Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Țările din Uniunea Europeană vor recunoaște diplomele românești de asistent medical generalist, obținute înainte de aderare

Publicat

Statele membre ale Uniunii Europene vor recunoaște diplomele românești de asistent medical generalist, obținute înainte de aderarea României la UE.

Ministerul Educației a anunțat că la 12 februarie s-a publicat, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Directiva (UE) 2024/505 a Parlamentului European și a Consiliului din 7 februarie 2024

  • de modificare a Directivei 2005/36/CE
  • în ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale ale asistenților medicali generaliști formați în România.

În baza acesteia, celelalte state membre ale UE vor recunoaște diplomele românești obținute înainte de 1 ianuarie 2007 de asistenții medicali generaliști care au urmat ulterior programul de revalorizare.

Legislație europeană modificată

”În urma demersurilor susținute pe lângă Comisia Europeană de către autoritățile române,

  • în special Ministerul Educației prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor
  • care este, potrivit legii, Coordonator Național pentru Recunoașterea Calificărilor Profesionale,

instituțiile UE au modificat legislația europeană existentă privind recunoașterea calificărilor profesionale”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Program de revalorizare

Asistenții medicali generaliști care au urmat programul de revalorizare începând cu 2014 până în 2020 vor putea dobândi, în oricare din statele membre ale UE, recunoașterea diplomelor și certificatelor pe care le-au obținut în România înainte de data aderării.

Acțiunile autorităților române au început în anul 2012 la momentul revizuirii generale a Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale.

Atunci s-a solicitat includerea în cuprinsul Directivei și a diplomelor de asistent medical generalist emise de instituții de învățământ din România anterior datei aderării la Uniunea Europeană.

Pentru recunoașterea acestor calificări, titularii au urmat un program de revalorizare care a fost elaborat împreună cu experții Comisiei Europene și ai statelor membre. Ulterior, în baza raportului din 2020 al Comisiei Europene privind rezultatele acestuia, s-a decis recunoașterea automată a acestor diplome.

Acces la joburi în Europa

De la momentul intrării în vigoare a Directivei (UE) 2024/505, statele membre trebuie să adopte, într-un an, normele naționale de transpunere pentru a implementa efectiv dispozițiile acesteia.

Directiva (UE) 2024/505 atestă calitatea formării de asistent medical generalist din România ce asigură integrarea pe piața forței de muncă națională și europeană, potrivit sursei citate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax