Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Telefonul mobil la volan, un risc major pentru șoferi. Câţi români recunosc că dau SMS-uri sau își fac selfie-uri în timp ce conduc

Publicat

telefon sms volan masina

telefon sms volan masina În timp ce se află la volan, mulți dintre șoferii români folosesc telefonul mobil fără hands-free, trimit SMS-uri sau mesaje pe rețelele de socializare, își fac selfie-uri sau chiar își refac machiajul. Potrivit statisticilor, România e pe locul doi în Europa în privinţa numărului de morţi în accidente rutiere, cu o rată de 91 de decese la 1 milion de locuitori.

Telefoanele mobile au devenit indispensabile în viața tuturor, pentru că facilitează comunicarea cu familia, prietenii și efectuarea unor tranzacții importante oriunde și oricând. Însă, mai multe studii au arătat că aproape trei sferturi dintre șoferi folosesc telefonul mobil chiar și în timp ce conduc. Foarte multe dintre persoane au recunoscut că trimit mesaje, intră pe rețelele de socializare și chiar se fotografiază atunci când sunt la volan.

Potrivit unui studiu, un SMS scris la volan poate capta atenția expeditorului chiar şi 5 secunde. La o viteză de 88 de kilometri la oră, de exemplu, în acest interval se poate parcurge o distanţă similară unui teren de fotbal. Un risc pe care nu-l conştientizează mulţi dintre şoferii români – 19% dintre ei scriu mesaje sau folosesc reţelele de socializare în timp ce conduc. O activitate care nu-i împiedică pe 71 la sută dintre ei să vorbească la telefon. Iar 27% din şoferii din România îşi fac selfie-uri în timpul mersului.

În România, șoferii care stau cu o mana pe volan și cu cealaltă pe telefonul mobil riscă să primească amenzi și puncte de penalizare, conform regulamentului rutier. Anul trecut, aproape 60.000 de șoferi au primit amendă din partea politiștilor pentru că vorbeau la telefon în timp ce conduceau.

Pietonii, care se simt puşi în pericol de şoferii neglijenţi, spun că au observat şi alte preocupări riscante ale acestora, în afară de butonatul telefoanelor.

De altfel, patru la sută dintre doamne au recunoscut că se machiază, în timp ce aşteaptă culoarea verde a semaforului.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cetatean

    luni, 14.03.2016 at 21:55

    In Alba Iulia, din 10 masini, 8 soferi sunt cu telefonul la ureche.
    Politia nu are nici o treaba, ma refer la Politia Romana nu neaparat la cei din Alba.
    Ar fi bine sa se retina permisul cand te prinde vorbind la telefon.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax