Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Taxa pe ploaie a intrat la apă. Obligația utilizatorilor de a suporta costurile cu apele pluviale, eliminată de Guvern

Publicat

ploaie

Românii ar putea plăti mai puțin la factura de apă. Guvernul a eliminat, la finalul anului trecut, obligația utilizatorilor serviciilor publice de apă și canalizare de a suporta colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale. Reamintim că de la 1 ianuarie, cota redusă de 9% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) este extinsă și la serviciile de canalizare. 

„Alineatele (23) și (24) ale articolului 31 din Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 7 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă”, se arată în OUG 114/2018.

Articolul 31 din Legea nr. 241/2006 prevedea, la aliniatul (23), obligația utilizatorilor serviciului de a suporta costurile generate de colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale. Aliniatul (24), eliminat de asemenea prin OUG, prevedea următoarele: Prin excepție de la prevederile alin. (23), autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație”.

Cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii de apă meteorică, comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite dovedite de fiecare utilizator.

Reamintim faptul că potrivit Legii nr. 175/ 2018 pentru modificarea şi completarea art. 291 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, începând cu data de 1 ianuarie 2019, cota TVA pentru serviciile de canalizare este de 9%, astfel că, noul nivel al tarifelor se determină, prin efectul legii, prin aplicarea cotei de TVA la aceeaşi bază de impozitare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax