Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tații copiilor nou-născuți pot beneficia de un concediu paternal. Cum se acordă și cât durează

Publicat

tata copil paternalConcediul paternal reprezintă un drept ce se cuvine tătălului copilului nou-născut și doar dacă acesta deține calitatea de salariat. Legea 210/1999 prevede faptul că tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut. Tatăl beneficiază de acest drept, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu ori copilul este adoptat.

Potrivit legii, tatăl trebuie să solicite angajatorului acordarea concediului, în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, cerere la care se anexează copia după certificatul de naştere al copilului.

Indemnizaţia pentru concediul paternal plătit, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective, se calculează pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile şi adaosurile la salariul de bază. Aceasta se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi se include în veniturile impozabile ale salariatului.

Tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la naşterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice. Permisia se acordă şi în cazul în care tatăl care satisface serviciul militar obligatoriu solicită acordarea acesteia în vederea recunoaşterii paternităţii.

Potrivit normelor de aplicare a Legii concediului paternal, în acest caz, permisia solicitată şi acordată va fi justificată, la întoarcere, cu:

– certificatul de naştere al copilului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, în situaţia în care declaraţia de recunoaştere a paternităţii s-a făcut simultan cu înregistrarea naşterii sau

– declaraţia de recunoaştere a paternităţii, dacă aceasta s-a făcut ulterior înregistrării naşterii copilului la serviciul de stare civilă.

Cursul de puericultură prelungeşte durata concediului

Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu încă 10 zile lucrătoare, dacă a obţinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.

Această prelungire se acordă doar o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.

Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic. Acesta este ţinut de medicul de familie al tatălui, în perioada de sarcină a mamei sau după naşterea copilului.

În urma verificării noţiunilor dobândite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură. Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însuşirea noţiunilor şi cuprinde, împreună cu această constatare, datele personale din cartea de identitate a tatălui, locul său de muncă, data eliberării, semnătura şi parafa medicului de familie.

În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical), nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură.

Cazuri speciale

În cazul decesului mamei copilului în timpul naşterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază de restul concediului neefectuat de către mamă.

Acordarea concediului de lăuzie neefectuat se face de conducerea unităţii la care tatăl îşi desfăşoară activitatea, la cerere, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de tată al copilului nou-născut, precum şi a certificatului de deces al mamei şi, după caz, a certificatului de concendiu de lăuzie al mamei în situaţia în care acesteia i s-a eliberat un certificat de acest fel.

Legea mai stabileşte că, pe perioada concediului, tatăl copilului beneficiază de o indemnizaţie egală cu ajutorul pentru sarcină şi lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizaţie calculată după salariul de bază şi vechimea în muncă ale acestuia, acordată de unitatea la care tatăl îşi desfăşoară activitatea, la alegere.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax