Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Tarifele RCA, îngheţate timp de şase luni. Măsuri după negocieri între transportatori, Guvern şi Consiliul Concurenţei

Publicat

TIRuri camioane trafic coloana 3Tarifele la RCA vor fi înghețate șase luni, pentru toți posesorii de autovehicule. Prețul de referință va fi anunțat în cel mult 30 de zile. Măsurile au fost anunţate după discuţiile de miercuri între reprezentanţii Guvernului, ai transportatorilor şi Consiliului Concurenţei.

UPDATE: Preşedintele Asociaţiei operatorilor de transport rutier Apulum, Dumitru Blaga, a declarat pentru Alba24 că asociaţiile reunite ale transportatorilor solicită Guvernului României ca, la stabilirea nivelului tarifelor la care vor fi blocate poliţele RCA, să se ţină cont de datele existente privind valoarea daunei medii pe fiecare categorie de autovehicul.

“În acest fel, se va ajunge la valori de maxim 5000 lei/an în cazul autovehiculelor cu MTMA de peste 18.000 kg”, precizează Blaga.

Premierul Dacian Cioloș a precizat că ASF trebuie să propună în 30 de zile, cel mult, un preț de referință, stabilit pe baza unui calcul al prețului mediu, care să fie valabil în următoarele șase luni.

„Pentru a rezolva problema pe termen scurt și pentru a da timp instituțiilor responsabile să implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor și după consultări cu Consiliul Concurenței, vom veni în acest proiect de ordonanță și cu propunerea de a îngheța prețurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de șase luni. Pe baza ordonanței, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pe următoarele șase luni, prețul de referință la nivelul căruia să fie înghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asiguratorii, în ideea ca în aceste șase luni să avem tot acest sistem de urmărire a prețurilor pus la punct, cu aceste calcule ale prețului de referință, care să fie făcute publice și care să constituie, într-adevăr, o referință pentru cei care fac asigurări, dar și pentru clienți”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Astfel, transportatorii ar putea renunța la proteste.

„Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță de urgență să putem clarifica practic tot ceea ce a rămas în suspans în aceste ultimele luni și ceea ce a dus la măsura supremă pe care transportatorii au decis să o asume, și anume protestul. Sperăm ca prin acest proiect de ordonanță să evităm protestele, pe de o parte, și, pe de altă parte, să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt prin această plafonare-înghețare a prețurilor de referință, dar și pe termen mediu, pe termen lung dând un nou cadru normativ care să asigure mai multă claritate, mai multă transparență și mai multă echitate în modul în care se calculează aceste prime care sunt obligatorii”, a adăugat Dacian Cioloș.

În urma discuțiilor, cele trei părți au ajuns la o concluzie: tariful RCA va fi suspendat pe o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de prelungire. Autorităţile nu au fost de acord inițial cu această măsură.

Reprezentanții transportatorilor au cerut să fie păstrate și măsurile prevăzute în ordonanța de urgență pregătită de Guvern.

OUG prevede stabilirea unui preț de referință pentru tariful RCA, la care să se adauge sistemul bonus malus. De asemenea, să fie posibilă utilziarea propriului RCA în cazul unui accident, nu cel al persoanei vinovate, iar mai apoi firmele de asigurare să se înțeleagă între ele. În plus, să fie posibilă suspendarea contractului RCA dacă șoferul nu folosește mașina o anumită perioadă.

Între timp, marţi, Senatul a votat Legea RCA. Parlamentarii au modificat legea cu doar 24 de ore înainte ca Guvernul să facă acelaşi lucru, prin ordonanţă de urgenţă, după cum s-a şi înţeles cu transportatorii. În ambele variante, modificările vizează, de altfel, cerinţele transportatorilor, însă o eventuală ordonanţă de urgenţă a Executivului ar urma să se aplice imediat.

Reamintim că transportatorii au anunţat pentru joi un protest cu 5000 de camioane în Capitală. Aceştia vor comunica în următoarele ore dacă amână sau renunţă la manifestare, în noul context.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax