Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Marius- Raul Bostan, afaceri cu statul în Alba. Firma noului ministru al Telecomunicațiilor, contracte cu patru administrații publice din județ

Publicat

Marius_Bostan Ministrul desemnat al Societății Informaționale, Marius – Raul Bostan, are relații vechi de afaceri cu statul, prin intermediul firmelor la care e acționar. Astfel, prin firma VMB Parteners SA, unde Bostan este fondator și Senior Partner, au fost încheiate mai multe contracte cu administrații publice, printre care Primăria Alba Iulia (PNL), Primăria Sebeș (PSD), Primăria Teiuș (PSD) și Consiliul Județean Alba (PNL).

Ministrul desemnat pentru portofoliul Societății Informaționale, Marius-Raul Bostan, este licențiat în matematică și absolvent de cursuri postuniversitare de management în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. A urmat cursuri de specializare în Anglia și Italia, Germania și Olanda și are o vastă experiență în domeniul administrației publice locale și centrale, managementului serviciilor publice și atragerii de finanțări destinate investițiilor în infrastructură.

Marius-Raul Bostan este fondator și Senior Partner al VMB Partners SA, firmă la care deține 45% dintre acțiuni, președinte al Fundației Naționale a Tinerilor Manageri — FNTM, precum și membru în Consiliul de Administrație al Telekom Romania, numit de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI). Firma VMB Partners SA a asigurat asistența a peste 47 de finanțări prin emisiuni de obligațiuni municipale și credite cu maturități de până la 23 de ani.

În perioada 2009 – 2010, VMB Partners a încheiat, conform SEAP, patru contracte, dintre care:

700.850 lei, printr-un contract atribuit de Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în 18 august 2010 pentru servicii integrate de consultanță pentru elaborarea și implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a asociației intercomunitare de dezvoltare Alba Iulia.

166.600 lei, printr-un contract atribuit de municipalitatea Sebeș în 17 august 2009, pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/sau credit bancă.

Pe lângă cele vizibile pe SEAP, societatea unde Bostan e acționar a derulat cu statul mai multe contracte, printre care cele de emisiune de obligaţiuni, structurate de VMB Partners SA cu Primăria Alba Iulia, Primăria Sebeș, Primăria Teiuș, Județul Alba, dar și Primăria Predeal, Primăria Aninoasa, Primăria Lugoj, Primăria Oradea, Primăria Iași, Primăria Slobozia, sau Primăria Suceava.

Situația emisiunilor de obligațiuni din Alba, la care VMB Partners SA este consultant financiar:

– în 2002, emisiunea de obligațiuni Alba Iulia I (în valoare totală de 1.600.000 lei) și Sebeș (în valoare totală de 1.000.000 lei)

– în 2003, emisiunea de obligațiuni Alba Iulia II (în valoare totală de 2.400.000 lei)

– în 2004, emisiunea de obligațiuni Sebeș II (în valoare totală de 1.500.000 lei)

– în 2005, emisiunea de obligațiuni Alba Iulia III (în valoare totală de 24.500.000 lei)

– în 2006, emisiunea de obligațiuni județul Alba I (în valoare totală de 50.000.000 lei) și Teiuș (în valoare totală de 1.500.000 lei)

– în 2007, emisiunea de obligațiuni Alba Iulia IV (în valoare totală de 32.000.000 lei)

VMB Partners este și „consilier financiar” al Primăriei Timișoara, Totodată, firma a accesat și fonduri UE prin POS CCE în 2014, suma nerambursabilă fiind în valoare de 492.000 lei.

Raul Marius Bostan este și fondatorul Bostrust SRL, o firmă care împarte același număr de telefon fix cu VMB Partners SA. Firma Bostrust SRL, unde Bostan încă e asociat, alături de niște italieni, a cumpărat de la Dorinel Umbrărescu pachetul majoritar de acțiuni al firmei de salubritate a Adjudului. La nivel local, firma era reprezentată în conflictele cu Consiliul Local Adjud de Liviu Bostan (fratele ministrului desemnat), consilier județean PNL (ex-PDL).

În 2008, pe ministrul desemnat al Societății Informaționale îl regăsim și într-o afacere scandaloasă. E vorba de societatea SC Lomb SA, gândită inițial ca un parteneriat public-privat de tip win-win între Primăria Cluj Napoca (51%) și developerul imobiliar Impact (49%), proiect în jurul căruia s-au născut numeroase controverse, fiind considerată una din cele mai păguboase afaceri ale municipalităţii clujene. În cadrul asocierii, primăria ar fi trebuit să pună terenul, iar Impact, banii de investiție. În cadrul asocierii, Impact deținea președinția CA-ului și două din cele trei locuri din CA. Unul din cele două locuri era ocupat, conform Monitorului Oficial, de Raul Marius Bostan, iar celălalt loc de directorul juridic al Impact, Niță Liviu Marius, al cărui nume apare menționat în dosarul Alinei Bica, al lui Șerban Pop și Horia Simu, de la DNA. Conform ZF.ro, Marius Bostan a fost și acționar în cadrul grupului Impact, cumpărând în septembrie 2008, 250.000 de acțiuni.

În timpul Guvernului Boc, Marius-Raul Bostan a fost numit din partea statului român în CA-ul Poștei Române, în ianuarie 2009, imediat după alegeri. Astfel, deși a fost prezentat de Dacian Cioloș ca fiind tehnocrat adus în guvern din „industria comunicațiilor”, Bostan nu face parte din categoria managerilor din domeniul telecom care au urcat trepte ierarhice pe bază de competență, fiind pus politic în CA-ul Romtelecom, unde statul român are dreptul să-și numească reprezentanți pe baza pachetului de acțiuni deținut.

Ministrul Societății Informaționale desemnat de Dacian Cioloș e și fondatorul site-ului „În linie dreaptă”, un site controversat, pe care se regăsesc declarații discriminatorii și care i-a adus critici lui Marius-Raul Bostan inclusiv în timpul audierilor din comisii, la Parlament, dar și de la 20 de ONG-uri care i-au solicitat de altfel premierului desemnat să-l retragă de pe lista viitorilor miniștri. Bostan a explicat însă că el nu scrie pe site, ci doar l-a creat.

sursa: agerpres.ro, romaniacurata.ro, zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. anca perigueux

    marți, 15.03.2016 at 20:05

    Au furat ca-n codru si „tehnocratii” lui Iohannis… doar ca nu s-a ocupat nimeni de ei… toate la timpul lor, adica la momentul in care nu mai sunt necesari sistemului…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax