Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Majorarea tarifului la salubritate la Alba Iulia : Consiliul Local și-a mandatat reprezentantul pentru aprobarea noilor prețuri

Publicat

Consiliului Local Alba Iulia din data de 13 martie a aprobat un proiect privind acordarea unui mandat special reprezentantului municipiului în cadrul asociației ADI Salubris, pentru aprobarea noilor tarife la salubritate, care vor fi mai mari. Zona 1 cuprinde 3 orașe și 22 de comune.

Proiectul a trecut prin votul majorității consilierilor, cu 4 abțineri.

Tarifele la salubritate vor crește în Zona 1 a județului Alba cu 1,54 de lei de persoană în mediul urban și cu 0,65 de lei de persoană în mediul rural.

În ce localități vor fi majorate noile tarife la salubritate

Zona 1 include orașele Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, respectiv comunele  Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalț, Stremț, Galda de Jos, Cricău, Întregalde, Ighiu, Sântimbru, Râmeț, Rădești, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Ponor, Hopârta, Fărău, Noșlac, Lunca Mureșului, Unirea.

De asemenea, se vor majora și alte tarife, cum ar fi cele pentru deșeurile provenind din demolări.

Operatorul, RER-VEST a solicitat ADI Salubris majorarea tarifelor încă de acum 10 luni, motivând măsura prin creșterea costurilor de exploatare, cum ar fi prețul la carburanți și creșterea cheltuielilor cu munca vie prin majorarea salariului minim.

Propunerea de creștere a prețurilor la salubritate pentru Lot 1:

Pentru abonații casnici din mediul urban, creșterea va fi de 11,2 %.  Astfel, un locuitor al municipiului Alba Iulia plătește în prezent 13,67 de lei pe lună și ar urma să plătească 15,21 de lei (cu TVA inclus). Creșterea va fi de 1,54 de lei de persoană.

Și în mediul rural va crește prețul cu aproximativ același procent. Un locuitor casnic din mediul rural va plăti 6,40 lei pe lună în loc de 5,75 de lei, cât este acum.

În cazul abonaților non-casnici, prețul pe tonă va crește cu 12,1%.

Cea mai mare creștere de preț- deșeurile din construcții și demolări

Cel mai mult vor crește prețurile pentru deșeurile din construcții și demolări, care vor ajunge la 179,19 lei tona, față de 150,31 de lei, cât este acum.

Tariful pentru deșeurile casnice voluminoase va fi de 111,66 de lei pe tonă, cu 13,7% mai mari decât în prezent (98,20 lei).

Reprezentanții ADI Salubris au transmis că operatorul a solicitat aducerea la zi a prețurilor în raport cu cheltuielile.

Sunt patru mari zone în care cheltuielile acestuia s-au majorat substanțial, spune operatorul: combustibil și lubrifianți, cheltuieli cu tratarea deșeurilor, cheltuieli cu munca vie și cu redevența către primării (care se modifică în funcție de modificarea celorlalte elemente).

Mai concret, valoarea inclusă în fundamentarea prețului din prezent pentru combustibili este de 4,12 lei pe litru, iar operatorul propune o nouă valoare de 6,77 de lei pe litru.

De asemenea, salariul minim pe economie era în 2021 de 2.300 de lei pe lună, iar acum a ajuns la 3.000 de lei.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gogu

    luni, 13.03.2023 at 19:04

    Atat stiu , sa creasca pretul.Sa respecte ziua de colectare nu stiu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax