Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii

Publicat

universitate 1

Taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi. 

Plenul Senatului a adoptat luni, ca for decizional, un proiect ce propune ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp şi să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

„Această modificare legislativă vine să îndrepte o situaţie care îi dezavantajează în mod direct pe studenţi.

De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul ‘cu taxă’, modificând după bunul plac taxele de şcolarizare în timpul perioadei de studiu.

Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ ‘cu taxă’ în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor”, se stipulează în expunerea de motive.

Potrivit proiectului de act normativ iniţiat de parlamentari USR, susţinuţi de PSD, minorităţi şi neafiliaţi, aşa cum se prezintă lucrurile acum, universităţile de stat din România îşi stabilesc prin votul Senatului universitar cuantumul taxelor de şcolarizare, în condiţiile în care, studenţii au parte pe perioada derulării cursurilor de „elementul surpriză” privind creşterea taxelor stabilite iniţial. Practic, se conferă universităţilor o poziţie superioară raportat la cea a beneficiarilor educaţiei.

„Majorarea taxelor în timpul anului de studiu, ca decizie exclusivă a universităţilor are ca efect creşterea abandonului universitar, scăderea motivaţiei de a continua studiile şi, din cauza lipsurilor materiale, studenţii sunt nevoiţi să îşi restructureze cheltuielile, ceea ce le îngreunează destul condiţiile de trai din timpul facultăţii.

Este injust ca studenţii să debuteze în anul universitar, ştiind că suma aferentă studiilor este una, ca mai apoi să afle că aceasta este mai mare şi că bugetul individual este bulversat.

Dorim să asigurăm astfel principiul echităţii, principiul calităţii, principiul incluziunii sociale şi interesul studentului care este beneficiarul direct al sistemului de învăţământ”, mai precizează iniţiatorul.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 9 alin. (1) din Legea învăţământului superior 199/2023 a fost adoptată de Camera Deputaţilor.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax