Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Taxele plătite de studenți la universitate nu pot fi modificate pe parcursul perioadei de studii. Modificare în lege

Publicat

universitate 1

Taxele pe care trebuie să le plătească studenții la universitate nu pot fi majorate pe parcursul ciclului de studii. Legea învățământului superior a fost modificată printr-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

Modificările sunt introduse prin Legea 98/15 aprilie 2024. Inițiativa este ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp. De asemenea, să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

Taxele plătite de studenți la universitate. Modificarea din lege

La articolul 9 din Legea învățământului superior nr. 199/2023, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Articolul 9

”(1) În instituțiile de învățământ superior de stat învățământul este gratuit, pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de consiliul de administrație, aprobat de senatul universitar

și se aduce la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat”.

Anterior, legea prevedea:

”1) În instituțiile de învățământ superior de stat învățământul este gratuit, pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, și cu taxă. Cuantumul taxei este propus de consiliul de administrație și aprobat de senatul universitar”.

Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial în 15 aprilie, potrivit edupedu.ro

Taxele plătite de studenți la universitate. De ce a fost propusă modificarea

„Această modificare legislativă vine să îndrepte o situaţie care îi dezavantajează în mod direct pe studenţi.

De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul ‘cu taxă’, modificând după bunul plac taxele de şcolarizare în timpul perioadei de studiu.

Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ ‘cu taxă’ în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor”, au motivat inițiatorii legii.

Majorarea taxelor în timpul anului de studiu, ca decizie exclusivă a universităţilor avea ca efect creşterea abandonului universitar și scăderea motivaţiei de a continua studiile, potrivit sursei citate.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax