Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Țările în care românii pot intra cu buletinul. Cât de puternic este pașaportul românesc și în ce state se poate merge fără viză

Publicat

Românii pot intra folosind doar cartea de identitate în mai multe țări. De asemenea, românii pot circula doar cu pașaportul, fără a avea nevoie de viză, în mai multe state față de 2020. Toate explicațiile, mai jos. 

Henley Passport Index, care măsoară periodic cele mai puternice paşapoarte din lume, a lansat ultimul său raport trimestrial pentru 2021, potrivit CNN.

Japonia este în fruntea listei, în timp ce România se află pe locul 16 în topul celor mai puternice paşapoarte din lume, având un scor de 174.

România a crescut cu două puncte față de anul 2020, an în care cu pașaportul românesc se putea călătorii ( dacă n-ar fi fost restricțiile Covid 19) în 172 de state.

Indexul nu ia în considerare restricţiile temporare, drept pentru care Japonia este din nou în fruntea listei, oferind acces fără viză sau viză la sosire în 193 de destinații din întreaga lume.

Cu toate acestea, raportul Henley & Partners spune că, în primul trimestru al anului 2021, mobilitatea internațională era încă doar 12% din nivelurile sale pre-pandemice, ceea ce înseamnă că „abaterea dintre accesul teoretic și efectiv la călătorii oferit chiar de pașapoarte de rang înalt rămâne semnificativ”.

Topul celor mai puternice pașapoarte a rămas la fel cu cel realizat în prima jumătate a anului. Singapore se află pe locul al doilea, cu un scor de 192, iar Coreea de Sud alături de Germania sunt pe locul al treilea, cu un scor de 191.

Deținătorii de pașapoarte din Singapore pot accesa acum mai puțin de 75 de destinații – echivalent cu clasamentul index al Kazahstanului, care este în coada clasamentului, pe locul 74.

SUA și Marea Britanie se află pe locul al 7-lea în topul Henley Passport Index, alături de Elveția, Belgia și Noua Zeelandă – ambele având o scădere constantă a puterii de pașapoarte de când au ocupat locul cel mai înalt în 2014.

Teoretic, deținătorii de pașapoarte din SUA și Marea Britanie pot călători în 187 de destinații din întreaga lume, dar, în realitate, călătorii din Marea Britanie au acces în mai puțin de 60 de destinații, în timp ce titularii de pașapoarte din SUA au acces la 61.ab24

În mod tradițional, majoritatea primelor 10 locuri în topul Henley Passport Index sunt deținute de țările Uniunii Europene.

Clasament- Cele mai puternice pașapoarte în 2021 sunt deținute de:

  1. Japonia (193 de destinații)
  2. Singapore (192)
  3. Germania, Coreea de Sud (191)
  4. Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania (190)
  5. Austria, Danemarca (189)
  6. Franța, Irlanda, Olanda, Portugalia, Suedia (188)
  7. Belgia, Noua Zeelandă, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite (187)
  8. Republica Cehă, Grecia, Malta, Norvegia (186)
  9. Australia, Canada (185)
  10. Ungaria (184)

Henley Passport Index din 2021 clasifică România pe locul 16, cu un scor fără viză/viză la sosire de 174.

Cele mai slabe paşapoarte sunt deţinute de:

108. Coreea de Nord (39 de destinații)

109. Nepal (38)

110. Teritorii palestiniene (37)

111. Somalia (34)

112. Yemen (33)

113. Pakistan (32)

114. Siria (29)

115. Irak (28)

116. Afganistan (26)

Topul creat de Henley & Partner este unul dintre indicii realizaţi de firmele financiare pentru a clasa paşapoartele globale în funcţie de accesul pe care îl oferă cetăţenilor lor.

Henley Passport Index se bazează pe datele furnizate de Autoritatea Internaţională de Transport Aerian (IATA) şi acoperă 199 de paşapoarte şi 227 de destinaţii de călătorie. Acesta este actualizat în timp real, pe tot parcursul anului.

Unde pot călătorii românii doar cu Cartea de Identitate

Cetățenii români pot călători fără pașaport, doar cu cartea de identitate în 58 de țări sau teritorii, potrivit wikipedia.org. Cetățenii români care călătoresc în străinătate, pot vizita 182 de țări și teritorii, după cum urmează:

– 132 de țări și teritorii fără viză, libertate de mișcare sau fără controale.

– 8 țări sau teritorii cu obținerea vizei la sosire gratuit.

– 37 de țări sau teritorii cu viză la sosire cu plata unei taxe.

– 5 țări sau teritorii cu obținerea unei vize electronice gratuite.

Condiții de călătorie în Europa

Condiții de călătorie America

Condiții de călătorie în Asia

Condiții de călătorie în Africa

Condiții de călătorie Oceania

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax