Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Teatrul ”Prichindel” din Alba Iulia și-a redeschis porțile. La inaugurarea noului sediu modernizat a participat și Marcel Iureș


Publicat

Singurul teatru din județul Alba și-a redeschis porțile, după un an și jumătate de lucrări de modernizare. Cu o investiție de aproape 1,8 milioane de lei, clădirea Teatrului ”Prichindel” din Alba Iulia a primit o nouă înfățișare. Una demnă de un teatru de păpuși la sfârșit de 2019. 

Sâmbătă, 30 noiembrie, în prezența actorului Marcel Iureș, a prietenilor lui ”Prichindel” și a mai multor directori de teatre de păpuși din țară,  ”Sala 67” a fost inaugurată.

Proaspăt modernizat, sediul dispune de o sală mărită pentru spectatori, o nouă scenă care se pretează și proiectelor pentru tineret și adulți, un nou sistem de lumini și sunet. 

Ba mai mult, vremea în care prințesa din poveste se întâlnea cu micul spectator la grupul sanitar a apus, deoarece clădirea modernizată dispune de toalete pentru public, inclusiv una pentru persoane cu dizabilități. 

De asemenea, au fost amenajate și spații de cazare pentru colaboratorii teatrului. 

Inaugurarea propriu zisă a fost făcută de micii spectatori, la ora 11, când a fost jucat pe noua scenă spectacolul ”Povești în Parc” în regia lui Decebal Marin. 

După spectacol, actorul Marcel Iureș,  vicepreședintele UNITER – Aura Corbeanu, Adriana Teodorescu – manager Teatrul ”Colibri” din Craiova, Mihaela Soloceanu – director Teatru ”Arlechino” Brașov, Gavril Cadariu – manager Teatrul ”Ariel” Târgu-Mureș, Adrian Tibu – director Teatrul ”Gong” din Sibiu, Bogdan Costea – Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” din Arad, au discutat despre trecutul teatrului de animație, prezentul și viitorul acestuia. 

Despre un posibil viitor al teatrului, pe lângă cel de copii, au vorbit și Ioana Bogățan, managerul Teatrului Princhidel.

 Ioana Bogățan a subliniat importanța unui teatru de păpuși modern în Alba Iulia, în care să fie puse în scenă spectacole educative pentru cei mici dar și clasicele povești nemuritoare. 

Mai mult, managerul teatrului a vorbit și despre planurile de viitor: teatru de proiecte, cu spectacole pentru adolescenți, tineri și adulți. 

Prezent la Alba Iulia pentru inaugurarea noului sediu, dar în special pentru spectacolul de sâmbătă seara „Stage dogs”, în care joacă alături de Florin Piersic jr., Marcel Iureș a vorbit despre teatrul de animație. Acesta a definit teatrul de păpuși ca un centru de educație pentru copii.

De asemenea, acesta a vorbit și despre condiția actorului mânuitor păpuși. În timp ce tinerii care vor să urmeze o carieră în lumea teatrului merg doar spre dramă și teatrul pentru adulți, Marcel Iureș a declarat că orice actor ar trebui să ia contact cu teatrul de păpuși. 

La sfârșitul conferinței, directorul Teatrului Clasic ”Ioan Slavici” din Arad le-a făcut Ioanei Bogățan și lui Ion Dumitrel o propunere inedită: ca teatrul din Alba Iulia să găzduiască odată la două luni câte un spectacol pentru tineret și adulți din repertoriul teatrului din Arad. 

Evenimentele dedicate inaugurării Teatrului ”Prichindel” din Alba Iulia continuă sâmbătă 30 noiembrie și duminică 1 decembrie. 

Sâmbătă, 30 noiembrie 2019

Ora 20.30 – moment de animație teatrală cu Teatrul pe roți Arad

Ora 21.00 – „Stage dogs”, regia Florin Piersic jr., Teatrul Act București, 16+ (bilet întreg – 22 lei, bilet pentru pensionari și studenți – 15 lei, bilet pentru elevi – 5,5 lei)

Duminică, 1 Decembrie 2019

Ora 21.30 – concert SENSOR, 16 (bilet întreg – 22 lei, bilet pentru pensionari și studenți – 15 lei, bilet pentru elevi – 5,5 lei)

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum au reușit polițiștii din Alba să recupereze 5.000 de euro, pierduți de o femeie. Cel care i-a găsit îi dusese acasă

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au reușit să recupereze, cu operativitate, 5.000 de euro pe care o femeie i-a pierdut într-o parcare din municipiu. Banii au fost găsiți de un bărbat din Alba Iulia la a cărui ușă au bătut, în scurt timp, polițiștii.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au soluționat o plângere privind o faptă de însușirea bunului găsit, în legătură cu care au fost sesizați la sfârșitul săptămânii trecute, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

În dimineața zilei de vineri, 22 mai, o femeie de 26 de ani, din Alba Iulia, a anunțat Poliția Municipiului Alba Iulia, cu privire la faptul că și-a pierdut o borsetă în care avea 5.000 de euro.

Femeia le-a spus polițiștilor că erau banii de la nuntă, pe care intenționa să-i ducă la Sebeș, pentru a ajuta familia soțului său.

La urcarea într-un taxi, având în brațe un copil, femeii i-a căzut borseta, în parcarea blocului în care locuiește.

În urma investigațiilor efectuate de polițiști și cu ajutorul imaginilor surprinse pe o cameră de supraveghere video amplasată din zonă, a fost identificat un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din Alba Iulia, care a luat borseta cu bani și a dus-o acasă.

Banii au fost recuperați de polițiști și restituiți femeii care i-a pierdut.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Firmele care își aduc la lucru angajații trimiși în șomaj tehnic vor fi sprijinite de stat cu o parte din costurile salariale

Publicat

Firmele care îi readuc la muncă pe angajații care au fost în șomaj tehnic ar putea primi un ajutor de stat pe o perioadă de trei luni. Statul va subvenționa cu până la 41,5 la sută din costurile salariale, sumele acordate reprezentând cuantumul maxim al contribuțiilor sociale.

Este o măsură care este în pregătire la Ministerul Muncii și care va fi aplicată după ce se încheia perioada de aplicare a șomajului tehnic, a declarat, luni seara, la Digi24, Ionel Dancă.

Șeful Cancelariei Primului Ministru a confirmat că guvernul pregătește o serie de noi măsuri pentru perioada următoare: ”

Sunt o serie de reglementări care au funcționat pe perioada stării de urgență și au continuat în starea de alertă, dar încetează la 1 iunie și trebuie prelungite sau înlocuite cu alte măsuri.  E vorba, de pildă, de menținerea șomajului tehnic pentru acele sectoare încă vizate de restricții. 

De asemenea, trebuie pregătite actele normative pentru măștile care trebuie distribuite către persoanele vulnerabile, dar și pentru școli”, a mai precizat Dancă. 

„În momentul de față suntem în elaborarea mai multor programe care fac parte din pachetul de relansare economică pentru perioada următoare și aici sunt mai multe domenii vizate.

Sprijin pentru reinserția celor care sunt în șomaj tehnic

Pentru piața muncii, pe de o parte, este necesară prelungirea măsurii șomajului tehnic într-o serie de sectoare, în timp ce alte zone, care nu mai au restricții, dar au dificultăți cauzate de modul în care criza aceasta a distorsionat piața, au nevoie în continuare de sprijin pentru reinserția celor care sunt în șomaj tehnic.

Sunt zone unde companiile au început să-și reia activitatea și reangajează persoanele care au fost în șomaj tehnic.

Aici sunt sunt mai multe soluții pe care guvernul le pregătește și una dintre acestea este aceea de a susține cel puțin pentru o perioadă de trei luni o măsură de sprijinire a costurilor salariale pentru angajații care au fost în șomaj tehnic și se întorc la muncă.

Această formă de sprijin poate să fie de până la 41,5 la sută, cât însumează cuantumul contribuțiilor sociale și de sănătate pentru un angajat. Este o măsură în pregătire la Ministerul Muncii, care va fi aplicată după ce se încheie după perioada de șomaj tehnic”, a explicat Ionel Dancă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primul zbor al unui tânăr pilot din județul Alba, pe o aeronavă militară. Andrei Klett: ”Mi-a depășit toate așteptările”

Publicat

Ministerul Apărării Naționale l-a prezentat pe Andrei Klett, un tânăr pilot din Sebeș, județul Alba, în timpul unor simulări de pregătire cu aeronava IAR-99 Standard, iar apoi în timpul primului său zbor. 

Andrei a fost unul dintre cei mai buni elevi ai Colegiului Național Militar ” Mihai Viteazul” Alba Iulia și apoi a învățat la Academia Forțelor Aeriene ”Henri Coandă”. În prezent este pilot la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”. 

„Unul din elementele principale pentru a deveni pilot este activitatea de simulare a zborului pe aeronava IAR-99 Standard și pe IAR-99 Șoim. După primul zbor pe aeronava IAR-99 Standard, pot să spun că toate așteptările mi-au fost depășite” – sublocotenent Andrei Klett.

La Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic absolvenții Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” de la Brașov se instruiesc în vederea obținerii brevetului de pilot militar.
Felicitări și cer senin!” au scris pe contul de Facebook al instituției, reprezentanții MApN.

IAR-99 Standard și IAR-99 Șoim sunt avioane românești de antrenament, capabile să asigure misiuni de atac la sol (CAS – close air support) precum și misiuni de recunoaștere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, în vizită la Alba Iulia, în contextul unor relații tensionate cu România

Publicat

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, se va afla astăzi la Alba Iulia, într-o vizită în România pe parcursul căreia va mai merge la București și Cluj-Napoca. Detaliile vizitei sale în oraș nu au fost făcute publice dar se pare că se va întâlni cu reprezentanți ai comunității maghiar și ai bisericii, 

Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la București cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Szijjártó Péter a transmis un mesaj pe Facebook: „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, în contextul unor relații recente tensionate între cele două țări.

Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Citește și: Cum a reacționat Ungaria la declarațiile președintelui României. Ministrul de Externe: ”Mai mult respect pentru maghiari”

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta a atacat dur UDMR și PSD pentru adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate