Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Taxa pentru CREȘĂ la Alba Iulia în 2022. Care este contribuția părinților și costul de întreținere al copiilor în creșe

Publicat

Primăria Alba Iulia a stabilit contribuția părinților cu copii la creșă în acest an, în municipiu și costul lunar de întreținere al acestora. Proiectul intră la aprobare în ședința Consiliului Local din 28 februarie.

Potrivit actului normativ, costul mediu lunar de întreținere pentru copiii care frecventează creșele din municipiu în anul 2022 este de 413,49 lei/copil. Acesta este calculat pentru un număr mediu de 21 de zile pe lună, la 19,69 lei/copil/zi.

Între 1 leu și 4 lei pe zi – contribuția părinților

În ceea ce privește contribuția părinților ai căror copii beneficiază de serviciile creșelor din Alba Iulia, aceasta se stabilește în funcție de venitul familiei și alte criterii, astfel:

  • 4 lei /copil/zi – pentru părinții/reprezentanții legali care au un singur copil în familie și un venit mediu lunar brut cumulat de peste 700 de lei
  • 2 lei /copil/zi –  pentru părinții/reprezentanții legali care au doi sau mai mulți copii în familie și un venit mediu lunar brut cumulat de peste 700 de lei
  • 2 lei /copil/zi –  pentru părinții/reprezentanții legali care au un singur copil în familie și un venit mediu lunar brut cumulat de între 255 și 699 de lei
  • 1 leu/copil/zi – pentru părinții/reprezentanții legali care au doi sau mai mulți copii în familie și un venit mediu lunar brut cumulat între 255 și 699 de lei.

Diferența dintre cheltuielile totale și valoarea contribuției lunare de întreținere datorate de părinți/reprezentanți legali ai copiilor va fi suportată din bugetul local.

Consiliul local va suporta și contribuția părinților/reprezentanților legali care au în îngrijire copii înscriși la creșe și care sunt expuși riscului de separare de familie și au aprobate planuri de servicii, potrivit proiectului de hotărâre.

Cum se calculează valoarea contribuției părinților

Potrivit legii, contribuția lunară de întreținere a copiilor înscriși în unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie antepreșcolară, suportată de părinții / reprezentanții legali ai acestora, se determină în funcție de cheltuielile de întreținere, hrană și gospodărie, obiecte de inventar, echipament și cazarmament, materiale igienico-sanitare și altele asemenea, precum și numărul de zile frecventate de copil în aceste unități.

Valoarea contribuției se stabilește în cote procentuale și nu poate depăși 20% din costul mediu lunar de întreținere în unitatea publică în care se oferă servicii de educație antepreșcolară.

Comparativ, în 2021, costul mediu lunar a fost de 582,75 lei/copil/lună, iar contribuția lunară, între 1,4 lei și 5,6 lei pe zi/copil.

Direcția Creșe devine ”Creșa Municipiului Alba Iulia”, începând cu 1 martie 2022. Are în subordine cele trei unități de creșă: Cetate/ 55 locuri – str. Alexandru cel Bun 13, Ampoi /50 locuri – Livezii 41E, Ampoi /60 locuri – Livezii 47. În total, 165 de locuri în trei locații.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax