Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Taxa pe stâlp, plătită de consumatori prin factura de electricitate. După includerea noilor tarife, va creşte cu 2%

Publicat

Taxa pe stâlp se va regăsi, de la 1 iulie sau de la 1 ianuarie 2015, în facturile de electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea să crească cu 1-2%. Aşadar, taxa pe construcţii speciale, impusă de către Guvern prin eliminarea unor excepţii fiscale de care beneficiau companiile, va fi plătită tot de români. Statul va strânge din noua taxă de trei ori mai mult decât estima. Potrivit legii, companiile trebuiau să depună declaraţiile de impunere şi să plătească prima tranşă până în data de 26 mai, următoarea tranşă trebuind să fie plătită până la 25 septembrie. Ministerul Finanţelor a înregistrat săptămâna trecută suma de un miliard de lei din această taxă, mai mult decât dublu estimărilor înscrise în bugetul pe acest an.

Impozitul pe construcţiile speciale se ridică la 1,5% din valoarea activelor şi a fost introdus în urma negocierilor din toamna anului trecut cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE). Aceasta se aplică asupra cablurilor şi reţelelor electrice sau de gaze, posturilor de transformare, dar şi asupra hidrocentralelor, termocentralelor sau centralei nucleare de la Cernavodă.

Citeşte şi “Taxa pe stâlp” nemulţumeşte investitorii străini. Neclarităţi în aplicarea impozitului, la câteva zile de termenul de declarare şi plată

Măsura are efecte asupra unor companii care au tarife reglementate, precum E.ON, Enel, CEZ, GdF SUEZ sau Electrica, care deţin serviciul de distribuţie a electricităţii şi a gazelor în cea mai mare parte a ţării, dar şi unor companii precum Transelectrica şi Transgaz – operatorii sistemelor de transport, sau Romgaz – care operează marile depozite de gaze naturale ale ţării.

Cu doar 12,8 euro/100 kWh, România are printre cele mai mici preţuri la energie electrică din Europa, doar Bulgaria având un preţ mai redus. Totuşi, pentru a achita o factură, românii lucrează în medie 10 ore şi jumătate în fiecare lună, cel mai mult dintre toţi europenii. Serviciile de apă şi canal, salubritate sau energia termică sunt alte domenii reglementate din ţara noastră unde actorii din domeniu ar putea cere majorarea tarifelor în urma noii taxe. Acestea se află sub jurisdicţia Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

Dacă în bugetul pe 2014 Guvernul a estimat că va colecta 488 de milioane de lei din taxa pe construcţiile speciale, pe măsură ce marile companii din economie au făcut publice sumele pe care vor fi nevoite să le plătească, a devenit evident că sumele încasate de stat vor fi de 3-4 ori mai mari.

Potrivit legii, companiile trebuiau să depună declaraţiile de impunere şi să plătească prima tranşă până în data de 26 mai, următoarea tranşă trebuind să fie plătită până la 25 septembrie. Ministerul Finanţelor a înregistrat lunea trecută suma de un miliard de lei din această taxă, mai mult decât dublu estimărilor înscrise în bugetul pe acest an, afirma săptămâna trecută Dan Manolescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor.

Premierul Victor Ponta afirma recent că, din sumele care vor fi colectate la buget prin această taxă, se va putea opera reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie. Aceasta din urmă ncesită un efort financiar de 2,6 miliarde de lei pentru şase luni de aplicare.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax