste limite,
Descontopeşte pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului de 8 ani, 5 luni și 1 zi închisoare în pedeapsa rezultantă parțială de 6 ani și 5 luni închisoare și pedepsele de 1 an închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 119/26.03.2013 pronunţată de Judecătoria Penală nr. 3 Huelva – Spania și 1 an, 9 luni și o zi închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 427/ 18 nov. 2013 pronunţată de Judecătoria Penală nr. 1 Huelva – Spania,  şi înlătură sporul de pedeapsă.
În temeiul art.  15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012  rap. la art. 85 alin. 1 Cod penal anterior anulează suspendarea condiţionată a executării pedepselor de :
–     1 an închisoare cu suspendarea condiţionată pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de atentat la agentul autorităţii, prev. de art. 550, art. 551 Cod penal  spaniol şi a două vătămări corporale prev. de art. 617 Cod penal  spaniol, infracţiune care are corespondent în art. 257 alin. 1 Cod penal  român rap. la art. 193 alin. 2 Cod penal  român, aplicată prin sentinţa penală nr. 119/26.03.2013 pronunţată de Judecătoria Penală nr. 3 Huelva – Spania;
–    1 an,  9 luni şi o zi închisoare cu suspendare condiţionată pe o durată de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat cu forţa de lucruri din casa locuită, prev. de art. 241 Cod penal  spaniol, infracţiune care are corespondent în art. 234 alin. 1 lit. f Cod penal  român, aplicată prin  sentinţa penală nr. 427/ 18 nov. 2013 pronunţată de Judecătoria Penală nr. 1 Huelva – Spania.
În temeiul art. 36 Cod penal anterior şi art. 33  alin. 1 lit. a) şi art. 34 alin. 1 lit. b)  Cod penal anterior contopeşte cele două pedepse în pedeapsa cea mai grea,  de 1 an,  9 luni şi o zi închisoare.
Constată că infracţiunile deduse judecăţii au fost săvârşite în stare de recidivă postcondamnatorie, față de condamnarea la pedeapsa de 1 an, 9 luni și o zi închisoare aplicată prin prezenta decizie penală.
În temeiul  art.  43, alin. 2, C. pen. adaugă la pedeapsa rezultantă de  6 ani, 5 luni închisoare rezultată în urma contopirii pedepselor pentru infracţiunile deduse judecăţii pedeapsa rezultantă de 1 an,  9 luni şi o zi închisoare, aplicată prin prezenta decizie, astfel că inculpatul Simedru Raul Alexandru execută în final pedeapsa de 8 ani, 2 luni şi o zi închisoare.
În temeiul art. 45 alin. 1 şi 5 Cod penal aplică inculpatului alături de pedeapsa rezultantă de 8 ani, 2 luni şi o zi închisoare pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor civile prevăzute  de art. de art. 66 alin. 1 lit. a)  şi b)  Cod penal , pe o durată de 2 ani şi   pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor civile prevăzute  de art. de art. 66 alin. 1 lit. a)  şi b)  Cod penal.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate în măsura în care nu contravin prezentei decizii penale.
În temeiul  art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina statului.
Onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat în sumă de  150 lei, se va avansa din fondurile Ministerului Justiției și rămâne în sarcina statului potrivit art. 275 alin. 6 Cod procedură  penală.” se arată în decizia magistraților Curții de Apel Alba Iulia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Întâmplări din Alba Iulia interbelică: Agentul secret care a violat trei hoațe într-o gara CFR și le-a dat boli venerice

Publicat

Perioada interbelică care a marcat Alba Iulia nu a fost străină de fapte groaznice, săvârșite chiar de către cei care trebuiau să păzească cetățenii. Este și cazul lui Petre Achim, care cel mai proabil lucra sub acoperire, a fost arestat preventiv după ce a violat trei femei într-un loc mai retras din gara CFR, din Vințu de Jos. 

Faptele pe care le-a comis bărbatul au fost detaliate de jurnaliștii vremii, jurnaliști ai ziarului ”Alba-Iulia”, în ediția din data de 16 septembrie 1926. Acum reporterii alba24.ro au cercetat în ziarele păstrate în depozitul Arhivelor Alba și au descoperit ce a făcut bărbatul.

Potrivit ziarului din 1926, la rubrica noutăți, stătea scris:

”Petru Achim, agent secret la siguranța din localitate, care a făcut mai înainte serviciu la gara Teiuș, a fost arestat și depus în arestul preventiv al Parchetului Alba-Iulia.

Petru Achim este acuzat cu multe nelegiuiri, ca abuz de putere, siluire, etc. Făcând urmăriri în Vurpări pentru descoperirea hoațelor de târg, a arestat, sub bănuială de furt, femeile Bugariu Paraschiva, Canija Ioana și Zdranc Maria.

Una dintre ele, o femeie bătrână de 52 de ani s-a plâns împotriva agentului că amenințând-o a siluito. Celelalte două s-au plâns de asemenea că în timpul, când i-a condus la siguranța din Alba Iulia amenințându-le, le-a siluit într-un loc mai ferit din gara Vințu de Jos.

Tus trele au primit boli lumești dela agentul nerușinat. Agentul Petru Achim a tăgăduit faptele, cu care este învinuit, dar femeile au știut să arate dovezi, așa încât judecătorul de instrucție a crezut arestarea agentului secret. Tribunalul a confirmat mandatul de arestare”, scriau ziarele vremii.

Un alt caz care a fost găsit de reporterii alba24.ro, în ziarele din perioada interbelică este și ”Crima dela Teiuș”.

CITEȘTE ȘI: Crima care a zguduit Alba Iulia și Teiușul, în perioada interbelică: De ce a fost ucis un jurnalist în clădirea unei bănci

O crimă macabră zgudia opinia publică, în anul 1921, în Teiuș și în Alba Iulia. Un funcționar al băncii ”Isvorul”, dar și redactor al ziarului ”Alba-Iulia”, era ucis cu sânge rece de o bandă de tâlhari care voiau să fure aproape 200.000 de franci dintr-o casă de marcat.

Este vorba despre ”Crima dela Teiuș”, cum au numit-o ziarele vremii, căreia victimă a căzut I. Sima. Acesta a fost ucis într-o încăpere dintr-o clădire în care funcționa banca ”Isvorul”, pe lângă hotelul „Leul”. Hoții credeau că bărbatul avea asupra sa cheia de la casa de marcat în care se aflau banii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Aplauze și emoție la premiera spectacolului ”Ciobanul și Domnița”, de la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” a găzduit sâmbătă seară premiera națională a spectacolului ”Ciobanul și Domnița”, care are la bază basmul cu același nume scris de Regina Maria. 

Spectacolul a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la încoronarea primilor regi ai României: Regele Ferdinand și Regina Maria.

„Ciobanul și Domnița” este o povestea romantică a unei iubiri neîmplinite și se adresează atât copiilor (prin costumele impresionante, muzică, efecte vizuale) cât și părinților (prin text și nuanțele din jocul actorilor).

Dacă Faust își vinde sufletul pentru nemurire, în povestea scrisă de Regina Maria, ciobanul renunță la suflet și la credință pentru iubire, pentru domniță.

Este transformat în privighetoare, care îi luminează domniței cea mai grea perioadă a existenței ei. Dar ea nu înțelege despre ce este vorba și îl închide într-o colivie de aur inutil și pietre prețioase fără valoare.

Primul pas în crearea acestui spectacol a fost adaptarea scenică a textului, încercând să aduc la rampă tema poveștii: a iubirii și a sacrificiului.

Valoarea literară a poveștii, încărcată de metafore și simboluri, a deschis sufletul și imaginația creatorilor: regizor, scenograf, compozitor și, evident,actorilor, spre o mare provocare și inedită transpunere scenică.

Toma Hogea este regizorul artistic al spectacolului, realizând una dintre cele mai interesante și moderne puneri în scenă din istoria teatrului de păpuși de la Alba Iulia.

Toma Hogea și Ioana Bogățan

De remarcat scenografia Alinei Dincă Pușcașu, cu multe inovații rar văzute la Alba Iulia.

Managerul teatrului, Ioan Bogățan, a spus că ”Ciobanul și domnița” a fost unul dintre cele mai importante proiecte ale instituției.

”S-a muncit foarte mult la acest spectacol, am lucrat la acest spectacol vreo 4-5 luni ca text, ca dramatizare, la costume, ați văzut că sunt parte din decor, e un spectacol special și la repetiții s-a lucrat o lună.

E un spectacol cu foarte multă melancolie, foarte mult romantism, e un spectacol liric, e un spectacol pe care noi nu l-am mai avut în repertoriu, acest tip de spectacol.

Asta mă bucură foarte mult pentru că e foarte important pentru echipă, să schimbăm tot timpul modul de a lucra, tipul de spectacol, regizorii sunt foarte importanți pentru că amprentează într-un mod pozitiv trupa artistică dar și echipa tehnică” a spus Ioana Bogățan.

Echipa spectacolului „Ciobanul și Domnița”:

 • dramatizarea, versuri și regia artistică – Toma Hogea
 • scenografia – Alina Dincă Pușcașu
 • muzica – Cári Tibor
 • light-design și proiecție – Lucian Moga
 • distribuția – Tudor Cristian Popa, Teodora Popa, Laura Boboc, Irina Melnic, Mădălin Costea, Adam Boboc, Iulian Costea, Ramona Benchea Mincu, Viorica Boda
 • regia tehnică – Elena Madaras
 • sculptură păpuși și decor – Constantin Butoi
 • pictură – Alina Dincă Pușcașu
 • realizare costume – Mirela Tămășan
 • lumini – Ovidiu Tămășan, Călin Popa
 • sunet – Florin Andrea
 • mașiniști – Florin Badiu, Gheorghe Hațegan
 • Manager Ioana Bogățan

Foto: Teatrul de Păpuși ”Prichindel”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum se conduce Renault Megane E-Tech pe străzile din Alba Iulia. Ce dotări are mașina electrică de 50.000 de euro

Publicat

Atinge suta de kilometri în 7,4 secunde, are o autonomie de până la 450 de kilometri și o putere a motorului de 160 kilowați sau 220 de cai putere. Este modelul sută la sută electric al celor de la Renault, Megane E-Tech. 

Vârful de gamă cu toate dotările incluse ajunge și până la 50.000 de euro, dar prin Programul Rabla, o variantă de bază poate fi achiziționată la suma de 23.000 de euro. 

Citește și ALBA GREEN ENERGY: Târg de panouri solare, soluții pentru eficiență energetică, test drive cu mașini electrice. PROGRAM

Am vrut să vedem cum se comportă pe străzile din Alba Iulia și am avut această ocazie sâmbătă, 1 octombrie, la „Alba Green Energy”, un târg pentru soluții în energie verde și eficiență energetică.

Andrei, reprezentantul Renault Alba Iulia ne-a prezentat dotările mașinii dar și cum se comportă pe străzile din Alba Iulia într-un scurt test drive.

Mașina care poate fi testată în aceste zile este vârful de gamă, ”iconic”. Din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și până în centrul orașului, Andrei ne-a vorbit despre mașină.

Automobilul are peste 26 de sisteme inteligente de asistență la condus și un portbagaj de 440 de litri. De asemenea are și asistent Google integrat.

Sistemul de navigație este unul în timp real, fiind vorba despre un parteneriat dintre Google și Renault, iar hărțile se actualizează automat. De asemenea, pot fi instalate și programe de trafic, gen Waze.

Un alt aspect important al asistentului Google este acela că doar printr-o comandă vocală se pot schimba funcțiile de condus. De asemenea, îți poate arăta stațiile de încărcare de pe traseu, constul stației, dacă sunt ocupate sau nu stațiile, dar și timpul de încărcare la stația respectivă.

Spre exemplu, cu o autonomie de 450 de kilometri, un drum Alba Iulia – București poate fi făcut fără nici o încărcare, iar un drum până la mare Alba Iulia – Constanța poate fi realizat cu o singură încărcare de 30 de minute.

Potrivit renault.ro, versiunea EQUILIBRE E-TECH 40, 130 cp, are în echipare: proiectoare ceață (LED), airbag-uri tip cortină fată și spate, alertă oboseală șofer (Driver Drowsiness Alert), Automatic Emergency Braking  (AEB) cu protecție pietoni și ciclisti, geamuri electrice față și spate, cu impuls, sistem multimedia OpenR Link cu sistem audio Arkamys Classic, 4 difuzoare (2Bo 2Twi); afișaj de bord 12,3” high spec și ecran multimedia 9”.

Versiunea TECHNO are un preț de pornire de 40.900 de euro, TVA inclus și are în plus aer condiționat automat (două zone) cu senzor de umiditate, ciclu purificare aer, scaun șofer reglabil pe înălțime cu ajustare lombară electrică, sistem multimedia OpenR Link, navigație, servicii Google, sistem audio Arkamys 6 difuzoare (2Bo 2Twi 2Bi), afisaj de bord high spec 12,3”, ecran multimedia 12”, lumină ambientală MultiSense: 48 lumini ambientale, adaptive, tapițerie mixtă piele/material textil reciclat ELZA REC Mottled Grey.

Cu un  preț de pornire de  45.400 de euro, TVA inclus, versiunea ICONIC, vârf de gamă, are scaune ajustabile electric pentru șofer și pasager, cu reglaj lombar, masaj și memorarea pozitiei, sistem multimedia OpenR Link 12″: navigație, servicii Google, sistem audio premium Harman Kardon 9 difuzoare (4 Bo + 4 Twi + 1 SW) și tapițerie piele Riviera Titanium Black.

Noul Megane E-TECH Electric este disponibil în șase culori: Rafale Grey, Schist Grey, Midnight Blue, Flame Red, Dymond Black și Glacier White. Pentru o notă mai personală, poate avea și un finisaj în două tonuri, având acoperișul, montanții și – în funcție de finisajul ales – protecția oglinzii laterale în: Schist Grey, Diamond Black, Glacier White sau Warm Titanium.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO Atenție șoferi: Începând de luni, mașinile parcate neregulamentar în Alba Iulia vor fi ridicate de polițiștii locali

Publicat

Polițiștii locali din Alba Iulia vor începe de luni, 3 octombrie, să ridice mașinile parcate ilegal în oraș, a precizat pentru Alba24 viceprimarul Emil Popescu. 

Pentru această operațiune, administrația locală a achiziționat recent o autospecială în valoare de 700.000 de lei. De asemenea, pentru a putea ridica mașinile, mai mulți angajați ai Poliției Locale au urmat cursuri de macaragii.

Vezi și VIDEO: Polițiștii locali din Alba Iulia s-au antrenat pentru ridicarea mașinilor parcate greșit. Cum lucrează agenții macaragii

Reamintim faptul că mașinile parcate ilegal pe străzile din Alba Iulia nu se mai ridică de peste un an de zile. Contractul cu firma care se ocupa de ridicări a fost reziliat la data de 1 septembrie 2021.

Ridicarea mașinilor parcate ilegal în oraș a generat nemulțumiri în rândul oamenilor, din cauza prețurilor foarte mari pentru recuperarea lor, dar și a modului aleatoriu și selectiv în care se derula  această operațiune.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax