Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Testarea gratuită a românilor pentru depistarea Hepatitei C este de fapt contra cost. La centre se percepe o taxă de 5 lei

Publicat

La nivel național a fost lansată recent o campanie de testare gratuită a românilor pentru depistarea virusului care cauzează Hepatita C. Până aici, totul foarte bine, mai ales că analizele pot fi realizate gratuit și în județul Alba. Problema apare în momentul în care un cetățean se deplasează efectiv pentru a fi testat la unul dintre laboratoare și află că, pentru analizele gratuite, i se percepe o taxă de 5 lei. 

În județul Alba, testul HCV poate fi realizat la laboratoarele Terra Aster din Alba Iulia, Aiud, Abrud, Cîmpeni, Sebeș și Zlatna. La unul dintre aceste centre s-a deplasat și o persoană interesată să fie testată și care auzise de la televizor de campania derulată în lunile februarie și martie.

„Surpriză, după efectuarea acestui test, la centrul medical Terra Aster se cere taxa de 5 lei! Nu e o sumă uriaşă, DAR dacă se spune că testarea e GRATUITĂ, atunci să rămână aşa. E chiar aşa greu ca în România măcar odată să se respecte promisiunile făcute sau doar cei de la Terra Aster solicită această sumă?” a postat persoana în cauză pe blogul personal My Opinion About.

Cetățenii care doresc să se testeze pentru această boală ar dori totuși să afle dacă analizele sunt sau nu gratuite, iar, dacă nu, care mai este rolul acestei mediatizate campanii?

Potrivit datelor prezentate pe site-ul afladc.net, România se află pe locul 1 în topul european privind numărul de cazuri de Hepatită C și pe locul 4 privind cauza mortalității determinate de această afecțiune.

„Hepatita C nu doare. Doar ucide!” este sloganul campaniei de testare gratuită demarată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România. Astfel la nivel naţional, vor fi distribuite 50.000 de teste pentru depistarea virusului. Hepatita C se transmite prin transfuzii de sânge, înţepături cu ace infectate, relaţii sexuale neprotejate sau chiar de la mamă la făt. În cele mai multe cazuri pacienţii bolnavi infectaţi cu acest virus nu prezintă simptome. Pentru a vedea dacă sunt sau nu purtători ai maladiei oamenii trebuie să-şi facă o simplă analiză de sânge.

Potrivit inițiatorilor, campania de testare se va desfăşura gratuit în lunile februarie şi martie la un laborator privat, partener al campaniei. Acţiunea se adresează tuturor pacienţilor, indiferent de vârstă.

Sursa, blog: My Opinion About

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. DD

    joi, 07.02.2013 at 15:47

    Cetateanul respectiv de ce nu a intrebat pentru ce se plateste 5 lei? Adica: el a platit 5 lei, dar nu i-i s-a spus pentru ce? Asta nu-i prea de crezut…

  2. Mirela

    marți, 12.02.2013 at 11:30

    Buna ziua,

    Testul este GRATUIT, asa cum este comunicat si pe site-ul oficial al campaniei www. afladec.net. Probabil a fost o neintelegre, dar situatia s-a remediat. Cei interesati pot efectua testul GRATUIT in cadrul campaniei: ” Hepatita C nu doare.Doar ucide”

  3. Pingback: Testările pentru Hepatita C rămân gratuite. Suma de 5 lei percepută la centrele din Alba Iulia reprezintă doar taxa de recoltare | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax