Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Temperaturi extreme: valul de căldură se intensifică în toată țara. ANM ar putea emite Cod Roșu de caniculă

Cum va fi vremea în vara

Publicat

Temperaturi extreme: valul de căldură se intensifică în toată țara. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că valul de căldură se intensifică în toată ţara. Județul Alba și majoritatea județelor din țară se află miercuri sub avertizare Cod Galben. Pentru nouă judeţe şi municipiul București a fost emis Cod Portocaliu.

Temperaturi extreme: valul de căldură se intensifică în toată țara. ANM ar putea emite cod roșu de caniculă

Directorul ANM, Elena Mateescu, a precizat la Antena 3 CNN că în momentul de față sunt coduri roșu de caniculă în mai multe state europene: în Italia, Ungaria, Serbia și în Croația.

„Așa cum arată informațiile, începând din a doua parte a acestei săptămâni, datele modelelor de prognoză numerică a vremii indică o probabilitate ridicată de a avea primele valori de 40 grade Celsius la umbră.

Și, în condițiile în care anticipăm, pe măsură ce ne apropiem de această probabilitate, un procent de aproape 100%, cu siguranță vom emite cod roșu, așa cum am făcut-o și în primul val anterior, când după trei zile consecutive a fost emis, pentru județele din partea de sud a țării, cel mai timpuriu cod de caniculă, în iunie, în acest an.

Este posibil să consemnăm spre 45 grade resimțite, dacă la 38 astăzi (nr. marți, 9 iulie) am resimțit deja 42 – 43. Cel puțin 45 de grade resimțite”, a spus Elena Mateescu.

Potrivit acesteia, miecuri ar putea fi extinsă aria județelor cu Cod Portocaliu.

Temperaturi extreme: valul de căldură se intensifică. Furtuni și fenomene extreme în anumite zone

Directorul ANM a vorbit și despre probabilitatea ca anumite zone din țara noastră să se confrunte cu furtuni severe și alte fenomene meteo extreme.

„Aceste tipuri de fenomene s-au consemnat în special în partea de centru, nord a țării, chiar și vest. Ieri am avut în județul Harghita și Suceava două avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod roșu.

La acest moment avem tot în aceste zone, centru, vest, nord-vest alerte meteorologice de cod portocaliu ce estimează cantități de precipitații pe secvențe scurte de timp, de peste 25-30l/m², însă acestea sunt punctiforme.

Ceea ce este de interes, masa de aer tropical cu boala de foc, așa cum o numim, care cu siguranță va determina ca acest al doilea val de căldură din vara 2024 să fie unul mai intens comparativ cu cel anterior, persistent și cu o durată mai mare.”, a spus aceasta.

Avertizare Cod Galben

Potrivit ANM, majoritatea județelor din țară se află miercuri sub avertizare Cod Galben de caniculă, fiind anunțat un val de căldură persistent și disconfort termic ridicat.

Valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi de 33 … 37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Avertizare Cod Portocaliu – val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală).

Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate