Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Taxa pe lux: Declarația privind impozitul special pe case și mașini scumpe. Cum arată formularul și până când trebuie depus

Publicat

Taxa pe lux: Declarația privind impozitul special pe case și mașini scumpe. Modelul declarației privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare a fost publicat recent în Monitorul Oficial, împreunp cu instrucțiunile de completare. Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), noul formular 216 se va depune până la 31 septembrie respectiv 31 decembrie. 

Ordinul nr. 3.738 din 9 iulie 2024 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului 216 „Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”, a fost publicat în Monitorul Oficial pe 17 iulie. 

Declarația privind impozitul special pe case și mașini scumpe. Depunerea declarației

Declarația se completează și se depune la organul fiscal central competent de către următorii contribuabili:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, depășește 2.500.000 lei;
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Termenul de depunere

În cazul persoanelor fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 de lei, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent.

În cazul persoanelor fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.

Declarația privind impozitul special pe case și mașini scumpe. Rectificarea declarației

Declarația poate fi corectată prin depunerea unei declarații rectificative, conform art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, situație în care se va înscrie „X“ în căsuța prevăzută în acest scop.

Declarația rectificativă se completează înscriindu-se toate datele și informațiile prevăzute în formular, inclusiv cele care nu diferă față de declarația inițială/anterioară.

Declarația se depune la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate