Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Țărănistul Vasile Vasilca, condamnat la 10 ani de închisoare pentru fraudă din fonduri europene. Prejudiciul cauzat depășește 60.000 de euro


Publicat

Judecătoria Aiud l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe omul de afaceri din Ocna Mureş, Vasile Vasilca. Administrator al societăţii „Băile Sărate” SA Ocna Mureş, Vasilca a fost acuzat de înșelăciune cu fonduri europene în valoare de 68.000 de euro.

Numit în aprilie 2012 vicepreședinte al Comisiei Interimare de Conducere Județeană Alba a PNȚCD și unul din oamenii de încredere al fostului deputat țărănist Ioan Berciu, Vasile Vasilca a intrat în vizorul DNA în 2008, fiind acuzat de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave.

Comunicatul DNA Alba din 1 aprilie 2008:

„Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Alba al DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vasilca Vasile, administrator şi acţionar majoritar la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare da fapt:

Inculpatul Vasilca Vasile, în calitate de administrator la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA a devenit responsabil al Proiectului (finanţat din fonduri PHARE) intitulat <Hotel Europa***, creşterea calităţii serviciilor turistice în vederea valorificării potenţialului turistic remarcabil în Regiunea Centru, zona industrial extractivă a Munţilor Apuseni>, scopul proiectului fiind oferirea unui pachet de servicii turistice de calitate în zona respectivă, cu potenţial turistic foarte mare, dar insuficient exploatat.

Cu prilejul obţinerii avansului, cât şi cu ocazia acordării plăţilor intermediare şi finale, inculpatul a prezentat documente false, inexacte şi incomplete (rapoarte financiare şi tehnice, CV-uri false aparţinând persoanelor implicate în proiect etc.) având drept consecinţă obţinerea pe nedrept a sumei de 84.961,5 euro.

Inculpatul a schimbat destinaţia unei părţi din această sumă, în sensul că a utilizat 10.530 euro în alte scopuri decât cele prevăzute în proiect. De asemenea, inculpatul Vasilca Vasile a prezentat în mod fals suma de 59.401,56 euro drept contribuţie proprie la realizarea proiectului.

Ministerul Integrării Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 68.001,56 euro. În vederea recuperării prejudiciului, s-a aplicat sechestru asigurător asupra unui imobil deţinut de SC Băile Sărate Ocna Mureş SA.”

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Aiud. A intrat pe rolul instanţei în 24 martie 2008, apoi în 28 ianuarie 2011.

Sentința de condamnare a fost pronunțată de Judecătoria Aiud în 18 octombrie 2011.

„Condamnă inculpatul Vasile Vasilca la: 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele acestora , cu producerea de consecinţe deosebit de grave prevăzut de dispoziţiile Art. 18 ind. 1 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea Art. 41 alin. 2 C.pen (3 acte materiale); 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele acestora , cu producerea de consecinţe deosebit de grave prevăzut de dispoziţiile Art. 18 ind. 2 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea Art. 41 alin. 2 Cpen ( 7 acte materiale); 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de Art. 290 alin. 1 Cpen cu aplicarea Art. 41 alin. 2 Cpen ( 3 acte materiale), totul cu aplicarea Art. 33 lit. a Cpen.

În baza art.33 lit. a raportat la art.34 lit.b C.pen. contopeşte pedepsele aplicate, respectiv de 10 ani, 5 ani şi cea de 1 an închisoare aplicate inculpatului urmând ca în final să execute pedeapsa cea mai grea de 10 ani închisoare. Interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a şi b C.pen. în condiţiile şi pe durata prevăzută de art.71 C.pen. În baza Art. 65 Cpen interzice inculpatului exerciţiul dreptului prev. de disp.Art. 64 lit. c pe o durata de 5 ani după executarea pedepsei. În baza Art. 14 alin. 3 lit. a Cpp raportat la dispoziţiile Art. 170 CPP şi Art. 445 CPP dispune desfiinţarea totală a înscrisurilor sub semnătură privată întocmite în fals de către inculpat, respectiv <Anexa A – cererea de finanţare nerambursabilă>, <Raportul financiar pentru justificarea cheltuirii avansului şi pentru obţinerea plăţii intermediare> şi <Raportul financiar pentru justificarea cheltuirii plăţii intermediare şi pentru acordarea plăţii finale>.

În baza Art.346 raportat la Art. 998-999 C.Civ., admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, cu sediul în Bucureşti, Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, Sector 5 şi prin urmare obligă inculpatul la plata echivalentului în lei a sumei de 68.001,56 euro cu titlu de despăgubiri. Menţine măsura asigurătorie dispusă prin ordonanţa nr. 33/P/2007 din 11.03.2008 constând în indisponibilizarea imobilului înscris în CF nr. 3655 Ocna Mureş, sub nr. top. 924/2/1/1/2, proprietatea SC BĂILE SĂRATE SA Ocna Mureş, în suprafaţă de 4034 mp având valoare de inventar de 451,170 lei. În baza art. 6 cu referire la art. 4 din O.G.75/2001 dispune comunicarea unei copii a prezentei sentinţe, după rămânerea definitivă, la D.G.F.P. Alba pentru efectuarea cuvenitelor înregistrări în cazierul fiscal al inculpatului

În baza art.191 al. 1 Cod pr.penală obligă inculpatul la plata sumei de 10.960 lei cu titlu cheltuieli judiciare avansate de stat în cauză.

Cu drept de recurs în 10 zile de la pronunţare pentru reprezentantul Ministerului Public şi inculpat şi de la comunicare cu partea civilă.

Pronunţată în şedinţa publică de la 18 octombrie 2012″.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. anonimus

  marți, 20.11.2012 at 18:17

  Daca inprumuti 60 de mii de euro ii inapoiezi intr-o viata intreaga, daca ii furi iei 10 ani de puscarie! ce e mai convenabil, suferi 10 ani nu o viata!

 2. Motanul

  marți, 20.11.2012 at 18:40

  toti cei care au fonduri europene nu pun contributia toti o stim. Asta saracu nu a avut pe nimeni si a muscat-o. Asa ca hai la un fum..ca toti sunteti varzaa cei cu sigla Eu pe proiect.

  • ezio

   miercuri, 21.11.2012 at 10:27

   motane… nu toti in tara asta suntem invartitori… am derulat 3 proiecte prin fonduri si poate sa vina Seful Comisiei Europene sa verifice dosarele ca tot nu are ce gasi… inclusiv la partea cu aportul propriu.

 3. mircea trifu

  marți, 20.11.2012 at 21:08

  Si de ce l-ati asociat pe BERCIU cu gainaria asta??

  • hexina

   marți, 20.11.2012 at 22:38

   Se vede dupa cum intrebi ca esti „nou-venit” in pnt…..ia mai documenteaza-te singur despre berciu si „ai lui ” de prin 90-95…si apoi nu cred ca mai pui asemenea intrebari!

 4. psd

  miercuri, 21.11.2012 at 22:33

  e doar o sentinta….ce poate fi atacata si cu siguranta va fi! Publicitate electorala asta e! Nastase a devalizat Romania de miliarde de $ si a luat 2 ani, e praf in ochi cu atat mai mult cu cat e campanie electorala, sa nu uitam!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

RADARE în WEEKEND în județul ALBA: Locațiile în care Poliția monitorizează circulația rutieră. Atenționări pentru șoferi

Publicat

Echipaje de Poliţie Rutieră monitorizează traficul în judeţul Alba și în acest weekend. Polițiștii atenționează șoferii să respecte regulile de circulație, pentru evitarea evenimentelor rutiere.

Conducătorilor auto le este recomandat să ţină cont de limitele de viteză, să nu conducă obosiţi sau sub influenţa alcoolului şi să manifeste respect în trafic.

Amplasarea radarelor în perioada 5-6 decembrie 2020:

Drumul Naţional 1: Alba Iulia – Sântimbru – Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1: Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7: Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C: Sebeş – Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74: Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud – Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75: Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75: Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia: Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, strada Calea Moţilor

Sebeş: strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir: strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Pot fi amplasate radare și în alte locații, astfel că șoferii sunt atenționați să respecte regulile rutiere pe tot parcursul deplasării. De asemenea, vor putea fi organizate acțiuni și filtre în trafic.

Potrivit Codului Rutier, limitele maxime de viteză sunt de:

– 50 km/oră în localităţi (în unele cazuri, limita este mai mare, dar de maximum 80 km/oră sau mai mică, dar minimum 30 km/oră);

– 90 km/oră pe drumuri naţionale, judeţene, comunale

– 100 km/oră pe drumuri expres sau drumuri naţionale europene

– 130 km/oră pe autostrăzi.

Dacă depăşiţi aceste limite maxime admise de viteză riscaţi sancţiuni, astfel:

– pentru depăşirea limitei cu 10-20 km/oră, se calculează 2 sau 3 puncte-amendă, plus două puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 21-30 km/oră: 4 sau 5 puncte-amendă plus trei puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 31-40 km/oră: între 6 şi 8 puncte-amendă, plus patru puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 41-50 km/oră: între 9 şi 20 puncte-amendă, plus sase puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu mai mult de 50 km/oră: între 9 şi 20 puncte-amendă, dar şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă – art. 336 Cod Penal

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT GRAV la Șugag: Un camion cu lemne s-a răsturnat. O persoană încarcerată

Publicat

Un accident grav s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.30, în localitatea Șugag din județul Alba. 

Potrivit primelor informații de la fața locului, transmise de salvatorii de la ISU Alba, un camion cu lemne s-a răsturnat.

La fața locului au intervenit pompierii militari din Sebeș. În urma accidentului o persoană a rămas încarcerată între fiarele camionului. De asemenea, alte două persoane au fost rănite.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ajutor de stat pentru hoteluri, restaurante și agenții de turism. Cum se calculează suma aprobată de Guvern

Publicat

Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa a fost adoptată în şedinţa de guvern de vineri, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Au fost adoptate câteva proiecte de ordonanţă de urgenţă şi hotărâri foarte aşteptate în domeniul economic, mai ales în ceea ce priveşte persoanele afectate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost prelungită măsura şomajului tehnic şi a fost flexibilizat programul de muncă numit Kurzarbeit, până la 30 iunie 2021.

Cum se calculează ajutorul pentru compensarea pierderilor

De asemenea a fost adoptată ordonanţa de urgenţă pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa, în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2020 faţă de cea înregistrată în 2019″, a arătat Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Guvern.

Actul normativ privind ajutorul de stat pentru HoReCa a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei, după ce în şedinţa din 28 noiembrie a fost analizat în primă lectură

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, a solicitat la începutul şedinţei de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a actului normativ cu privire la acest ajutor de stat pentru HoReCa.

„Vreau să cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care se referă la HoReCa şi la agenţiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferenţa între cifra de afaceri 2020-2019. Am avut-o în primă lectură, acum am avizele”, a spus Nicolescu.

Ea a solicitat, de asemenea, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind acordarea unui ajutor de stat din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar şi a unei hotărâri pentru aprobarea atestării unor localităţi ca staţiuni turistice de interes local. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Elevii vor putea dobândi competențe de cultură media în liceu. Proiect în unitățile-pilot din învățământ anunțat de MEC

Publicat

Liceeni vor putea dobândi competențe media din școală. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță un proiect ce va fi aplicat din 2021 și presupune introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”.

Cel puțin 480 de cadre didactice de Limba și literatura română vor fi formate pentru a preda competențe media și va fi deschisă o platformă de educație media pentru profesori și elevi.

Ministerul Educației și Cercetării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au anunțat vineri parteneriatul prin care elevii de liceu din România vor dobândi competențe media, ”indispensabile într-un context în care interacțiunea cu informația, și, implicit, cu dezinformarea, a devenit parte dominantă a vieții de zi cu zi și a procesului de învățare”, potrivit MEC.

Ministerul Educației transmite că un prim pas al acestei colaborări îl reprezintă introducerea programului „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, dezvoltat de CJI, în proiectul de testare a unor noi competențe, conținuturi și metode de învățare, în cadrul unităților de învățământ liceal cu statut de școală-pilot, proiect ce va deveni operațional din anul 2021.

Protocolul presupune:

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul educației și cercetării.

„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător. În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții CJI”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate