Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Taxa auto, din ianuarie 2013. Noua formă a acesteia va fi stabilită în funcţie de puterea de cumpărare şi de normele de poluare

Publicat

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, susţine că taxa auto în noua formă va fi aplicată din ianuarie 2013 şi la calcularea acesteia se va lua în considerare principiul „Poluatorul plăteşte”, dar şi puterea de cumpărare a populaţiei. Intenţia ministerului este ca banii colectaţi din această taxă să fie direcţionaţi către programe investiţionale verzi, prin Fondul de Mediu.

”Până în momentul de faţă, propunerea noastră este ca taxa de mediu să fie plătită către Administraţia Fondului pentru Mediu, astfel încât să putem să dezvoltăm programe investiţionale verzi. Deocamdată, este constituit un grup de lucru. Va fi o dezbatere publică în momentul în care vom finaliza acest studiu. Se lucrează şi cu Ministerul de Finanţe pentru că, după cum se ştie, modul în care a fost implementată taxa auto a creat nu numai nemulţumiri, dar are un impact asupra bugetului”, a declarat ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Ministrul a recunoscut că taxa auto a generat nemulţumiri în rândul locuitorilor, dar şi că a încălcat prevederile Tratatului Uniunii Europene, respectiv articolul 110 privind discriminarea. „Va fi o taxă de mediu, pentru că ea va ţine cont de normele de poluare şi se calculează în momentul de faţă şi impactul ei în bugetul pe 2013, având în vedere şi restituirile pe care ministerul trebuie să le facă pe vechea taxă care a fost încasată ilegal. Discuţiile se află într-un stadiu destul de avansat, însă până nu se finalizează studiul de impact economic nu vrem să mai aruncăm pe piaţă tot felul de sisteme care să nu fie clare şi, în orice caz, modul în care această taxă de mediu va fi aplicată va face obiectul unei dezbateri publice. Cele 400 de milioane de euro, taxă încasată ilegal, va fi restituită de la bugetul de stat către cei care au solicitat”, a precizat Rovana Plumb.
Aceasta susţine că trebuie schimbată modalitatea de aplicare a taxei de poluare, luând în considerare normele de poluare şi puterea de cumpărare. De asemenea, potrivit declaraţiilor ministrului, se va ţine cont de recomandările făcute de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

Foto: arhivă

Sursa: Evz.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Eugen

    marți, 23.10.2012 at 21:37

    Populism inainte de alegeri
    Daca tot vor sa faca ceva sa scoata definitiv taxa asta ilegala
    Altfel se numeste incercare de pacalire a celor ce vor vota

  2. adyalek

    duminică, 09.12.2012 at 22:32

    „Poluatorul plateste” = „Fraieru` plateste”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax