Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Termen prelungit pentru depunerea cererilor privind pagubele produse de secetă. Anunțul Ministerului Agriculturii

Publicat

Ministerul Agriculturii a comunicat prelungirea perioadei în care por fi depuse cererile de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică.

“Termenul pentru depunerea de către fermieri a cererilor de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică în vederea obţinerii despăgubirilor se prelungeşte până pe 19 august 2024, ora 24.00.

Măsura a fost luată având în vedere că astăzi, 15 august 2024, este zi de sărbătoare legală (zi nelucrătoare). Decizia a fost comunicată tuturor Direcţiilor Agricole Judeţene”, precizează ministerul.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a înştiinţat pe comisarul Janusz Wojciechowski, în luna iulie a acestui an, că suprafeţe extinse din România sunt afectate de secetă.

Acesta a solicitat Comisiei Europene, printr-o scrisoare transmisă în data de 7 august, acordarea de compensaţii urgente având în vedere daunele semnificative cauzate fermierilor, potrivit Agerpres.

“Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensaţii urgente în baza unei măsuri excepţionale, pentru a contribui la soluţionarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul Agriculturii.

Daune produse de secetă. Bani pentru fermieri

Potrivit MADR, bugetul total estimat, de maximum 75,2 milioane euro, pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgenţă fermierilor.

“În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectaţi, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice şi surse de finanţare atât cele din partea Uniunii Europene, cât şi ajutoare naţionale suplimentare. De asemenea, primăvara – vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitaţii, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toată ţară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie”, se precizează în informarea ministerului.

Datele incluse în scrisoarea transmisă oficialului european arată că fenomenele extreme au afectat până la compromitere culturi înfiinţate în primăvara anului 2024, în special porumb şi floarea-soarelui, pe o suprafaţă estimată de circa două milioane de hectare, la nivel naţional.

În context, se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este cuprinsă între de 200 şi 230 euro/hectar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate