Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Taxa judiciară de timbru ar putea fi achitată, din nou, și la ghișeele instanțelor. Proiect legislativ, adoptat de Senat

Publicat

Taxa judiciară de timbru ar putea fi achitată, din nou, şi la ghişeele instanţelor. Senatul a adoptat, marţi, în plen, propunerea legislativă prin care se revine la posibilitatea încasării în numerar a taxelor judiciare de timbru de debitorul taxei la ghişeele aflate la sediile instanţelor judecătoreşti. Proiectul va merge la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Au fost înregistrate 90 de voturi „pentru” şi 19 abţineri, scrie Agerpres.

„Taxele judiciare de timbru pot fi încasate în numerar de debitorul taxei la ghişeele deschise la sediile oricărei instanţe judecătoreşti şi se transferă, la sfârşitul zilei lucrătoare, în contul distinct de venituri ale bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social. Costurile operaţiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru revin în sarcina debitorului taxei”, se precizează în proiectul de lege.

Prin propunerea legislativă – iniţiată de deputaţii PSD Alexandra Huţu, Alina Tănăsescu şi Laura Vicol-Ciorbă şi de deputatul neafiliat Cristina Rizea -, această nouă modalitate de plată se alătură taxei în numerar, prin virament sau în sistem online prevăzută de legislaţia în vigoare.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a apreciat că prin acest demers legislativ este vizată „celeritatea procesului legislativ şi garantarea accesului la justiţie”.

„Nu toate persoanele au posibilitatea de a plăti prin cont taxa de timbru şi, până nu demult, această taxă era achitabilă, în numerar, la sediul instanţelor. Se revine asupra acestei situaţii, fiind un lucru benefic pentru accesul la justiţie”, a adăugat Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

sursa: Agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate