Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Termenul pentru obținerea vizei de flotant, REDUS la 60 de zile. Miza: posibilitatea de a vota la alegerile locale

Publicat

Termenul pentru obținerea vizei de flotant, pentru a putea vota la alegerile locale în localitatea de reședință, a fost redus de la 6 luni la 60 de zile.

Modificarea legislativă apare în Ordonanța de Urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor, publicată în Monitorul Oficial 195/8.03.2024.

Ea reduce termenul necesar pentru a obține viza de flotant și a putea vota la alegerile locale în localitatea de reședință (nu cea de domiciliu) are efecte mai ales în rândul tinerilor, a detaliat pentru G4Media Consiliul Tineretului din România.

Potrivit art.14 din OUG, termenul este redus de la minimum 6 luni, la minimum 60 de zile ceea ce implică practic că termenul limită pentru a obține viza de flotant este 10 aprilie.

  • Art. 14 din OUG: „Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (41) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul.”

Această condiție (precum și restricția anterioară, cu cele 6 luni necesare) are impact mai ales în rândul tinerilor care studiază sau lucrează în altă localitate.

Organizațiile de tineret au solicitat în luna februarie Parlamentului și Guvernului modificări legislative pentru ca tinerii să poată vota „fără limitări”.

Termenul pentru obținerea vizei de flotant de șase luni era o problemă generată de devansarea alegerilor locale și comasarea lor cu cele europarlamentare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax