Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tara Moților are o reprezentanță la Bruxelles. La deschiderea ”ambasadei” au fost prezenți un deputat și doi primari PSD din Apuseni


Publicat

IMG_2481Țara Moților va beneficia de o ‘reprezentanță’ la Bruxelles, prin Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, un proiect lansat sâmbătă la Bruxelles de către europarlamentarii PSD Victor Negrescu și Emilian Pavel.

‘Primul proiect pe care-l lansăm chiar astăzi (la deschiderea Delegației Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului — n.r.) este un proiect dedicat deja unor branduri, unor identități locale pe care oamenii din alte țări nu le cunosc. Este practic logica inițială cu care am pornit acest proiect, mă refer la Țara Moților’, a declarat Victor Negrescu.

Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia, Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului la Bruxelles fac parte dintr-un proiect iniţiat de europarlamentarii români Victor Negrescu şi Emilian Pavel şi au fost deschise oficial, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii la care au participat reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene din judeţele zonei de Vest a României, politicieni şi membri ai comunităţii româneşti din Belgia.
Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ideea unei ambasade sau reprezentanţe a Tării Moţilor la Bruxelles a avut-o deputatul Ioan Dârzu, care reprezintă în Parlament zona Munţilor Apuseni din Alba, inclusă în aşa-numita Ţara Moţilor.
Negrescu a spus că Ambasada Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului vor ajuta autorităţile publice şi firmele româneşti să promoveze branduri şi identităţi româneşti la nivel european.

Europarlamentarul a spus că vrea să realizeze un plan foarte clar al posibilităților de investiții pentru zona respectivă, atât pentru crearea de locuri de muncă, cât investiții în turism, în așa fel încât cei interesați să poată să cunoască ce oportunități sunt și care este sprijinul acordat de oamenii din zonă în așa fel încât să nu pară o chestiune abstractă a investi în zona munților Apuseni, ci o chestiune concretă.

‘Există peste 400 de reprezentanțe locale la Bruxelles. Mai există încă aproximativ 200 care nu sunt înregistrate, structuri informale precum cea lansată sâmbătă. Spre exemplu, există pentru regiunea de sud-est a Angliei ‘Prietenii zonei de sud est a Angliei’, oameni care s-au adunat pentru a promova o zonă. Asta vom face și noi pentru Munții Apuseni. Practic vom aduna prietenii zonei Munților Apuseni pentru a construi împreună un demers constructiv și pozitiv, un demers care depășește interesele politice. Vorbim de un demers pe care vreau să-l organizăm împreună cu toți cei interesați de bunăstarea oamenilor din zonă și nu numai’, a mai spus europarlamentarul.

Negrescu a menționat că există deja o strategie stabilită. ‘Primul demers pe care o să-l facem este ca, împreună cu agențiile de turism care vând pachete turistice în România, să existe la aceste agenții oferta pentru promovarea ofertelor turistice din zona munților Apuseni, ceea ce nu există în momentul de față la aceste companii. Al doilea demers pe care o să-l facem este să plănuim împreună în interiorul Parlamentului European o dezbatere despre ce înseamnă practic zonele montane și, în mod special ce înseamnă zona Munților Apuseni pentru România, și cum ar putea Uniunea Europeană să contribuie cu investiție și cu fonduri pentru a ajuta aceste zone care practic trăiesc o reconversie profesională, la o schimbare de zonă monoindustrială sau poate minieră către un nou profil de dezvoltare economică, o dezvoltare bazată pe turism’, a declarat acesta.

Victor Negrescu a adăugat că se va încerca crearea unei forme de branduire, de etichetare, și a produselor din zonă și a ofertelor turistice și a tot ce înseamnă activități în acele zone în așa fel încât ele să fie cunoscute.

‘Sunt bucuros că zona pe care o reprezint, Țara Moților, acum are un corespondent de seamă în capitala Europei. Roadele care vor veni din acest proiect cred că sunt în linie dreaptă. (…). Este o altă promisiune făcută în județul Alba de care ne ținem de cuvânt’, a afirmat, sâmbătă, deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu.

La rândul său, primarul comunei Arieșeni, Marin Jurj, a declarat că prin acest demers, deschiderea ‘Reprezentanței Țării Moților’ la Bruxelles, vor fi promovate la Bruxelles tradițiile, dar și oferta turistică din Apuseni.

‘Făcând o paralelă în timp, istoria munților Apuseni ne obligă să fim prezenți în capitala europeană. Dacă Horia a făcut drumul la Viena, la capitala imperiului de atunci, noi avem datoria să facem drumul la Bruxelles pentru binele cetățenilor. Prin promovarea zonei Munților Apuseni și, în speță, a Țării Moților la Bruxelles, reușim să creștem nivelul de trai prin atragerea turiștilor. (…). Noi am vrea să promovăm în capitala Europei tradițiile, obiceiurile, dar și oferta turistică din zonă, începând cu obiectivele naturale și ospitalitatea locuitorilor’, a mai spus primarul.

Printre participanţii la eveniment s-au numărat ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop, deputaţii PSD Ioan Dârzu, Dorel Căprar, Catalin Tiuch şi Daniel Suciu, vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud Alexandru Pugna, vicepreşedintele CJ Maramureş Gabriel Zetea sau preşedintele PSD Bihor Ioan Mang, dar şi doi primari din Apuseni: Călin Andreş (Câmpeni) şi Marin Jurj (Arieşeni).
Potrivit iniţiatorilor, europarlamentarii Victor Negrescu şi Emilian Pavel, Reprezentanţa Ţării Moţilor şi Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului pe lângă Uniunea Europeană reprezintă un proiect prin care se doreşte promovarea zonei de vest a României direct în oraşul denumit „capitala” Europei. Delegaţia îşi propune să promoveze oportunităţile oferite de zona Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului şi este realizată după modelul regiunilor din Franţa, Italia sau Spania, provinciilor din Polonia sau a landurilor din Germania care au o reprezentare directă la nivelul instituţiilor europene.
Delegaţia şi reprezentanţa, care va funcţiona în cadrul delegaţiei, vor organiza periodic evenimente la Bruxelles, conferinţe în cadrul instituţiilor europene, va promova branduri locale şi va susţine iniţiative locale în domeniul cultural, turistic şi economic.
În prezent, peste 400 de regiuni, judeţe şi structuri locale europene au o reprezentanţă la Bruxelles pe lângă Uniunea Europeană. Aceste structuri sunt oficial recunoscute de către Uniunea Europeană prin Comitetul Regiunilor şi pot fi organizate de către structuri administrative sau parteneri.
În trecut, România a avut mai multe structuri de reprezentare regională la Bruxelles înfiinţate prin diferite Agenţii de Dezvoltare Regională, însă în prezent doar biroul ADR Nord-Est – Moldova mai funcţionează, restul fiind închise din cauza lipsei fondurilor.
La Bruxelles se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, Festivalul Primăvara Românesacă”, ce cuprinde o serie de manifestări cultural artistice, concerte şi un târg al meşterilor populari, toate menite să promoveze valorile şi tradiţiile autentice româneşti. Festivalul este organizat de Casa de Cultură Belgo-Română ARTHIS, organizaţie ce reprezintă românii din Belgia.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. ion

  duminică, 26.04.2015 at 16:46

  Acum avem de toate,ambasada la Bucuresti(Casa Motului,proprietatea exdep.Olaru),reprezentanta la Bruxelles,numai asta ne mai lipsea.

 2. motul

  luni, 27.04.2015 at 12:42

  Felicitari d-le Darzu! Dar sa stiti ca in zona pe care o reprezentati, s-au intamplat muulte; au plecat oamenii sa munceasca in alte tari, abatoarele deschise de d-voastra in campanie s-au inchis, paduri mai avem dar ne uitam cum le taie altii, unora le arde de spectacole iar aici traiul este tot mai greu.Sa nu fiti suparat aveti reprezentanti de seama cu d-voastra, iar la anul ce-o sa vina, vom veni cu toti gramada sa votam aceste GENII cate reprezinta motii!

 3. motul

  luni, 27.04.2015 at 12:52

  Noi motii sintem „mindrii”de voi!! Si dupa voturi sa mergeti tot acolo.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VI-a: SUBIECTELE de la testarea de Matematică și Științe ale Naturii

Publicat

Elevii din clasele a VI-a au avut joi ultima probă de Evaluare Națională, cea la Matematică și Științe ale Naturii. Rezultatele sunt analizate privind competențele acumulate în clasele V-VI. Nu vor fi trecute în catalog.

SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ CLASA a VI-a 2021 – Matematică și Științe ale Naturii:

Matematică și Științe ale Naturii – Test 1

Matematică și Științe ale Naturii – Test 2

Miercuri, pentru elevii de clasa a VI-a a fost proba de Limbă și comunicare.

Vezi Evaluare Națională la clasa a VI-a 2021. SUBIECTELE de la testarea de Limbă și comunicare din acest an, publicate de Ministerul Educației

Pentru elevii de clasa a IV-a, probele de Evaluare Națională vor fi în perioada 18-20 mai, iar pentru cei din clasele a II-a, în 25-28 mai.

AICI, toate modelele de subiecte.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV și EN VI. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Scumpiri aprilie 2021 vs aprilie 2020: Au crescut prețurile la energie electrică, ulei și servicii de igienă. Ce s-a ieftinit

Publicat

Energia electrică, uleiul comestibil şi serviciile de igienă şi cosmetică au înregistrat cele mai mari scumpiri în luna aprilie a acestui an comparativ cu aprilie 2020, în timp ce ieftiniri importante se regăsesc la biletele de avion, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi.

Conform INS, energia electrică s-a scumpit cu 16,97% în martie faţă de perioada similară din 2020 şi cu 18,22% comparativ cu decembrie 2020.

Raportat la luna martie 2021, preţul energiei electrice a rămas acelaşi.

În aprilie 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, la capitolul mărfuri nealimentare se constată ieftiniri la gaze, cu 2,16%, şi la energie termică, cu 0,21%, în timp ce combustibilii s-au scumpit cu 8,66%, iar tutunul şi ţigările cu 6,93%.

În cazul mărfurilor alimentare, uleiul comestibil s-a scumpit cel mai mult, cu 11,88%, în luna aprilie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior.

De asemenea, în aprilie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, serviciile de igienă şi cosmetică s-au scumpit cu 6,53%, iar cele de îngrijire medicală cu 5,27%.

Transportul aerian și cartofii și s-a ieftinit

Serviciile de transport aerian s-au ieftinit în perioada menţionată cu 16,49%. Faţă de luna anterioară, cel mai mult s-au scumpit serviciile de reparaţii auto, electronice şi lucrări foto, cu 0,84%, iar serviciile de transport aerian s-au ieftinit cu 4,74%.

În schimb, cartofii s-au ieftinit cu 39,59%. Raportat la martie 2021, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 1,42%, iar ouăle s-au ieftinit cu 1,22%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,2% în luna aprilie a acestui an, de la 3,1% în martie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,21%, mărfurile alimentare cu 0,76%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, au crescut cu 0,5%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 2,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021, comparativ cu luna aprilie 2020, este 3,2%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) este 2,6%”, se spune în comunicat.

Conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2021, comparativ cu luna martie 2021, este 100,42%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) faţă de precedentele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,2%.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La sfârşitul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în Alba și alte zone din țară. COD PORTOCALIU pe Someș și Crasna

Publicat

Hidrologii au actualizat atenționările de inundații valabile până vineri noapte în mai multe zone din țară. Județul Alba este sub Cod Galben.

COD GALBEN: până vineri, 14 mai, ora 24.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Iza, Tur (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior  (judeţul Bistriţa Năsăud)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
 • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Crasna (judeţele: Sӑlaj şi Satu Mare)
 • Barcău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sӑlaj şi Bihor)
 • Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
 • Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad)
 • Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad)
 • Arieş – bazin superior (judeţul Alba)
 • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnave (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad)
 • Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş)
 • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Timiş şi Caraş Severin)
 • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
 • Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj)
 • Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi)
 • Olt – afluenții aferenți sectorului aval confluenţă Homorodul Mare – amonte Acumularea Ioneşti (judeţele: Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş).

COD PORTOCALIU : până vineri, 14 mai, ora 12.00

– pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Crasna – bazin  aval S.H. Supuru de Jos (judeţele: Sălaj şi Satu Mare)
 • Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare).

sursă: inhga.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Vaccinare-maraton la IAMU Blaj. 120 de angajați, imunizați într-o singură oră, de echipa mobilă DSP Alba

Publicat

La IAMU Blaj s-a derulat o acțiune-maraton de vaccinare a angajaților. Doar într-o singură oră, au fost imunizate 120 de persoane, joi, de către echipa mobilă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Acțiunea de vaccinare de la firma din Blaj s-a derulat în colaborare cu Primăria.

”120 de persoane vaccinate în prima oră, peste 311 persoane în total, ” a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate