Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Țeapă cu vouchere în numele Dedeman. Atenție la siteurile care promit reduceri în schimbul datelor personale

Publicat

Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atrag atenţia asupra unei ţepe în numele Dedeman. Zeci de români au primit mesaje de tip spam pe reţelele sociale, în special pe WhatsApp, prin care erau informaţi că au câştigat un voucher-cadou la magazinul Dedeman.

Este vorba despre vouchere cadou în valoare de 200 de lei oferite. “Dedeman ofera vouchere cadou. Tocmai l-am primit pe al meu. Ial pe al tau inainte ca oferta sa se incheie. Uite: -> https://dedeman-ro.site/ <- imi vei multumi”, sună unul dintre aceste mesaje, al cărui autor a fost trădat de propria ortografie.

Specialiştii CERT-RO au atras atenţia asupra acestei modalităţi de phishing şi le-au recomandat românilor să nu acceseze site-ul trimis în mesajele de pe WhatsApp.

„Deschidem săptămâna cu o nouă postare dedicată tentativelor de phishing, primite de utilizatori din România 🇹🇩 Vă mulțumim pentru mostrele transmise pe conturile social media CERT-RO! Prima dintre ele se adresează clienților/potențialilor clienți DEDEMAN, iar a doua țintește utilizatorii serviciilor Apple, care folosesc magazinul de aplicații AppStore. În primul caz, se încearcă o colectare de date prin oferirea unui voucher-cadou. În cel de-al doilea, atacatorii mizează pe panica creată de o plată necunoscută, operată din contul de utilizator, pentru a vă determina să vă introduceți datele pe un site-clonă nelegitim. #CERT #phishing”, se arată în postarea CERT-RO.”

Domeniile de internet către care erau îndreptați doritorii de vouchere fuseseră înregistrate cu câteva zile înainte. De exemplu, dedeman-ro.site, domeniul care apare în mesajul de mai sus a fost înregistrat, conform who.is, pe 15 februarie 2018 și era găzduit pe servere din California, SUA. Acum este din nou liber.

Numele celui care l-a înregistrat este protejat cu ajutorul unui serviciu specializat, PrivacyGuardian.org.

Compania Dedeman a reacționat și a postat pe pagina sa de facebook că nu oferă aceste vouchere.

Alertă și pentru posesorii de iPhone

În cel de-al doilea caz, specialiştii în securitate cibernetică au atras atenţia posesorilor de iPhone din România cu privire la o altă modalitate de phishing.

Utilizatorii de produse Apple primesc o notificare cu privire la o plată necunoscută şi cărora li se cere sute de dolari pentru a-şi debloca dispozitivele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax