Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tărtăria: Vestigii din Epoca Bronzului, scoase la iveală în urma săpăturilor de pe traseul autostrăzii Orăştie – Sibiu

Publicat

Lucrăriile din zona fabricii Alpin 57 Lux

Piese de bronz şi fier, datând din Epoca Bronzului au fost descoperite în localitatea Tărtăria, pe traseul autostrăzii Orăştie – Sibiu. Se pare că ar fi vorba despre un depozit de astfel de piese, iar descoperirea a fost anunţată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Reprezentanţii ministerului arată că, în toamna anului 2011, pe acest tronson lucrările de diagnostic arheologic au indicat existenţa a 11 situri, iar începând cu jumătatea lunii martie 2012 au demarat cercetările în şase dintre acestea, fiind identificate vestigii arheologice datând din perioada preistorică (neolitic, epoca bronzului şi epoca fierului), epoca romană şi perioada medievală.

„Cercetarea arheologică preventivă continuă în toate cele 6 situri, într-un ritm constant şi susţinut, pentru a putea finaliza aceste investigaţii de specialitate în termenul prevăzut contractual, permiţând desfăşurarea lucrărilor de construire a autostrăzii și fără a genera întârzieri”, se arată în comunicatul Ministerului Transporturilor.

Reprezentanţii MTI mai susţin că „în cadrul sitului 7 (km 14+100-km 14+500), identificat şi sub denumirea Tărtăria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz şi fier datând din perioada epocii fierului (sec. IX–VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz şi fier (podoabe, arme şi piese de harnaşament), depuse într-un vas ceramic”.

Piesele au fost transportate pentru conservare şi restaurare la Muzeul Naţional de Istorie a României, instituţie care coordonează cercetările arheologice de pe coridorul IV pan-european al autostrăzii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax