Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

TEROARE LA PARIS: Peste 120 de morți în șase atentate. Doi albaiulieni care se aflau pe Stade de France povestesc ce au văzut în momentul atacului de lângă stadion

Publicat

atentat paris 2 Rafale de arme automate în plin centrul Parisului, explozii, sirene urlând, corpuri însângerate zăcând pe jos și oameni plângând – scene apocaliptice, vineri, 13 noiembrie, în capitala franceză, lovită de o serie de atentate simultane soldate cu peste 120 de morți. 

La nici un an de la atentatul asupra redacției „Charlie Hebdo”, Parisul retrăiește coșmarul terorismului, de data aceasta într-un atac fără precedent. Vineri seara au avut loc mai multe atacuri armate, aparent coordonate, explozii în apropiere de Stade de France, unde se desfășura meciul amical Franța-Germania, și o luare de ostatici într-o sală de spectacole. Sunt peste 120 de morți. Președintele Francois Hollande, prezent la meciul de fotbal, a fost evacuat și ulterior a declanșat starea de urgență.

stade de france 1 Printre miile de spectatori de pe Stade de France din Paris s-au aflat și doi albaiulieni. Este vorba despre Petre Manciulea și soția acestuia, ambii stabiliți în Franța de 14 ani

Petre Manciulea a povestit pentru absport.ro cum s-au simțit exploziile de pe stadion. „Da am fost la meci, dar în timpul meciului nu am știut nimic. Doar am auzit în prima repriză două bubuituri puternice, iar la sfârșitul meciului s-a anunțat că unele ieșiri sunt blocate din cauza unor incidente”. „Nu am știut ce s-a întâmplat pentru că nu am avut semnal la telefon și a fost cam dificil să ajungem la mașină”. a declarat albaiulianul.

stade de france George Manciulea, fostul jucător de fotbal de la Real Alba Iulia, Rival, Viitorul Sântimbru  se află și el în Franța și a trecut prin zona stadionului cu doar câteva minute înainte de producerea tragediei. „E un masacru aici, e haos, e plin de poliție. Am fost sfătuiți să rămânem în casă și să nu părăsim casa”, a declarat acesta .

Un jurnalist a povestit cum s-a simţit tragedia din tribunele meciului Franţa-Germania, care se desfăşura pe Stade de France în momentul atacurilor.
„Mulţimea de oameni a început să se mişte după fluierul final, nimeni nu ştia ce s-a întâmplat afară. Am auzit două bubuituri în prima repriză şi apoi încă una mai mică. Un elicopter se afla în aer deasupra stadionului de la pauză”, a povestit jurnalistul.
„Meciul a mers mai departe ca şi cum nimic nu s-a întâmplat dar noi urmăream totul pe Twitter, în special faptul că preşedintele Hollande a fost evacuat, chiar dacă niciunul dintre noi nu l-a văzut plecând. Nu am văzut nimic din a doua repriză. A fost un anunţ că oamenii ar trebui să plece prin ieşirile din nord, sud şi vest, dar cinci minute mai târziu mulţi spectatori s-au întors”, a mai spus el.

Bilanțul oficial provizoriu anunțat de autoritățile franceze este de 120 de morți, în timp ce alte surse, printre care CNN, indică peste 150 de morți.

Rafale de arme automate în plin centrul Parisului, explozii, sirene urlând, corpuri însângerate zăcând pe jos și oameni plângând – scene apocaliptice, vineri, 13 noiembrie, în capitala franceză, lovită de o serie de atentate simultane soldate cu peste 120 de morți.

atentat paris Martorii au povestit că indivizii au început să tragă încă de la intrare. Au tras în plin, în mulțime, strigând „Allah Akbar”.  A fost un infern interminabil. Cartierele din estul parizian, unde sunt numeroase baruri foarte frecventate în weekend, au fost scena principală a atacurilor de vineri seara. Foarte repede, ele au fost izolate de forțele de ordine. Armata a venit și ea în ajutor pentru a securiza zone. Legiștii încep să lucreze. ”Oamenii sunt lipiți de telefoane, își caută cu disperare rudele. Sunt ținuți la distanță de forțele de ordine. De departe, se văd numai câteva zeci de persoane, adesea acoperite cu o pătură, escortate de poliție într-o cafenea din cartier.” Pe Twitter, zeci de persoane postează fotografii și dau numele prietenilor sau rudelor care erau în sala de spectacol, întrebându-i pe ceilalți utilizatori ai rețelei dacă au vești despre ele.

La periferia nordică a Parisului, cel mai cunoscut stadion al Franței urmează să găzduiască în iulie anul viitor finala de la Campionatul european de fotbal. Trei explozii simultane au răsunat în jurul lui, vineri seara, cel puțin una fiind provocată de un kamikaze. Meciul începuse de 25 de minute. Publicul de pe stadionul unde se juca amicalul Franța-Germania nu și-a dat seama ce se întâmplă, abia apoi au fost sunați spectatorii de prieteni și au aflat. La final, au rămas mai întâi în interior, timp în care stadionul a fost survolat de un elicopter. Abia apoi a fost evacuat, într-un relativ calm.

https://www.youtube.com/watch?v=Nmtwk0rY9Dc

YouTube video

MAE a publicat numerele de urgență pentru românii aflați la Paris

Purtătorul de cuvânt al MAE, Raluca Lunculescu, a anunțat, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, că toți cei care au nevoie de asistență sau vor să anunțe o situație sau știu că un apropiat ar fi fost afectat și are nevoie de ajutor să sune la numerele 0033.680713729 sau 0033.147050755 sau să trimită un e-mail pe adresa paris.consul@mae.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax