Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Telemunca: Persoanele care lucrează de acasă vor putea fi vizitate de inspectorii de muncă şi angajator

Publicat

laptop calculator

A intrat în vigoare legislaţia ce reglementează telemunca. Potrivit acesteia, activitatea celor care lucrează de acasa poate fi verificată, la domiciliul salariaţilor respectivi, de autorităţi şi angajator. Însă în prealabil trebuie să aibă consimţământul salariatului respectiv şi să îl notifice din timp.

Dacă locul de desfășurare a muncii e chiar domiciliul telesalariatului, atunci acesta poate primi și vizita inspectorilor de muncă, de exemplu, după cum prevede Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Documentul a apărut luni în Monitorul Oficial și se aplică de joi, potrivit avocatnet.ro.

„Pentru verificarea aplicării și respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi al relaţiilor de muncă, reprezentanţii autorităţilor competente au acces la locurile de desfăşurare a activităţii de telemuncă, în condiţiile stipulate în Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii”, scrie în lege.

Reprezentanţii autorităţilor de control trebuie să prezinte legitimația și insigna de serviciu, potrivit legii muncii având astfel dreptul, în baza atribuțiilor legale, să aibă acces liber, permanent și fără înștiințare prealabilă în sediul oricărui angajator și în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice.

Însă în cazul telesalariaților, vizitele inspectorilor de muncă nu se pot face fără anunțarea prealabilă și nici fără consimțământul celui vizitat, fiind vorba de locuința sa, care este protejată prin chiar Legea fundamentală de intruziunea fără permisiune. De asemenea, pot verifica activitatea salariatului şi reprezentanții sindicali, în aceleaşi condiţii.

Prevederile se aplică în cazul contractelor de telemuncă, nefiind referire şi la cazurile în care se lucrează de acasă, în baza unor înțelegeri anume cu angajatorul.

sursa: avocatnet.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE ACCIDENT grav la Petreşti: Trei persoane rănite după ce două maşini s-au lovit

Publicat

smurd

Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier petrecut în localitatea Petreşti. Din primele date, două autoturisme au intrat în coliziune. Una dintre persoanele rănite a rămas prinsă în caroseria maşinii. Potrivit ISU Alba, la faţa locului intervine Garda Sebeş cu o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD. Toate persoanele rănite sunt conştiente. UPDATE: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A fost modificată legea armelor şi muniţiilor. Care sunt noile condiţii din proiectul adoptat de Parlament

Publicat

pistol

Legislaţia armelor şi muniţiilor a fost modificată prin vot final la Camera Deputaţilor asupra proiectului inițiat de guvern în cursul anului trecut. Una dintre modificări se referă la armele de tir, care vor putea fi folosite în scopul exclusiv de practicare a tirului sportiv, chiar și de tinerii sub 18 ani. “Persoanele care nu au […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

De JOI: Înscrieri pentru LOCURI de PARCARE la Alba Iulia. Condiții, zone vizate, calendar și acte necesare

Publicat

parcari publice

Primăria Alba Iulia începe, din 20 iunie, înscrierile pentru atribuirea unor noi locuri de parcare de reședință, pe bază de abonament. Atribuirea se face numai în limita unui loc de parcare pentru fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație în blocurile arondate. O persoană poate depune un singur dosar. Înscrierile se vor face între orele […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Rezervația Masa Jidovului, filmată cu drona. Cum arată unul dintre cele mai frumoase monumente naturale din Alba

Publicat

Masa Jidovului este un monument al naturii cunoscut de localnicii de pe Valea Sebeșului și sub denumirea de „Masa Uriașului”. Formațiunea de piatră face parte dintr-o arie protejată de interes național, de fapt o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic situată în sud-vestul Transilvaniei, la granița dintre Alba și Sibiu. Rezervația naturală, inclusă în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate