Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Temperaturi mai mari, zăpadă puțină și multe fenomene extreme. Cum va evolua vremea în România, până la sfârșitul secolului

Publicat

Temperatura va crește în România, zăpada va fi tot mai puțină, precipitațiile se vor reduce iar fenomenele extreme se vor înmulți. 

Schimbările climatice se resimt în România, iar temperatura va crește în medie pe întreg teritoriul țării. 

Cele mai pesimiste scenarii indică că temperaturile medii anuale vor crește cu aproximativ 8°C în lunile de vară până la finalul acestui secol.

Grosimea stratului de zăpadă se va reduce cu până la 80%, iar zilele cu precipitații se vor reduce, însă vor crește în abundență, spune Roxana Bojariu, președinte al consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, într-o analiză pentru platforma InfoClima.

„Scăderea grosimii stratului de zăpadă ar putea fi mai mare de 80%, comparativ cu perioada de referință octombrie-aprilie 1971-2001, în regiuni din vestul, centrul și sudul României.

În munți, reducerea este mai mică, variind de la 60% la 80% la sfârșitul secolului XXI, în condițiile scenariului pesimist”, afirmă Roxana Bojariu.

Fizicianul Cristian Presură a explicat din punct de vedere științific, pe înțelesul tuturor, fenomenul încălzirii globale.

YouTube video

Concluziile analizei:

Temperatura va crește în mediu pe întreg teritoriul țării, aceste creșteri nu vor fi însă uniforme.

Precipitațiile se vor reduce, vara, simultan cu o creștere a numărului de zile cu precipitații abundente. În alte cuvinte vom avea mai puține zile cu ploi, însă în zilele cu ploaie precipitațiile vor fi abundente.

Se va reduce drastic a grosimea stratului de zăpadă.

Vom avea o creștere a numărului de fenomene extreme.

Vom avea în continuare 4 anotimpuri, dar caracteristicile acestora se pot schimba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax