Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Terasele ar putea fi deschise din 1 iunie, iar sezonul estival din 15 iunie. Ce spun patronii din turism

Publicat

Terasele ar putea fi deschise de la 1 iunie, iar sezonul estival din 15 iunie. Reprezentanții HoReCa au avut luni o întâlnire cu premierul Ludovic Orban.

UPDATE: „Promisiunea prim-ministrului este 1 iunie pentru terase şi 15 iunie pentru sezonul estival, în situaţia în care nu există derapaje majore în cifrele comunicate de Comitetul de Supraveghere a Situaţiilor de Urgenţă. Deci, sunt două lucruri pe care prim-ministrul ni le-a comunicat nouă, celor prezenţi acolo”, a afirmat preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă online, organizată de Alianţa Pentru Turisme, potrivit Agerpres.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a precizat că reprezentanţii Guvernului nu au spus câte noi cazuri de coronavirus ar reprezenta „derapaje majore”.

„S-au evitat cifrele. La un moment dat, s-au lansat cifre – dacă (numărul testelor pozitive, n.r.) creşte nu ştiu cât pe săptămână – şi au spus că nu vor avansa cifre: atât timp cât ritmul e în scădere, e bine. Nu s-a precizat concret ce înseamnă derapaje majore”, a explicat Călin Ile.

Călin Ile a menţionat că purtarea măştii în restaurant nu este o măsură aplicabilă.

„E aproape imposibil să stai într-un restaurant cu masca pe faţă. (…) Terasele se deschid pe 1 iunie, încercăm deschiderea restaurantelor, la interior, pe 15 iunie, astfel încât putem spune că din 15 iunie tot turismul e deschis”, a adăugat Călin Ile.

Știrea inițială

Președintele Federației Patronatelor din Turism, Mohammad Murad, a spus, după această întâlnire, că a primit o promisiune de la premier privind redeschiderea sectorului de afaceri respectiv.

”Restaurantele, terasele vor fi redeschise de la 1 iunie, urmând ca hotelurile toate să fie redeschise pe 15 iunie. Luăm toate măsurile necesare în așa fel încât pe 15 iunie să fie startul pentru litoral 2020. Noi am cerut mai devreme, am făcut o reevaluare și am hotărât pe 15 iunie.
Avem promisiune de la Ludovic Orban privind șomajul tehnic, ne reduce chiriile la plajă, primă de reangajare. Avem o redeschidere din partea premierului. A spus că e important să repornim economia”, a spus Murad, la Antena 3.

Guvernul a anunțat, luni după-amiaza, că premierul a continuat luni consultările cu reprezentanții industriei Horeca, în perspectiva reluării activității acestui sector, în condiții de siguranță, atunci când situația epidemiologică o va permite.

”Discuțiile au vizat stabilirea unui calendar de redeschidere a sezonului turistic în România, a activității teraselor și cafenelelor, precum și măsurile de sprijin necesare pentru redresarea acestui sector afectat de pandemia de COVID-19.

Prim-ministrul a subliniat că la nivelul Guvernului sunt în etapă avansată de pregătire mai multe măsuri de sprijinire a economiei de care va beneficia și industria Horeca. În acest sens, sunt avute în vedere acordarea de garanții guvernamentale pentru creditele contractate de IMM-uri pentru capital de lucru și investiții, prelungirea acordării șomajului tehnic pentru sectoarele care nu își pot relua activitatea, într-o primă etapă, iar, ulterior, susținerea din fonduri guvernamentale a unei părți a cheltuielilor de salarizare pentru angajații ale căror locuri de muncă vor fi menținute de angajatori”.

”Guvernul susține, prin măsuri active, reluarea activității sectorului Horeca, atunci când situația epidemiologică o va permite, însă această etapă trebuie atent pregătită, în condiții de siguranță sanitară pentru cetățeni”, a precizat prim-ministrul.

Premierul Ludovic Orban a declarat anterior că va menţine terasele închise prin Legea instituirii stării de alertă. „În articolul 8 din lege există posibilitatea, în alineatul 1, de a menţine închise terasele şi le vom menţine închise”, spunea Ludovic Orban.

Din cauza crizei COVID-19, sectorul HoReCa va pierde 2,4 miliarde de euro din totalul cifrei de afaceri, estimează Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA). Iar din 400.000 de angajaţi, 320.000 vor fi concediaţi.

surse: Guvernul României – Facebook, digi24.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax