Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Țară, țară, suntem smart. Alba Iulia conduce detașat în topul orașelor inteligente din România

Publicat

Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate de orașele din România, cu 96 de proiecte, în timp ce trei din primele cinci orașe dezvoltate – București, Constanța și Brașov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluție, arată o analiză a Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM). Potrivit asociației, cele mai multe orașe dezvoltate din țară au mai puțin de 10 soluții smart implementate.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) a identificat diferențe mari între comunități cu grad similar de dezvoltare. Alba Iulia conduce detașat în clasamentul proiectelor smart implementate, cu 96 de aplicații, în timp ce trei din primele cinci orașe dezvoltate – București, Constanța și  Brașov, au sub 10 proiecte implementate, iar Craiova nu are nicio astfel de soluție, arată ARSCM. Timișoara și Cluj-Napoca sunt singurele orașe, cu excepția Municipiului Alba Iulia, care au mai mult de 10 proiecte Smart City în derulare – Timișoara – 19 proiecte, iar Cluj-Napoca – 11.

“Implementarea de soluții inteligente digitale poate contribui decisiv la creșterea confortului și siguranței locuitorilor în marile orașe. Agenția ONU pentru domeniul IT&C arată că aplicațiile Smart City pot reduce cu până la 20% din durata navetei zilnice către serviciu și înapoi spre casă. Într-un an, acest procent înseamnă patru zile libere pentru fiecare persoană. În plus, aceste soluții reduc numărul victimelor accidentelor auto și al infracțiunilor violente cu un procent cuprins între 15 și 20%”, arată Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

Investițiile în infrastructură și în proiecte de tip Smart City sunt vitale pentru dezvoltarea durabilă a României. Investitorii au nevoie de un cadrul legal stabil și care stimulează companiile să se implice în astfel de proiecte, care necesită, în cele mai multe cazuri, investiții semnificative, mai arată Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate.

Aplicații și soluții smart, precum sistemul inteligent de monitorizare și management al traficului, „smart parking” – care ar ajuta la reducerea aglomerației în zona centrală cu cel puțin 15%, monitorizarea calității aerului pentru alinierea la standardele europene, monitorizarea video a zonelor cu infracționalitate mai ridicata sau monitorizarea depozitării ilegale a gunoiului pot fi gestionate având o infrastructură stabilă de telecomunicații precum cea subterană, iar astfel de proiecte funcționează cu succes și în alte capitale europene.

Despre ARSCM

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate este autoritatea Industriei Smart City din România, având ca obiect principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară. ARCSM este o organizație activă, care reunește elita profesioniștilor și experților în fiecare domeniu reprezentativ pentru Industria Smart City, creând primul corp al profesioniștilor din această industrie, cu peste 150 de membri activi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax