Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Târgul de fete de pe Muntele Găina. Vezi programul evenimentului şi căile de acces. Se anunță ploi


Publicat

Târgul de fete de pe Muntele Găina, un eveniment cu tradiţie de aproape două secole, s-a desfăşurat în acest weekend. Condiţiile meteorologice anunţate în acest sfârşit de săptămână nu au fost însă dintre cele mai potrivite pentru o sărbătoare în aer liber. Pentru sâmbătă şi duminică au fost anunţate ploi şi chiar averse şi descărcări electrice, în 24 iulie, însă şansa participanţilor de a se putea distra în voie a fost dată de faptul că aceste fenomene erau aşteptate să se manifeste izolat, la nivelul judeţului.

UPDATE  Sâmbătă Ora 14.53: Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Alba, sâmbătă, până la ora 14.30, vremea a ţinut cu organizatorii, aşa că turiştii au grăbit pasul înspre Muntele Găina. Cei mai mulţi vizitatori se aflau încă în comuna Avram Iancu, unde a avut loc parada portului popular şi se vizitau expoziţiile etnografice. La ora 15.30 a fost programat un recital unde invitaţi speciali sunt Ansamblul “Doina Arieşului” din Câmpeni, condus de prof. Gheorghe Bădău, Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de Alexandru Pal, dar şi alţi interpreţi de muzică pupulară.

La ora 22.00, pe Muntele Găina, spectatorii vor asista la un concert „Crack Area” şi „Heaven”, iar la ora 23.45 în program este prevăzut Focul îndrăgostiţilor – aprinderea celui mai mare foc de tabără din Apuseni. Până la această oră, peste 2000 de turişti se aflau pe Muntele Găina.

Precizăm că Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit începând de sâmbătă o avertizare meteo de ploi, vijelii şi chiar grindină, valabilă până duminică, ora 21.00, participanţii la eveniment fiind sfătuiţi să se echipeze corespunzător.

Dat fiind faptul că Târgul de fete de pe Muntele Găina este organizat în fiecare an în apropierea sărbătorii de Sfântul Ilie, când ploile sunt la ordinea zilei, oamenii sunt obişnuiţi cu „surprizele” vremii. Mai ales că joi a plouat, deja, în zonă.

Principala cale de acces rutier spre Muntele Găina este de la Câmpeni, cu traversarea barajului de la Mihoeşti spre comuna Horea, Avram Iancu şi, de acolo, pe drum neasfaltat, spre platoul ce serveşte drept locaţie pentru eveniment. În condiţii de ploaie abundentă, acesta devine impracticabil. Singurele locaţii ce oferă cât de cât adăpost de vreme rea sunt corturile în care sunt găzduite expoziţiile şi scena parţial acoperită.

Târgul de fete se  desfășoară în localitatea Avram Iancu și pe platoul muntos situat la 1.486 de metri altitudine, la întretăierea judeţelor Alba, Arad, Cluj și Hunedoara. Seara a fost rezervată spectacolelor de muzică, pirotehnice, concursurilor și focului de tabără. Duminică a fost vernisată expoziția meșterilor populari prezenți la târg și s-a continuat cu un program artistic.

Vă prezentăm evenimentele:

Sâmbătă, 23 iulie 2011 – Comuna Avram Iancu

Ora 09.00        Parada portului popular

Ora 10.00        Festivalul concurs “Cultură pentru Cultură”, ediţia a VI-a, etapa finală

Ora 10.30        Vernisarea expoziţiilor comunelor participante în concurs

Ora 12.00        Concursul naţional “Eurocosaşul RURIS”, ediţia a III-a, 2011.

Ora 15.30        Invitaţi în recital: Ansamblul “Doina Arieşului” din Câmpeni, condus de prof. Gheorghe Bădău

Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de prof. Alexandru Pal

Solişti: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa şi Delia Jude

Ansamblul folcloric „Oltenaşii” din comuna Basarabi, judeţul Dolj

Invitaţi speciali: Sava Negrean Brudaşcu, Veta Biriş şi Nicolae Rusan

Ora 23.45        Foc de artificii

Muntele Găina

Ora 22.00        Concert „Crack Area” şi „Heaven”

Ora 23.45        Focul îndrăgostiţilor – aprinderea celui mai mare foc de tabără din Apuseni

Foc de artificii

Ora 24.00        Discoteca în aer liber: DJ Raulo şi MC Kotto

Duminică, 24 iulie 2011, Muntele Găina

Ora 09.30        TE DEUM – Crucea Iancului

Ora 10.00        Vernisarea expoziţiilor meşterilor populari

Ora 10.30        Spectacol artistic prezentat de ansambluri folclorice din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Arad şi Bihor

Ora 12.00        Recitaluri extraordinare: Traian Jurchelea, Mirela Mănescu, Nicolae Furdui Iancu şi grupul Instrumental „Crai Nou”

Despre Târgul de fete de pe Muntele Găina există mai multe legende. Una dintre legende spune că, înainte, când moții se ocupau cu extragerea aurului, o găină de aur venea din mină și se așeza în vârful muntelui, unde era cuibul în care erau ouă de aur. Locuitorii din Vidra de Sus au vrut de multe ori să o prindă, dar găina a fugit, luând cu ea și aurul din munte.

Pe vremuri, târgul începea cu doi delegați din partea moților din Vidra de Sus și doi delegați din partea crișenilor din Bulzești (sate aflate la baza muntelui) care trăgeau o linie de despărțire între moți și crișeni.

În prima zi a târgului, feciorii veneau să petreacă și abia a doua zi veneau fetele și nevestele și atunci se încingea dansul. La târg participau fetele de măritat și fetele mari, care voiau să fie pețite. Fetele care luau parte la târg se pregăteau ani întregi, pentru că trebuiau să ia cu ele și zestrea.  Cel mai important moment era târguirea fetelor. După ce cădeau la întelegere, fata era invitată la joc și apoi cântărită pe o scândură, în balans, la capătul căreia era pusă zestrea. Moții credeau că numai o încredintare pe culmea Găinei poate să aducă noroc.

Jandarmii au anunţat că peste ­50 de cadre au primit misunea de a asigura buna desfăşurare a activităţilor şi siguranţa participanţilor, atât în comuna Avram Iancu, cât şi în zona Muntelui Găina. Aceştia au fost pregătiţi să acţioneze pentru asigurarea condiţiilor de ordine şi disciplină publică şi preîntâmpinarea apariţiei unor evenimente sau incidente nedorite.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a asigurat un dispozitiv de ordine publică format din peste 200 de poliţişti (de la structurile de ordine publică, poliţie rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigaţii criminale, criminalistic şi investigarea fraudelor), din care 98 au acţionat alături de 50 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi 14 lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba pe raza comunei Avram Iancu şi pe Muntele Găina.

Jandarmii au reamintit cetăţenilor participanţi la această sărbătoare „să se conformeze indicaţiilor organizatorilor şi forţelor de ordine, să aibă un comportament civilizat, să evite consumul excesiv de alcool, să nu deţină arme de orice fel, artificii sau petarde, să nu arunce obiecte către scenele organizate, să nu forţeze cordoanele de ordine constituite şi să semnaleze prompt orice comportament contrar normelor legale de convieţuire socială sau bunelor moravuri”, după cum precizează reprezentanţii IJJ într-un comunicat.

Aceştia au comunicat participanţilor „să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale, să-şi ia toate măsurile de siguranţă personală pentru a se proteja împotriva capriciilor vremii, să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor şi să aibă asupra lor recipiente cu lichide confecţionate doar din plastic sau hârtie”. În plus, au readus în atenţie „obligaţia legală a cetăţenilor de a părăsi locul unde se desfăşoară manifestările cultural-artistice, în situaţia în care au fost somaţi de către organizatori, împuterniciţii acestora sau de către organele de ordine.”

Simona Bucur
Flavia NicolaeDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Cornea Gheorghe de Meziad

  duminică, 17.07.2011 at 17:32

  Abia astept sa ma duc cu familia largita, neamuri de gradul I. Sa fie in ceas bun. Ma bucur foarte mult ca am aflat programul evenimentului si pot sa-mi dozez timpul in conditii optime. Va multumesc pentru informatie.

 2. Pingback: Petreceri la piscină, premii şi muzică bună: Vezi unde te distrezi în week-end | alba24

 3. Dan

  joi, 12.07.2012 at 14:16

  Si in acest an se pare ca vom avea parte de un program pe toate gusturile, doar vreme buna sa fie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Beniamin Todosiu (USR – PLUS): Județul Alba va primi sume importante din bugetul de stat pentru investiții

Publicat

Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS de Alba, anunță că în bugetul de stat pentru acest an sunt incluse sume importante pentru investiții în județ. Amintește de continuarea lucrărilor la Autostrada Sebeș-Turda, bani pentru heliport și construirea unui pasaj în Blaj, pentru spitalele din Cîmpeni și Abrud și pentru Palatul Principilor din Alba Iulia.

”Parlamentul României a început dezbaterile pe bugetul de stat propus pentru acest an de Guvern, în proiect fiind incluse sume importante pentru județul Alba.

Bugetul pentru 2021 este configurat cu responsabilitate, fiind axat pe susținerea investițiilor și pregătirea economiei românești pentru a putea face față provocărilor și șocurilor viitoare, generate de pandemie. Este astfel un buget al relansării economice, robust, echilibrat și realist.

Pentru județul Alba, noul buget înseamnă sume importante pentru susținerea unor investiții prioritare, cum ar fi asigurarea sumelor necesare finalizării Autostrăzii Sebeș – Turda, cel mai important proiect de infrastructură din zonă.

Alba Iulia va primi din bugetul de stat 16 milioane de lei pentru proiectul de conservare, restaurare și valorificare durabilă a ansamblului Palatului Principilor. Consiliul Județean Alba va primi 1,5 milioane de lei pentru construirea unui heliport, investiție importantă pentru sistemul de sănătate, deoarece heliportul va fi folosit de elicopterele SMURD. De asemenea, orașele Abrud și Câmpeni vor primi fiecare câte 500.000 de lei pentru investiții în cele două spitale orășenești pe care le administrează. Și municipiul Blaj va primi 7 milioane de lei pentru construirea unui pasaj.

Sperăm ca Parlamentul României să aprobe cât mai repede legea bugetului de stat pentru anul 2021, astfel încât administrațiile locale să își poată aproba propriile bugete cu importanță majoră pentru fiecare comunitate.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 4,3% prevăzută pentru anul 2021, cu un vârf în anul 2023 de 5% și un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2022-2024, mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul țărilor UE (4,2% la nivelul zonei euro și 4,1% pe total UE, estimată pentru anul 2021, conform prognozei de toamnă a UE).  În condițiile unui cadru internațional și intern dificil, marcat de criza pandemică, România are o viziune de politici fiscale și bugetare care să permită recuperarea contracției economice din anul 2020 și să potențeze și să mențină creșterea economică la un nivel de peste 4% pe orizontul de referință,  fiind conștientă că  trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia să facă față unor eventuale șocuri viitoare.

Din păcate, Pandemia de Covid-19 ce a marcat anul 2020 a provocat o recesiune bruscă și profundă în întreaga lume, punând la încercare sistemele de sănătate și de protecție socială, societățile și economiile, modul în care trăim și colaborăm. În aceste condiții, conform prognozei de toamnă, economia Zonei Euro va înregistra o contracție de 7,8% în 2020, și se estimează o creștere de 4,2 % în 2021 și de 3% în 2022. Conform previziunilor, economia UE s-a contractat cu 7,4 % în 2020,  fiind preconizată o creștere de 4,1 % în 2021 și de 3 % în 2022. Perspectivele de redresare sunt neuniforme de la țară la țară, în funcție de răspândirea virusului, strictețea măsurilor de sănătate publică adoptate pentru a-l ține sub control, compoziția sectorială a economiilor naționale și forța răspunsurilor politice naționale. Având în vedere aceste previziuni, țările europene sunt sfătuite să adopte bugete realiste și robuste, astfel încât să poată face față oricăror șocuri economice, care ar putea fi generate de pandemie”, transmite Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS de Alba, într-un comunicat.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din comuna Noșlac, după gratii, pentru conducere fără permis. Cât va sta la închisoare

Publicat

inchisoare

Un tânăr de 23 de ani din comuna Noșlac a ajuns după gratii, fiind condamnat la închisoare pentru conducere fără permis. Instanța a decis, în cazul său, 8 luni de închisoare.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 25 februarie 2021, polițiștii din Noșlac l-au depistat și reținut pe un tânăr de 23 de ani din comuna Noșlac, posesor al unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis de către Judecătoria Aiud.

Tânărul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 8 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de conducere fără permis.

Condamnatul a fost depus la Penitenciarul Aiud în vederea executării pedepsei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Alba, amendat de polițiști după ce nu a respectat măsura carantinării. Ce sancțiune a primit

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat de 30 de ani, din comuna Bucerdea Grânoasă, a fost amendat cu 5.000 de lei din cauza faptului că nu a respectat măsura carantinării. 

Potrivit reprezentaților IPJ Alba, polițiștii secției 5 Poliție Rurală Blaj l-au depistat pe un bărbat de 30 de ani, din comuna Bucerdea Grânoasă, care nu a respectat măsura carantinării și a părăsit locația unde ar fi trebuit să se afla pentru următoarele două săptămâni, ca urmare a faptului că s-a întors din Franța.

A fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 5.000 de lei, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Încă trei centre de vaccinare anti COVID se vor deschide în județul Alba. Unde sunt și ce vaccin vor folosi

Publicat

În județul Alba se vor deschide, de la 1 martie 2021, alte trei centre de vaccinare anti-COVID-19. 

Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, în fiecare centru va funcționa un flux de vaccinare cu o capacitate de 60 de vaccinări pe zi, astfel:

1 flux la Ocna Mureș (Sala de Sport a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga”, str. 9 Mai nr. 2);

1 flux la Teiuș (Sala de sport, str. Clujului nr. 80)

și

1 flux la Zlatna (Cantina Liceului Corneliu Medrea, str. Tudor Vladimirescu nr. 14)

Potrivit precizărilor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), înscrierile în platforma națională pentru programări în vederea vaccinării la cele 3 noi centre vor putea fi făcute începând de sâmbătă, 27 februarie.

În cele 3 centre imunizările vor fi realizate cu vaccin marca Pfizer și se adresează persoanelor vulnerabile care fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoane cu boli cronice, cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu dizabilități.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate