Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție: Ioan Dobra şi Dorin Conţan, liberi să părăsească arestul IPJ

Publicat

Ioan Dobra şi Dorin Conţan, angajaţii DGFP Alba arestaţi preventiv în Dosarul „Pomponio” sunt liberi să părăsească arestul IPJ. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Alba Iulia nu a mai prelungit mandatele de arestare ale celor doi. Procurorii au atacat sentința cu recurs, iar  o sentinţă definitivă a fost pronunţată vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care le-a respins acţiunea.

Dosarul a fost înaintat ÎCCJ, instanţa care a judecat, vineri, recursul formulat de procurori.Ședința a fost a doua pe listă, recursul fiind judecat la ora 10,30, iar sentința a fost dată la ora 16,00. Potrivit unui avocat al apărării, procurorii DIICOT au cerut prelungirea mandatelor pe motiv că inculpații, dacă ar fi în libertate, ar putea influența martorii. Avocații au argumentat ca au fost audiați toți martorii din cauză care au legătură cu cazul respectiv. Astfel instanța supremă a menținut hotărârea Curții de Apel Alba Iulia, iar cei doi funcționari ai DGFP Alba au fost eliberați.

Dobra şi Conţan au fost arestaţi preventiv în 2011 alături de Ioan Mihail Sârbu şi Ion Ispas, iar, de atunci şi până în prezent, cererile lor de înlocuire a măsurii arestării s-au lovit de refuzul magistraţilor. De fiecare dată, procurorii au reamintit  judecătorilor că inculpaţii au încercat să facă presiuni asupra celorlalte persoane implicate în dosar, pentru a-şi schimba mărturiile. După mai bine de 1 an de arest, Ispas şi Sârbu au fost eliberaţi în urmă cu 2 săptămâni la ÎCCJ, iar, ulterior, Dobra şi Conţan au formulat cereri similare.

Reamintim că angajaţii DGFP Alba sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional constituit la firma  „Pomponio”. Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a patronului firmei „Pomponio”, Luca Anversa, pentru constituirea unui grup infracţional și evaziune fiscală. Luca Anversa, considerat liderul grupului infracțional a fost cercetat in libertate și a primit o pedeapsă cu suspendare. Alături de acesta mai sunt judecaţi, pentru comiterea aceloraşi infracţiuni, Cosmin Limbean – administrator „Pomponio”, Elena Avram, Ramona Maria Achimaş (Jitean), Ana Maria Goia, Marinela Elena Crişan, Iulian Octavian Pop, Daniel Bădescu, Ioan Lazăr şi Eugen Lăpădat (pentru aderare la grup infracţional, evaziune fiscală şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţe).

Un grup de 6 inculpaţi, printre care patronul „Pomponio”, Luca Anversa şi angajaţii Elena Avram, Elena Crişan, Daniel Bădescu, Octavian Pop şi Ana Maria Goia şi-au recunoscut faptele şi au acceptat acoperirea prejudiciilor. Au primit din partea instanţei pedepse de la 1,8 la 3 ani de închisoare cu suspendare trebuie să plătească despăgubiri către Direcţia de Finanţe în valoare totală de 3,4 milioane lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax