Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Țărănistul Vasile Vasilca, condamnat la 10 ani de închisoare pentru fraudă din fonduri europene. Prejudiciul cauzat depășește 60.000 de euro

Publicat

Judecătoria Aiud l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe omul de afaceri din Ocna Mureş, Vasile Vasilca. Administrator al societăţii „Băile Sărate” SA Ocna Mureş, Vasilca a fost acuzat de înșelăciune cu fonduri europene în valoare de 68.000 de euro.

Numit în aprilie 2012 vicepreședinte al Comisiei Interimare de Conducere Județeană Alba a PNȚCD și unul din oamenii de încredere al fostului deputat țărănist Ioan Berciu, Vasile Vasilca a intrat în vizorul DNA în 2008, fiind acuzat de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave.

Comunicatul DNA Alba din 1 aprilie 2008:

„Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Alba al DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vasilca Vasile, administrator şi acţionar majoritar la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare da fapt:

Inculpatul Vasilca Vasile, în calitate de administrator la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA a devenit responsabil al Proiectului (finanţat din fonduri PHARE) intitulat <Hotel Europa***, creşterea calităţii serviciilor turistice în vederea valorificării potenţialului turistic remarcabil în Regiunea Centru, zona industrial extractivă a Munţilor Apuseni>, scopul proiectului fiind oferirea unui pachet de servicii turistice de calitate în zona respectivă, cu potenţial turistic foarte mare, dar insuficient exploatat.

Cu prilejul obţinerii avansului, cât şi cu ocazia acordării plăţilor intermediare şi finale, inculpatul a prezentat documente false, inexacte şi incomplete (rapoarte financiare şi tehnice, CV-uri false aparţinând persoanelor implicate în proiect etc.) având drept consecinţă obţinerea pe nedrept a sumei de 84.961,5 euro.

Inculpatul a schimbat destinaţia unei părţi din această sumă, în sensul că a utilizat 10.530 euro în alte scopuri decât cele prevăzute în proiect. De asemenea, inculpatul Vasilca Vasile a prezentat în mod fals suma de 59.401,56 euro drept contribuţie proprie la realizarea proiectului.

Ministerul Integrării Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 68.001,56 euro. În vederea recuperării prejudiciului, s-a aplicat sechestru asigurător asupra unui imobil deţinut de SC Băile Sărate Ocna Mureş SA.”

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Aiud. A intrat pe rolul instanţei în 24 martie 2008, apoi în 28 ianuarie 2011.

Sentința de condamnare a fost pronunțată de Judecătoria Aiud în 18 octombrie 2011.

„Condamnă inculpatul Vasile Vasilca la: 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele acestora , cu producerea de consecinţe deosebit de grave prevăzut de dispoziţiile Art. 18 ind. 1 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea Art. 41 alin. 2 C.pen (3 acte materiale); 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele acestora , cu producerea de consecinţe deosebit de grave prevăzut de dispoziţiile Art. 18 ind. 2 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea Art. 41 alin. 2 Cpen ( 7 acte materiale); 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de Art. 290 alin. 1 Cpen cu aplicarea Art. 41 alin. 2 Cpen ( 3 acte materiale), totul cu aplicarea Art. 33 lit. a Cpen.

În baza art.33 lit. a raportat la art.34 lit.b C.pen. contopeşte pedepsele aplicate, respectiv de 10 ani, 5 ani şi cea de 1 an închisoare aplicate inculpatului urmând ca în final să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare. Interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a şi b C.pen. în condiţiile şi pe durata prevăzută de art.71 C.pen. În baza Art. 65 Cpen interzice inculpatului exerciţiul dreptului prev. de disp.Art. 64 lit. c pe o durata de 5 ani după executarea pedepsei. În baza Art. 14 alin. 3 lit. a Cpp raportat la dispoziţiile Art. 170 CPP şi Art. 445 CPP dispune desfiinţarea totală a înscrisurilor sub semnătură privată întocmite în fals de către inculpat, respectiv <Anexa A – cererea de finanţare nerambursabilă>, <Raportul financiar pentru justificarea cheltuirii avansului şi pentru obţinerea plăţii intermediare> şi <Raportul financiar pentru justificarea cheltuirii plăţii intermediare şi pentru acordarea plăţii finale>.

În baza Art.346 raportat la Art. 998-999 C.Civ., admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, cu sediul în Bucureşti, Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, Sector 5 şi prin urmare obligă inculpatul la plata echivalentului în lei a sumei de 68.001,56 euro cu titlu de despăgubiri. Menţine măsura asigurătorie dispusă prin ordonanţa nr. 33/P/2007 din 11.03.2008 constând în indisponibilizarea imobilului înscris în CF nr. 3655 Ocna Mureş, sub nr. top. 924/2/1/1/2, proprietatea SC BĂILE SĂRATE SA Ocna Mureş, în suprafaţă de 4034 mp având valoare de inventar de 451,170 lei. În baza art. 6 cu referire la art. 4 din O.G.75/2001 dispune comunicarea unei copii a prezentei sentinţe, după rămânerea definitivă, la D.G.F.P. Alba pentru efectuarea cuvenitelor înregistrări în cazierul fiscal al inculpatului

În baza art.191 al. 1 Cod pr.penală obligă inculpatul la plata sumei de 10.960 lei cu titlu cheltuieli judiciare avansate de stat în cauză.

Cu drept de recurs în 10 zile de la pronunţare pentru reprezentantul Ministerului Public şi inculpat şi de la comunicare cu partea civilă.

Pronunţată în şedinţa publică de la 18 octombrie 2012″.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. anonimus

    marți, 20.11.2012 at 18:17

    Daca inprumuti 60 de mii de euro ii inapoiezi intr-o viata intreaga, daca ii furi iei 10 ani de puscarie! ce e mai convenabil, suferi 10 ani nu o viata!

  2. Motanul

    marți, 20.11.2012 at 18:40

    toti cei care au fonduri europene nu pun contributia toti o stim. Asta saracu nu a avut pe nimeni si a muscat-o. Asa ca hai la un fum..ca toti sunteti varzaa cei cu sigla Eu pe proiect.

    • ezio

      miercuri, 21.11.2012 at 10:27

      motane… nu toti in tara asta suntem invartitori… am derulat 3 proiecte prin fonduri si poate sa vina Seful Comisiei Europene sa verifice dosarele ca tot nu are ce gasi… inclusiv la partea cu aportul propriu.

  3. mircea trifu

    marți, 20.11.2012 at 21:08

    Si de ce l-ati asociat pe BERCIU cu gainaria asta??

    • hexina

      marți, 20.11.2012 at 22:38

      Se vede dupa cum intrebi ca esti „nou-venit” in pnt…..ia mai documenteaza-te singur despre berciu si „ai lui ” de prin 90-95…si apoi nu cred ca mai pui asemenea intrebari!

  4. psd

    miercuri, 21.11.2012 at 22:33

    e doar o sentinta….ce poate fi atacata si cu siguranta va fi! Publicitate electorala asta e! Nastase a devalizat Romania de miliarde de $ si a luat 2 ani, e praf in ochi cu atat mai mult cu cat e campanie electorala, sa nu uitam!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax