Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

TAXĂ pe cultură: Senatul a adoptat o propunere legislativă privind instituirea unui TIMBRU pe toate produsele culturale

Publicat

carti Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă care prevede instituirea unui timbru cultural în vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naţionale în diversele ei forme de exprimare artistică.  Această taxă se aplică în literatură, cinematografie, teatru, muzică, folclor, arte plastice, arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale.

‘Timbrul cultural se aplică pe fiecare bilet de intrare la orice spectacol, indiferent de modul de punere în vânzare a acestora, şi/sau pe fiecare produs cultural, indiferent de modul de prezentare şi de comercializare a acestora, fizic sau virtual’, se arată în propunerea legislativă.

‘Instituirea timbrului cultural este necesară şi este cerută de toate Uniunile de Creatori din România (Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Uniunea Teatrală, Uniunea Artiştilor Plastici, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Arhitecţilor).Textul normativ privind instituirea timbrului cultural va înlocui legea  privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, întrucât s-a dovedit greu aplicabilă şi, în consecinţă, ineficientă’, se arată în expunerea de motive.

Potrivit acesteia, sumele obţinute vor intra în bugetele Uniunilor şi Organizaţiilor de Creatori din România, fără ca bugetul de stat să fie afectat.

‘Se dă în acest fel un ajutor nepreţuit culturii româneşti, existenţei acestor uniuni, fiecare din ele stabilind o sumă sau un procent fix din fiecare obiect de artă ieşit pe piaţă’, se mai spune în expunerea de motive.

Potrivit textului propus şi adoptat tacit de Senat, timbrul cultural va fi sub mai multe forme, precum literar, în valoare de 1 leu, pentru fiecare exemplar de suport conţinând reproduceri de carte beletristică. Timbrul cinematografic ar fi în valoare de 2% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale cu opere cinematografice. Un al timbru cultural ar fi cel teatral, în valoare de 5% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale ori reproduceri cu opere teatrale. Timbrul muzical ar fi în valoare de 5% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale ori reproduceri cu opere muzicale, altele decât folclorice.

‘Valoarea timbrului cultural este scutită de TVA şi se calculează, cu excepţia timbrului literar, la valoarea fără TVA a biletului de intrare sau a produsului cultural, procedându-se la întregirea la unitate a zecimalelor peste 0,50 lei şi la neglijarea zecimalelor sub 0,50 lei’, se arată în proiect.

Propunerea legislativă privind instituirea timbrului cultural a fost iniţiată de mai mulţi senatori şi deputaţi, iar Senatul este prima cameră sesizată.

Sursa: economica.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax