Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Termen limită 15 iunie pentru depunerea la APIA a cererilor unice de plată de către fermierii activi. Perioada a fost prelungită cu o lună. Precizări pentru beneficiari

Publicat

teren, teren agricol, parcele Cererile unice de plată pentru anul 2015 vor putea fi depuse de către fermierii activi, fără a fi penalizați, până în data de 15 iunie, după ce la nivel european s-a stabilit prelungirea termenului cu o lună. Autoritățile române au pregătit deja o modificare legislativă în acest sens, care este inclusă într-un act normativ trimis președintelui pentru promulgare.

Potrivit reprezentanţilor APIA Alba, cei care doresc să depună cereri unice de plată sunt aşteptaţi la centrele din judeţ până în 15 iunie şi recomandă potenţialilor beneficiari să se încadreze în această perioadă. Sunt sfătuiţi să vină din timp la APIA, iar reprezentanţii instituţiei vor fi disponibili inclusiv în weekend-uri, dacă vor fi anunţaţi prin primării sau grupuri de fermieri că doresc să se prezinte şi în aceste perioade.

Inițial, depunerea cererilor unice de plată trebuia făcută până pe 15 mai, la centrele locale/județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 620/2015. Comisia Europeană a hotărât, printr-un regulament publicat marți în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ca acest termen să fie prelungit cu o lună. Totodată, aceeași modificare va fi făcută și în cadrul legislativ autohton, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament acum o săptămână. Actul normativ a fost trimis astăzi pentru a fi promulgat de președinte, astfel că, după acest pas, documentul mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial.

Astfel, fermierii activi vor putea depune cererile unice de plată și după data de 15 iunie, în termen de 25 de zile calendaristice, însa, în această situație, se va aplica o reducere de 1%, pentru fiecare zi lucrătoare, a sumelor la care fermierii au dreptul.

Potrivit Ordinului MADR nr. 620/2015, „Cererea unică de plată se depune la centrele județene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de peste 50 hectare teren agricol, și la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de până la 50 hectare teren agricol”.

Producătorii agricoli care folosesc apa pentru irigații mai trebuie și să prezinte, odată cu depunerea cererii unice de plată sau până la termenul-limita de depunere a acesteia, documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigații. Concret, acestea sunt:

– autorizația de utilizare a apei pentru irigații eliberată de Administrația Naționala „Apele Române”;

– calitatea de membru al unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații;

– contractul de irigații al organizației încheiat cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare sau contractul de irigații încheiat între beneficiar și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, după caz.

După verificarea și procesarea cererilor unice de plată, banii vor fi achitați fermierilor în conturile bancare ale acestora.

Beneficiarii plăților

Potrivit unui comunicat de presă al APIA, beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/sau juridice care desfășoară activități agricole ca utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale.

„În cazul concesionării/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale, beneficiarii plătilor sunt membrii asociației care asigură încărcatura cu animale pentru suprafața concesionată/închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare și numărul de animale pe fiecare membru al asociației”, explică reprezentanții APIA.

Sunt eligibile la plată exploatațiile care au o suprafață de cel puțin un hectar, fiind formate din parcele cu o suprafață de minimum 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbuști fructiferi, parcela trebuie să aibă o suprafață de cel putin 0,1 ha și/sau (dacă este cazul) să dețină un număr minim de animale. Pentru sere și solarii, suprafața minimă trebuie să fie de 0,3 ha, cu o suprafața minimă a parcelelor de 0,1 ha.

„La depunerea cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Facem precizarea că aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel putin până la data de 1 decembrie a anului de cerere. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu și Cerintele Legale în Materie de Gestionare, pe toata suprafața fermei”, mai este precizat în comunicat.

Printre schemele de plată și măsurile de sprijin/ajutor mentionate de APIA se numără Schema de plată unică pe suprafață, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micii fermieri și Ajutoarele naționale tranzitorii (cânepa și în pentru fibra, sfecla de zahăr și hamei, de exemplu).

Cererea unică de plată se poate completa și online

APIA a ținut să puncteze că cererile unice de plată pot fi completate și prin intermediul, aplicației IPA Online, care poate fi accesată aici.

„Un element important și în Campania 2015 este aplicația IPA Online, prin intermediul căreia fermierii deja înregistrați la APIA în campanile precedente și care intenționează să solicite sprijin pe suprafață în anul 2015 pot să completeze electronic cererea unică de plată”, mai precizează comunicatul.

Totuși, fermierii care n-au mai depus până acum cereri de plată, aceștia trebuie să se înregistreze mai întâi la APIA, în Registrul Unic de Identificare, pentru a putea completa online cererea unică de plată.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax